BURENDAG VOORBIJ

Ook dit jaar was er weer een Burendag. Weet u het nog?  In 2006 vierden we op initiatief van Douwe Egberts voor het eerst Burendag in Nederland. In 2008 ontstond de samenwerking tussen Douwe Egberts en het Oranje Fonds. Zij organiseren nu samen Burendag omdat buurten leuker, socialer en veiliger worden als buren elkaar ontmoeten en zich samen inzetten voor hun buurt. 

Eigenlijk hebben wij al jaren een paar keer per jaar onze eigen burendag. Elke winter doen we als buurt iets met elkaar, in de vorm van bowlen, kegelen of oud Hollandse spelletjes en aan het eind van de zomervakantie is er een fietstocht met aansluitend een bbq. 

Groot was mijn verbazing toen ik in een mailtje las dat onze straat dit jaar iets met burendag wilden doen; men wilde met elkaar taarten bakken voor bij de koffie. Alleen toen ik verder las, zag ik dat dit niet echt voor de buurt bedoeld was maar voor een koffiedrinken na de kerkdienst. De liturgie zou inhaken op de burendag, dus was het leuk als binnen de kerkgemeente de verschillende buurten gevraagd zouden worden om een bijdrage te leveren in de vorm van zelfgemaakte taarten.

En daar wringt voor mij (en voor enkele anderen) de schoen. Wij zijn niet kerkelijk aangesloten en ook niet geïnteresseerd in het bijwonen van kerkdiensten. Ik heb dan ook gemeld dat ik graag een betrokken buurtgenoot wil zijn, maar dat ik vanwege mijn eigen levensvisie niet aan deze buurtactiviteit mee kan doen. Mijn reactie, die door de andere (we zijn maar met een paar) niet kerkelijk aangesloten buurtgenoten gesteund werd, heeeft nogal wat stof doen opwaaien. Wij werden echt niet buitengesloten, we waren immers van harte welkom!  De oproep was naar alle buurtverenigingen gegaan en de gedachte was dat dit een zodanige laagdrempelige activiteit was waardoor ook de niet kerkelijke mensen zich aangesproken zouden voelen.

En dat is nu juist het punt. Het lijkt mij te veel evangeliseren. Ik wil me niet aangesproken, laat staan verplicht voelen om te komen. Ik heb jaren geleden heel bewust het besluit genomen geen deel meer uit te willen maken van een kerk. Ik wil dan ook niet via een buurthappening onder druk gezet worden om alsnog naar de kerk te gaan.

Hoe het verder gegaan is weet ik niet, want omdat Burendag als het ware door de kerk is ingelijfd, is het dus aan mij voorbij gegaan. Maar het wrange van alles vind ik nog dat een aantal buurtgenoten het moeilijk vinden om begrip te hebben voor mijn (onze) opstelling. In plaats van verbroedering lijkt er wel een onderlinge verwijdering in de buurt plaats gevonden te hebben. Jammer. Ik hoop dat het in de loop der tijd in het vergetelboek raakt en we gewoon verder kunnen gaan zoals het was. 

                                  klik


hanscke Woensdag 30 September 2015 - 9:08 pm | | Standaard

tien reacties

Sjoerd

Inderdaad geen goede actie van die lui. Burendag is er voor de buurt, niet voor de kerk. Ik zou hetzelfde standpunt hebben ingenomen en me eraan ontrokken hebben.

Sjoerd, (URL) - 01-10-’15 07:38
Wieneke

Ja, laten we het nog eens over de wereldvrede hebben…… :-(
Je ziet dat er zelfs door zoiets simpels al narigheid tussen mensen komt. Moet de Rijdende Rechter niet langskomen?

Bah, wat een gemier, zeg. Burendag is burendag en de kerk organiseert zelf maar iets laagdrempeligs met taarten en zo op een andere dag.

Wieneke, (URL) - 01-10-’15 09:12
Rietepietz

Dat het door de kerk georganiseerd wordt zóu geen struikelblok hoeven zijn maar het geniep zit ‘m inderdaad in die kerkdienst, Ik kan goed begrijpen dat je dáár tegen geprotesteerd hebt en zolang dat in nette bewoordingen gebeurt zou men dan moeten respecteren. Het enige dat je eventueel ook had kunnen zeggen is dat je wél een taart zou bakken en bij het koffiedrinken aanwezig zou willen zijn maar niet bij de kerkdienst. Dat had misschien minder kwaad bloed gezet , dan had men open kaart moeten spelen over het doel van deze burendag wanneer men niét akkoord ging met je suggestie.

Rietepietz, (URL) - 01-10-’15 16:58
Marjolijn

Ik zou ook niet gegaan zijn als het was zoals bij jou, gelukkig heeft mijn buurt het echt gevierd als burendag, zonder toedoen van iets anders.

Marjolijn, (URL) - 01-10-’15 17:13
Jeanne

Wat naar dat het zo gelopen is, maar ik geef je volkomen gelijk. Zo’n dag wordt door buurtinitiatief georganiseerd en niet door de kerk.

Jeanne, (URL) - 01-10-’15 21:52
Margo

Je hebt volkomen gelijk. Ik denk bij zulke dingen altijd dat de natuurlijke selectie aanwijst met wie je wel en met wie je liever niet wilt omgaan. Anders gezegd, de mensen die jou iets kwalijk nemen, fijn dat je nu weet hoe ze zijn.

Margo, (URL) - 02-10-’15 19:24
Mirjam Kakelbont

Koffie met taart maar je moet er wel eerst een kerkdienst voor volgen. Ik zou er ook vriendelijk voor bedanken!!

Mirjam Kakelbont, (URL) - 02-10-’15 21:26
Renesmurf

Ja, ik zie dat als een soort ontwikkeling. Het slaat aan en de kerk wil zich aansluiten, dat is niets meer dan logisch.

Hier doen we zoiets niet, en ik weet ook niet of ik dan zou deelnemen.
We hebben wel elk jaar een vergadering van de bewoners van het appartementencomplex, en dat is vaak heel gezellig.

Renesmurf, (URL) - 03-10-’15 13:13
Ria

jullie kunnen dan toch ook zelf iets doen? Jammer. Ik ben ook niet kerks ik kom er ook nooit, maar als er iets is waar ik bij wil zijn en dat is dan toevallig in de kerk zal ik me daardoor niet laten weerhouden.

Ria, (URL) - 03-10-’15 18:36
plato

ik werd al een beetje gek van al die …..dagen, nu blijkt er dus ook een burendag te zijn. Opheffen graag. Bij alle buurtactiviteiten zie je steeds dezelfde mensen. Wie niet wil gaat niet, ook niet op burendag. Hebben ze het recht toe. Trouwens, de kerk als centraal punt gebruiken voor zo’n dag is niet alleen niet uitnodigend voor niet-kerkelijken maar ook niet oor mensen met een heel ander geloof. Als men het dan toch houdt, moet dat neutraal gebeuren.
Maar voor mij hoeft die dag dus helemaal niet.

plato, - 06-10-’15 23:06
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.