DE SCHIJF


De nieuwe schijf van vijf! Dagen had ik er naar uitgekeken, ik kon bijna niet wachten; deze week zouden we eindelijk duidelijkheid krijgen over wat we nu wel of wat we echt niet zouden moeten eten. Ik zal het wel verkeerd begrepen hebben, want vandaag lees ik in de krant dat het Voedingscentrum pas in maart de vernieuwde Schijf van Vijf zal gaan presenteren. 

Dus tot die tijd grote onzekerheid, of toch maar niet? Voor mijzelf heb ik het idee dat ik wel aardig gezond eet, maar dat baseer ik dan wel op De Schijf van vroeger èn op mijn eigen voorkeur en afkeer voor bepaald voedsel. Ook hanteer ik een eigen ontworpen stelregel: TEVEEL kan nooit goed zijn. 

Te veel snoep is slecht voor de tanden, je wordt er dik van en in veel snoep zijn kleurstoffen verwerkt, hoera, ik houd niet van snoep, behoudens zo af een toe een chocolaatje zal ik mij daar niet aan bezondigen. 

Koekjes, gebak en cake, ik vind het zo heel af en toe lekker, maar het gebeurt bij ons regelmatig dat de koekjes zacht geworden zijn en wij ze dus niet meer opeten.

Patat en kroket is heerlijk, als ik het maar niet alle dagen hoef te eten. Een paar keer per jaar kan ik daar echt van smullen.

Vleeswaren of bewerkt vlees, zoals het nu genoemd word, heb ik moeten leren eten. Gelukkig was mijn moeder niet heel principieel, want als kind hield ik al niet van een boterham met iets hartigs, lees boterhamworst. Omdat ik een slechte eter was mocht ik gewoon gestampte muisjes of iets dergelijks op mijn éne boterham die ik met moeite naar binnen kauwde. 

Vlees, ja daar was, ik schrijf met opzet was, daar was ik gek op, maar mede door de ervaringen met de de bbq geldt voor mij, ik eet het nu met mate. Entrecote in de vorm van 250 gram is aan mij niet meer besteed. Een klein stukje is lekker, maar ook niet iedere week.

Eieren vond ik erg lekker, maar toen dat het een aantal jaren geleden in de ban is gedaan, heb ik mij dat aangetrokken en eet ik nog hooguit één of twee eieren per week. 

Melk en kaas was aan mij niet zo besteed, maar in de loop der jaren ben ik dit lekker èn nuttig gaan vinden. Toen de diagnose osteoporose = botontkalking gesteld werd, was men maar wat blij, dat ik dagelijks een boterhammetje met kaas at en daarbij een glas melk dronk.

Over de groenten kan ik heel kort zijn, ik kook vrij traditioneel maar wel elke avond en ik gebruik vrijwel altijd verse groenten. Bloemkool, spruitjes, boontjes, worteltjes, spinazie en andijvie, rode kool en spitskool, het komt hier allemaal regelmatig voorbij.

Ach ja en dan de boosdoener alcohol. Ik kan niet ontkennen dat ik erg van een (goed) glas wijn houd en dat cognac of iets degelijks mij uitermate goed smaakt! Ook een grand-marnier bij de koffie vind ik overheerlijk, maar .....too much heb ik al heel lang geleden afgeschaft, omdat ik het jammer vond, dat zo af en toe de hoofdpijn volgend op net dat éne glaasje te veel een volgende frisse dag voor een deel vertroebelde. Sinds een aantal jaren genieten wij ook van een aantal alcohovrije avonden per week.

Alles bij elkaar opgeteld en afgetrokken, ik kan niet anders denken dan dat mijn voedingspatroon er wel aardig uitziet. en wat men ook bedenkt, hoe de schijf van vijf er ook uit mag komen te zien, ik geloof niet dat ik aan mijn eetgewoonten veel ga veranderen. 

                                   klik

hanscke Donderdag 05 November 2015 - 12:24 pm | | Standaard

negen reacties

Rietepietz

en over 5 jaar komt er weer een andere “verlichte geest” die die de nieuwe regels in de ban doet, ik ga me er zeker niét aan storen en ben zeer tevreden met ons leefpatroon, ze dóen maar!

Rietepietz, (URL) - 05-11-’15 19:57
Hanny

Ze gaan steeds verder met hun advies. Over een tijdje mogen we niets meer eten en misschien alleen nog water drinken. Bedenken ze dat nu om de bevolkingsgroei tegen te gaan?!

Hanny, (URL) - 05-11-’15 20:43
Marjolijn

We krijgen steeds meer adviezen wat wel of niet mag.
Ik vraag me af of dat helpt.
De meeste mensen weten wel dat alles met mate het beste is.

Op naar een mooi weekend…!

Marjolijn, (URL) - 06-11-’15 06:19
ria

Op die eieren zijn ze ook al teruggekomen. En zo verandert het steeds. Gewoon lekker eten waar je zin in hebt en ik doe daar ook elke dag een glaasje wijn bij hoor

ria, (URL) - 06-11-’15 09:44
Ximaar

De nieuwe schijf van 5 lijkt mijn kant op te schuiven. Het is dus maar goed dat ik die oude nooit te serieus heb genomen. Ik ga me dus ook niet aan de nieuwe houden omdat ik dus al jaren de versie van circa 2050 gebruik. ;-)

Daarbij roerbak ik veel, gebruik geen verzadigde vetten als croma, ben ik matig met vlees en zout, varieer veel en doe niets met melkproducten of eieren. Die laatste zitten weer wel in koek en brood verwerkt.

Zo ver mijn kennis gaat helpen melkproducten en bijvoorbeeld witlof totaal niet tegen botontkalking. De goede zaken die er voor de botten inzitten bereiken nooit de botten. Het beste is veel bewegen, waardoor de botten zelf de materialen aanmaken die ze nodig hebben.

De schijf van 5 is nmm ook een economische schijf. Toen we een zuiveloverschot hadden waren zuivelproducten opeens gezond en dat gold ook voor de wijnplas en de vleesberg.

Ximaar, (URL) - 06-11-’15 15:24
Margo

Wat ik wilde zeggen is al door Rietepietz verwoord.

Margo, (URL) - 07-11-’15 12:35
Mirjam Kakelbont

Wat me irriteert aan de schijf van vijf, is dat ze ons geen voedingsadvies meer willen geven, maar ons nieuwe willen opdringen, en dan maken ze bij mij al geen kans meer! Ik ben mans/vrouws genoeg om te bepalen wat wel of niet gezond is.

Mirjam Kakelbont, (URL) - 07-11-’15 16:00
Desire

Dus als ik het goed begrijp … kijk je al dagen uit naar de vernieuwde Schijf van Vijf … maar weet je van te voren al dat je daar niets mee gaat doen …
Kaas en melk eten tegen botontkalking? Vroeger misschien toen de onze koeien nog gezellig in de wei scharrelden en ze nog niet vol zaten met anti-biotica en/of hormonen die ze soms krijgen om de groei te versnellen en de melkproductie te verhogen. Daarnaast bevatten zuivelproducten behalve calcium ook veel verzadigde vetzuren en dierlijke eiwitten wat juist weer meer calcium kan uitscheiden.
Tis net wat Ximaar zegt Hanscke, bewegen moet je …

Desire, (URL) - 07-11-’15 16:53
Renesmurf

Dat heb je goed geëvalueerd allemaal.
Ik zie het zo, ik ben nooit ziek, dus het zal wel goed zijn wat ik eet.
Ik denk natuurlijk wel na.

Renesmurf, (URL) - 07-11-’15 16:58
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.