KALENDER


 En zo zijn we dan weer aangekomen bij de laatste weken van het jaar. Het zal inmiddels bekend zijn, dat ik niet een echte kerstliefhebber ben. Ik doe mee omdat het zo hoort maar het heeft niet mijn hart en ziel en waarom dat niet het geval is weet ik eigenlijk niet, want vroeger als kind heb ik er wel van genoten. Misschien heeft het met mijn eigen ontwikkeling te maken, want dat staat nooit stil, een mens verandert in de loop der jaren, slaat nieuwe wegen in, krijgt oog voor iets wat in het verleden is blijven liggen of merkt dat een zaadje wat heel lang geleden meer als toeval geplant is nu gaat ontkiemen. 

Mijn interesse voor kunst is hier een mooi voorbeeld van. Heel veel jaren achtereen kregen wij via mijn broer een prachtige kunstkalender op posterformaat, samengesteld door een vriendin van hen. Vooral in het begin wist ik niet altijd wat ik van de afbeeldingen moest vinden. Het één sprak me meer aan dan het ander. Maar door de jaren heen ontdekte ik waarom iets mij wel of juist helemaal niet aansprak, maar echt op zoek gaan naar meer informatie over de schilders deed ik nog niet.

Toen een aantal jaren geleden het kalendergebeuren stopte, bleek dat wij er toch wel aan hechten om een mooie kalender te hebben hangen en zijn we zelf op zoek gegaan. De eerste paar jaar hebben we heel veilig voor Monet of Cezanne gekozen, leuk, maar het was niet zo meer spannend om naar de afbeeldingen te kijken. De uitdaging was weg om iets te zoeken in wat mij of niet aansprak af niet begreep. 

Toen ik een paar jaar geleden in Ootmarsum was en ik de kalender van Ton Schulten zag was ik gelijk verkocht. Al voordat de zomer begon had ik de kalender voor 2014 in huis. Vorig jaar ben ik in deze tijd op zoek gegaan naar een nieuwe kalender, maar ik kwam toen in tijdnood, waardoor we het besluit namen om een tweede jaar een kalender van Ton Schulten aan te schaffen.

Dit jaar zijn we helemaal op tijd. Na vorige week een leuke kleine expositie bezocht te hebben waren we helemaal in de mood om op zoek te gaan. Helaas biedt Nederland niet zoveel mogelijkheden, maar Duitsland wel, dat wist ik nog van vorig jaar. En opeens stuitten wij op een kalender met afbeeldingen van éne Edward Hopper. We kenden de schilder niet, maar de platen spraken ons beide zeer aan. 

Rechtstreeks bestellen ging niet, maar via de winkel van ons allemaal wel. Natuurlijk ben ik mij wat gaan verdiepen in deze schilder. Hij leefde van 1882 tot 1967 en zijn werk behoort tot het realisme. In een beschrijving kwam ik tegen dat zijn schilderijen een gevoel oproepen van "samen maar toch alleen" en dat is het misschien wel wat mij zo aanspreekt. Dat gevoel herken ik namelijk ook een beetje bij het kerstgebeuren.

Het op zoek gaan naar informatie over deze schilder brengt mij op heel wat terreinen die nog redelijk onontgonnen voor mij zijn, want ik kom er steeds meer achter dat ik echt geïnteresseerd ga raken in het kijken naar schilderijen. Misschien kan ik daar in het komende jaar eens wat meer vorm en inhoud aan gaan geven.  

             dit vind ik heel boeiend om naar te kijken

                   klik

hanscke Zaterdag 19 December 2015 - 12:19 pm | | Standaard

dertien reacties

Rietepietz

Kunst is vooral toch heel persoonlijk. Namen zeggen me dan ook vaak helemaal niets omdat kunst niet écht m’n interesse heeft en ik dus meestal een veilige smaak heb. Jopie Huisman vind ik heel bijzonder werk maken , maar ja, dat vindt iederéén mooi!
We zien in de drukkerij wel eens iets langsgaan op dat gebied maar onthouden doe ik dat vrijwel nooit . Een uitzondering is .Keven Hendley, zijn werk sprak me op de één of andere manier aan. Van de twee foto’s die je plaatst spreekt de eerste me het meest aan.

