COACH

Mijn functienaam


Vandaag kreeg ik een geboortekaartje van WELGELEGHEN, de virtuele stad voor het (V)MBO en ik weet niet of ik er wel echt blij mee kan zijn. Het onderwijs zal steeds meer op de digitale toer gaan en dat brengt nogal wat veranderingen met zich mee. Zo zullen docenten in de toekomst niet meer aangeduid worden als docent(e), nee de term wordt coach. Daar heb ik grote moeite mee, want een vrouwelijke uitdrukking voor coach bestaat er niet.

Lang geleden, toen ik nog feministe was, zat ik daar niet mee. Ik vond dat timmerman  best gebruikt kon worden voor mannen en vrouwen, want timmermens was zo'n vreemd woord. Weg met dat onderscheid, timmerman m/v moest het worden. Maar nu ik het feminisme al lang voorbij ben, hecht ik er weer aan om aanduidingen te hebben waarbij je kunt afleiden of het om een mijnheer of een mevrouw gaat. Bovendien, er zijn heel veel vrouwelijke docenten en maar heel weinig timmervrouwen. Dat pleit er toch sterk voor om een vrouwelijke variant voor coach te gaan bedenken. Suggesties welkom!


hanscke Woensdag 12 Oktober 2005 - 11:31 pm | | School perikelen

negen reacties

Rose

Ik vind onderscheid tussen mannen en vrouwen maken niet zo erg, maar wel als het niet consequent gedaan wordt. Maar de term COACH!! Dat klinkt meer alsof je je leerlingen alleen nog moet ‘supporten’ en niet in de functie ben om ze ook iets te leren. Echt een vreemde term voor een docent(e).

Rose, (E-mail ) (URL) - 12-10-’05 23:47
anja

coachesse, klinkt ook nog een beetje chique!

anja, (E-mail ) (URL) - 13-10-’05 13:50
Snoo

Dat vind ik de beste woorden! Woorden die totaal geen onderscheid maken. En neem nou gelul als ‘positieve’ discriminatie. Ja ammehoela! Het blijft discriminatie (en dan ook nog discriminatie van een grotere groep!) Neemt niet weg dat ik niet voor het woord coach ben wanneer een docent/leraar (zo je wil: docentE/leraRES). Als het dan toch engels moet zijn neem dan gewoon: Teacher… (zit trouwens ook geen onderscheid in, in EN doen ze daar gelukkig niet aan)

Snoo, (URL) - 13-10-’05 18:34
Penguin

Ik ben het sowieso niet eens met Coach. een docent mag best wat gezag hebben en uitstralen. Dat is juist in deze tijd het grote probleem. Dat de kids geen discipline en gezag meer kennen. Coach is veel te vrijblijvend….belachelijk idee

Penguin, (URL) - 14-10-’05 10:58
Smek

Grinnik…. de “jongste” van de club meldt zich dan ook maar even. Nog steeds onderzoekend hoe alles werkt, loop ik tegen het coach-verhaal aan. Wat een rare naam voor een docent(e)…..

Smek, (URL) - 14-10-’05 12:22
brabo

Coachinnetje?

brabo, - 14-10-’05 15:23
Merlijn

De term coach is toch gewoon een perfecte naam voor het (v)mbo? Je kunt die leerlingen daar moeilijk kinderen noemen. Op die leeftijd wordt het tijd om jezelf volwassen te gedragen denk ik zo, eigen verantwoordelijkheid is dan een must. Een coach of coachee (spreek uit als kootsjie) is dan toch fantastisch? Niks voorkauwen maar gewoon eigen initiatief gesteund door de coach of coachee ……

Merlijn, (URL) - 14-10-’05 18:46
hanscke

Kijk, hier heb ik wat aan, dit wijs ik niet helemaal af. Uitgaan van eigen verantwoordelijkheid doen we al lang en met de benaming coachee kan ik wel vrede hebben!

hanscke, - 14-10-’05 20:06
pinto

coach? Ach, kweet nie, klinkt wel stoer maar er is dan ook niks vrouwelijks aan. Ik hoor het al; Coach Jansen van het vak Borduren…..hahahahaha. Nee, er niks mis met docent/docente dus dan maar staken en heb je een hoop tijd over voor de uitbreiding van je weblog.

pinto, (URL) - 15-10-’05 23:25
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.