STUDIUM GENERALE

STUDIUM GENERALE

Op alle universiteiten in Nederland en op sommige Hogescholen is een afdeling Studium Generale actief. Studium Generale organiseert lezingen, discussies, cursussen en podiumprogramma's op het gebied van wetenschap, kunst en cultuur. De activiteiten van Studium Generale zijn in de eerste plaats bedoeld voor studenten en medewerkers van de universiteit, maar ook andere belangstellenden zijn van harte welkom.

 

In navolging van de universiteiten en Hogescholen organiseert het ROC waarbij ik werkzaam ben sinds kort ook van deze bijeenkomsten. Voor de eerste bijeenkomst was Jan Siebelink, de schrijver van â??knielen op een bed violenâ? uitgenodigd. Toen deze meeting geëvalueerd werd in de werkgroep identiteit en cultuur bracht ik naar voren dat ik persoonlijk het boek wel erg zwaar op de hand vond en dat ik daarom de vergadering begonnen was met een artikeltje over het boek â??Pret met moslimsâ?. Het is namelijk een goede gewoonte geworden om de vergaderingen van deze werkgroep per toerbeurt te laten openen door een werkgroeplid met een onderwerp gerelateerd aan identiteit of cultuur. Ik was aan de beurt en ik had in de krant een opvallende artikeltje over dit boek gelezen, aangehaald in de tijd van de relletjes over de cartoons.

 

De tweede lezing die georganiseerd zou worden moest aansluiting hebben op de multicultirele dag die voor de deelnemers gepland stond. Het idee was toen snel geboren. Mijn opening deed nogal wat stof opwaaien en er werd dan ook onmiddellijk geopperd om de schrijfster van Pret met Moslims http://www.pretmetmoslims.nl/Elena Simons uit te nodigen om een inleiding over haar boek te houden met daarna de gelegenheid om vragen te stellen en met haar in discussie te gaan. Meteen werd er mijn kant opgekeken. Of ik dit maar even wilde gaan onderzoeken. Dat heb ik gedaan en alles is rond. Morgen wordt de lezing gehouden. Spannend.

 

Wordt vervolgd.

hanscke Maandag 22 Mei 2006 - 11:30 pm | | School perikelen

twee reacties

Hannah

Te lang ben ik al niet meer bij je langsgeweest. Maar ik wilde even zeggen dat je een prachtige weblog hebt.

Hannah, (URL) - 23-05-’06 02:09
Renesmurf

Ja, dat is zeker spannend, maar je zal het wel uitstekend doen!
Sommige mensen hebben dat, en die kijken ze dan meteen aan.

Renesmurf, (E-mail ) (URL) - 23-05-’06 17:41
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.