Rietepietz, (URL) - 19-12-’15 17:48
Hanny

Kunstkalenders zijn een sieraad aan de muur,

Hanny, (URL) - 19-12-’15 18:36
Mirjam Kakelbont

Kunst vind ik alleen mooi als ik kan zien wat het voorstelt. En als die afbeelding me aanstaat ;-) De bovenste foto vind ik prachtig!
December is niet mijn meest favoriete maand van het jaar. Sterker nog: ik ben altijd blij als-ie weer voorbij is.
Lieve groet

Mirjam Kakelbont, (URL) - 19-12-’15 22:41
Sjoerd

In de eerste foto zie ik het nieuwe werken in optima forma…

Sjoerd, (URL) - 19-12-’15 23:06
Marjolijn

Een mooie kalender aan de muur zie ik ook als een schilderij.
Fijne zondag.

Marjolijn, (URL) - 20-12-’15 06:43
ria

Ik zal ook blij zijn als de decembermaand weer voorbij is. Leuk idee zo’n kunstkalender. Zo heb je elke maand iets nieuws om naar te kijken. Bewaar je ze ook? Of misschien zelfs de mooiste in een lijstje?

ria , (URL) - 20-12-’15 11:59
Petr@

Ik ben absoluut geen kunstkenner en wil altijd graag zien wat het voorstelt.
En moderne kunst hou ik helemaal niet van.
Zo zie je maar, smaken verschillen en gelukkig maar.
De kerstdagen vind ik nog wel gaan al duurg het dit jaar wel een beetje erg lang met drie zondagen achter elkaar. Mijn man vindt het helemaal erg haha.
Maar oud & nieuw mogen ze van mij afschaffen.
Het vuurwerk vind ik verschrikkelijk, ook voor onze dieren en dan iedereen gelukiig nieuwjaar wensen met al dat gezoen, nee dat mag afgeschaft worden!

Petr@, (URL) - 20-12-’15 22:13
Renesmurf

Ja, mijn interesse zou dan blijven hangen bij de kalender.
En hier zijn wel winkels en bij de tandarts en op het stadhuis hangt wisselende kunst, maar ik ga er nooit speciaal voor kijken.

Renesmurf, (URL) - 20-12-’15 23:29
Thérèse

Ik ken het werk van Hopper wel. Maar het is ook mijn vak om er wat van te weten natuurlijk. Leuk Hanscke dat je je ervoor meer gaat interesseren. Weer lees ik hierboven dat kunst hen helemaal geen ene moer interesseert Ietwat overdreven gezegd) . Nog steeds word ik daar soms verdrietig van. Het maakt je leven zo boeiend juist, net als muziek en lezen enzovoort. Maar goed, hoera voor jou!

Thérèse, (URL) - 21-12-’15 18:38
Grietje

Prachtig zo’n kunstkalender

Grietje, (URL) - 23-12-’15 00:32
Grietje

trouwens, ondanks dat, fijne dagen

Grietje, (URL) - 23-12-’15 00:33
Jeanne

Ik vind schilderijen van Hopper intrigerend. Ik hou van kunst, maar of ik een kunstkenner ben, dat nou niet. Je hebt me op een idee gebracht, omdat ik me door jouw blog realiseer dat we nog geen nieuwe kalender hebben.

Jeanne, (URL) - 23-12-’15 16:51
Rob Alberts

Mijn agenda en kalender is half digitaal. De andere helft zit in mijn geheugen.
De mooie platen van een kalender mis ik daardoor..

Feestdagen zeggen mij niet zoveel.
Vakantiedagen zijn belangrijker voor mij.

Vriendelijke groet,

Rob Alberts, (URL) - 24-12-’15 11:51
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.