RECREEREN


Wanneer het een aantal weken achtereen mooi weer is geweest, vind ik het niet erg als het een dagje regent. Eventjes terug naar het wintergevoel, wanneer je je veelal binnenshuis moet vermaken en wat ook zeker zijn charme heeft. Maar het moet natuurlijk niet te lang duren, want na één of twee dagen verlang ik al weer naar het feestelijke zomergevoel.

Vorige week hebben wij een prachtige fietstocht in onze eigen omgeving gemaakt. Met behulp van een fietskaart met knooppunten is het mogelijk geworden om zelf prachtige fietstochten uit te zetten. Natuurlijk weet ik wel ongeveer waar de fietstocht langs zal gaan, maar toch komt het wel voor dat we over weggetjes fietsen waarvan ik het bestaan niet wist. 

Nu zijn er, vooral in het laatste decennium, verscheidene fietspaden bijgekomen. Al fietsend in de richting van de centrale, wat vlak bij een plaatsje ligt waar ik ooit veertig jaar geleden, voor ik naar Dokkum verhuisde, een half jaartje gewoond heb, en wat toen de kennismaking met Friesland was, zag ik een stukje van mijn leven voorbij komen. Toen, nog heel jong, net midden twintig en moeder van twee kleine kinderen, kon ik het helemaal niet vinden in deze omgeving. Het was er zo stil, ik kwam bijna niemand tegen als ik een wandeling maakte. Men fietste en wandelde in deze omgeving nu eenmaal veel minder dan in andere delen van Nederland. Het recreëren leek in deze omgeving nog niet zo uitgevonden te zijn, behoudens de watersport. Terrassen waren er niet of nauwelijks te vinden, trouwens, ook niet in Leeuwarden of Dokkum. In de dorpen waren de winkels al wel verdwenen, dus op de fiets erop uit om even boodschappen te doen was er niet meer bij.

Tegenwoordig is het, eb zeker met mooi weer, wel echt druk op de fietspaden. Het geeft mij het zelfde blije gevoel wat ik ook altijd al had op de eilanden, als we daar eens een dagje waren. Het is daar op de fietspaden altijd een drukte van belang en het is wel de gewoonte om elkaar dag te zeggen. Gelukkig zijn we hier dus nu ook zover. Lekker met zijn allen er op uit trekken en elkaar vriendelijk groeten bij het passeren of een gezellig praatje met elkaar maken in één van de vele theetuinen die er de laatste jaren zijn gekomen.

In de loop der tijd is er ook hier op het platteland heel wat veranderd en is men ook hier en masse aan het recreëren geslagen.  

                klik

hanscke Dinsdag 18 Augustus 2015 - 12:16 pm | | Standaard

zes reacties

Rietepietz

Dan was ik blijkbaar ook wat te vroeg in Friesland, ook ik kon er m’n draai niet zo vinden tijdens een korte vakantie, weinig wandelgelegenheid en inderdaad weinig terrasjes. Maar misschien zat ik wel net in het verkeerde deel van Friesland. Als ik me goed herinner in Oudkerk in de buurt van Leeuwarden .
Volgens mij is Friesland geweldig voor watersportliefhebbers maar niet echt voor wandelaars.

Rietepietz, (URL) - 18-08-’15 15:29
Sjoerd

Ondanks dat ik een Friese voor en achternaam heb kan ik me daar geen leven voorstellen. De enige andere provincie waar ik me thuis zou kunnen voelen buiten Limburg is Zeeland.

Sjoerd, (URL) - 19-08-’15 08:33
Ria

ja hier groeten we elkaar ook allemaal en is het oook steeds drukker aan het worden.

Ria, (URL) - 19-08-’15 16:14
Marjolijn

Fijn dat Friesland ook meer fiets mogelijkheden ontwikkelt, niet iedereen wil graag altijd op het water zijn.
Ook goed voor het toerisme.

Marjolijn, (URL) - 20-08-’15 04:55
Mirjam Kakelbont

Friesland is heerlijk om te fietsen: het waait er altijd! Maar Zeeland is mijn favoriete provincie, al woon ik daar niet. Voor mij hoeft al die drukte op die fietspaden niet.
Zonnige groet

Mirjam Kakelbont, (URL) - 21-08-’15 22:17
plato

Je leest wel een dat de bevolking van de uithoeken naar het midden verhuist. Logische vanwege de economische belangen. Maar als je op een zondagochtend door zo’n kleine stad loopt, voel je de stilte. Ik zou er wel willen wonen. Maar ‘t is NOG verder van België. En daarbij: zie er maar eens een huis te krijgen.

plato, (URL) - 27-08-’15 15:14
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.