MELK


Terwijl de melkconsumptie in Nederland achteruit holt, drink ik heel braaf en trouw nog steeds, dagelijks mijn glaasje melk. Ik trek mij niets aan van populaire boeken zoals "Melk de witte sloper" en de "Voedselzandloper". Naast deze boeken trok vorig jaar een Zweeds onderzoek grote aandacht, omdat vanuit dat onderzoek beweerd werd dat volwassenen die elke dag een glas melk drinken een groter risico lopen om vroegtijdig te overlijden.... Daar komt bij dat een groeiende groep mensen melk maar saai of ouderwets vinden zo las ik van de week in een artikel in de krant.

Toen ik nog een kind was, vond ik melk helemaal niet lekker. Ik heb daar ooit al wel eens een blogje over geschreven, maar tegenwoordig is melk een wondermiddeltje voor mij. Als ik veel last heb van mijn slokdarm of  van brandend maagzuur, dan wil het drinken van een glas melk nog wel eens helpen. Ik vind het maar een raar modeverschijnsel om melk in de ban te doen.

Nu ik deze zomer in de Oostenrijkse plaats Melk geweest ben had ik tijdens het lezen last van allerlei associaties. Ik herinnerde mij opeens dat ooit, tijdens de dagelijkse bijbelse geschiedenis lessen, melk in verband werd gebracht met Het Beloofde Land.  Tijdens de uittocht uit Egypte moest men door die droge dorre woestijn, maar het Joodse volk was wel op weg naar het land van melk en honing zo werd ons voorgehouden. Dat melk goed zou zijn is mij dus van verschillende kanten met de paplepel ingegoten. Ik heb mij als kind dan ook best wel eens schuldig gevoeld dat ik dat witte drankje echt niet lekker vond.

Maar ach, het waren maar verhalen weet ik nu. Hoe kon ik weten dat godsdienst altijd al in hele beeldende verhalen verteld werd en dat deze inwerkten op de verbeelding van de mensen. Ik heb dit jaar heel wat verbeeldingen in kerken mogen zien. Ik was diep onder de indruk, maar soms ook wel geïrriteerd van al die pracht en praal in al die verschillende kloosters (stiften) Of die van Melk er echt boven uitsteekt weet ik niet, maar toen ik gisteren het artikel met als kop: De Witte Motor Hapert las, kwamen al deze associaties even bij mij boven en ik vond dat ik er maar even een blogje van moest maken.

Voor mij blijft melk een drank die er toe bijdraagt dat de botten sterk blijven. Het gekke is, dat ik nu dezelfde weerstand heb tegen al die zuiveldrankjes met vreemde smaken als wat ik vroeger met de melk had, maar dit terzijde.  Wat ik mij wel afvraag, wie drinkt er heden ten dage net als ik nog wel regelmatig een gewoon glas melk of is het echt zo dat we ons in deze tijd weer laten beïnvloeden door allerlei verhalen die door de vele voedingsgoeroes gepredikt worden?

                                 klik

hanscke Donderdag 16 Juli 2015 - 10:18 pm | | Standaard

acht reacties

ria

Ik heb nog nooit melk gedronken, ik vind het vies, net als yoghurt. Kwark kan ik dan eventueel nog wel naar binnen krijgen, maar dat doe ik ook nooit. Ik lust wel graag kaas, maar ook dat eet ik niet elke dag. Het zal wel slecht gesteld zijn met mijn botten ;-)

ria, (URL) - 16-07-’15 23:10
Renesmurf

Ik drink elke week een pak melk leeg. Af en toe is de koffie op en neem ik melk in mijn mok. En in de ochtend vaak vlak voor ik de deur uit ga.

Renesmurf, (URL) - 16-07-’15 23:38
Marjolijn

Melk drink ik ook bijna nooit, maar wel karnemelk en andere melkproducten.

Marjolijn, (URL) - 17-07-’15 04:28
Margo

Melk? Bleh!! Vroeger zat er zo’n gelige vel op. Als ik even de kans kreeg kiepte ik mijn glas melk leeg tussen de planten. En toen ik desondanks grootgeworden was heb ik nooit meer melk gedronken. Alle andere zuivel producten lust ik wel, maar melk …… Blèh!

Margo, (URL) - 17-07-’15 15:36
Rietepietz

Hier wordt nog met enoge regelmaat melk gedronken hoor, ik doe niet mee aan al die onzin. De schijf van 5 zou ook achterhaald zijn maar de huidige oude generatie is er , ondanks een oorlog, ouder door geworden dan men vroeger kon dromen, Ik drink niet dagelijks melk maar toch regelmatig bij de lunch wanneer ik die thuis gebruik.

Rietepietz, (URL) - 17-07-’15 17:04
Sjoerd

Ik drink iedere ochtend een glas melk. In het weekend ook wel eens karnemelk, en ik leef nog steeds…

Sjoerd, (URL) - 17-07-’15 21:00
Ximaar

Ik drink sinds m’n 15de geen melk, omdat ik er niet tegen kan. En dat is niet gek. Moedermelk is bedoeld voor de eerste levensjaren en koemelk is bedoeld voor kalfjes. Koeien opvoeren tot melkmachines voor menselijke consumptie is verre van diervriendelijk. De fabeltjes over melk en sterke botten is inmiddels vaak genoeg doorgeprikt. Je kan melk drinken met enorm veel calcium, maar die calcium bereikt de botten niet. Voor stevige botten is bewegen veel belangrijker. Nederland kent een ongezonde koemelkmaffia. In Japan wordt vrijwel geen koemelk gedronken en die mensen zijn een stuk gezonder.

Ximaar, (URL) - 24-07-’15 12:51
Staart

Ik drink ook niet veel melk. Wel af en toe yoghurt/kwark. denk zeker dat we het niet nodig hebben. Ik ken het verhaal van Molukse vrouwen die hier in het Joris Driepinter tijdperk heenkwamen. Zij kregen verplicht melk en ze werden er allemaal ziek van. later bleek dat ze een bacterie misten in hun darmen die wij al op jomge leeftijd aanmaken. zelf gebruik ik weinig koolhydraten ( voedselzandloper o.a) en voel me daar goed bij. denk nogsteeds dat een gevarieerd menu van pure grondstoffen het beste is. dus weg met alle pakjes, zakjes etc. Ook alle powerfoods etc. Is puur reclame. ik denk dat dat met melk en suiker ook het geval is. het zit in onze voedselindustrie. Afwisseling dus en met mate

Staart, (URL) - 26-07-’15 09:43
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.