KUNSTWEEK


Naast dat bijna iedere dag benoemd is tot een dag van, bestaat er ook zoiets als 'de week van' De afgelopen week blijkt het de landelijke KUNSTWEEK geweest te zijn. Gelukkig ben ik zo wijs geweest om, toen ik het ergens las, de link: www.kunstweek.nl op een blaadje van het onlangs gekregen gele blokje te noteren. Vanmiddag ben ik er mee aan de slag gegaan en ik ben er helemaal blij van geworden. Dit is iets waar ik al tijden naar op zoek ben. Gewoon op het spoor komen van de kunstenaars van deze tijd.

Stichting Kunstweek organiseert jaarlijks de verkiezing kunstenaar van het jaar. Door de grootschalige opzet draagt deze verkiezing bij aan de bekendheid van Nederlandse beeldende kunstenaars in het algemeen. De verkiezing levert een tijdsbeeld op van de waardering van Nederlands kunstenaars, maar biedt ook beperkt ruimte aan niet-genomineerden. De laatsgenoemden zijn kunstenaars die door het publiek aangewezen zijn en niet door een panel van deskundigen, de kunstkenners. Uit de vijfentwintig hoogst scorende publieksnominatie kiest het panel vijf kunstenaars die ook op de lijst van de definitieve nomiatie list komen te staan. 

Daarna zijn er nog twee stemrondes en de dag voordat de kunstweek begint worden de winnaars bekend gemaakt. Dit jaar is het Daan Roosegarden geworden. Hij wordt omschreven als iemand die gebruik maakt van tactiele high tech in zijn interactieve lichtlandschappen. Dit sprak mij niet zo aan. Ook met het werk van Maartje Korstanje, die de prijs 'Talent van het jaar' won, heb ik niets, maar het werk van Toos van Holstein, de afbeelding bovenaan, vind ik erg mooi. Zij won de prijs Briljanten kunstenaar, een prijs voor kunstenaars, ouder dan 65 jaar en nog niet eerder voor een prijs in aanmerking geweest.

Ik heb genoten van de honderd afbeeldingen van de nominatielijst en dan vooral van de schilderwerken. De vreemde eigentijdse dingen zoals ik in de tweede popup afbeelding laat zien, hoeft wat mij betreft niet. Daar heb ik echt niets mee, maar smaken verschillen zal ik maar denken.

Ik heb nu de weg gevonden en ik ga volgend jaar zeker dit hele gebeuren op de voet volgen. Ik heb de data inmiddels genoteerd in mijn agenda.  

                               

                    KLIK                               daan roosegarden

                    KLIK                               veluw

hanscke Zondag 15 November 2015 - 3:09 pm | | Standaard

zes reacties

Sjoerd

Kunst moet je liggen. Ik heb hier wel wat staan, maar erg beperkt. Ik vind iets mooi of niet. En daarbij maakt het me niet uit wie het gemaakt heeft.

Sjoerd, (URL) - 15-11-’15 22:47
Marjolijn

Kunst moet je leren en dat heb ik eigenlijk nooit gedaan.
Ik zie wel of ik iets mooi vind of niet.

Marjolijn, (URL) - 16-11-’15 18:47
Rietepietz

Met kunst heb ik niet heel veel, dat wil niet zeggen dat ik nooit iets mooi vind , zeker wel, maar het kan van álles zijn! Soms echte kunst en soms helemaal niet!

Rietepietz, (URL) - 16-11-’15 19:02
Renesmurf

Ik heb niet zoveel met kunst, maar wel een beetje. Af en toe, niet te vaak.

Renesmurf, (URL) - 16-11-’15 23:18
Petr@

Ik vind ook niet alles mooi, nieuw of oud.
Ik wil altijd graag kunnen zien wat het is.
Een beetje kliederen op een stuk papier vind ik geen kunst, dat kan iedereen.
Maar een mooi portret of beeld kan ik erg waarderen.

Petr@, (URL) - 17-11-’15 12:15
Mirjam Kakelbont

Ik heb niet zoveel met kunst. Helemaal niet met dat hele moderne waarvan je niet ziet wat het voorstelt. Maar een mooi (herkenbaar) beeld of schilderij, daar houd ik wel van. Ik ben een fan van Turner, de romantische schilder. Prachtig!

Mirjam Kakelbont, (URL) - 18-11-’15 23:02
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.