VOORBIJ


Het zijn woelige tijden en er verandert in korte tijd heel veel. Niet zo heel lang geleden nog, dacht ik, dat de wereld sinds de jaren zeventig, het begin van mijn leven als volwassene, niet zo heel veel veranderd was, maar de laatste tijd denk ik daar heel anders over. Het lijkt wel of we in een stroomversnelling van veranderingen terecht zijn gekomen. 

Wie had ooit kunnen denken dat grote winkels zoals V & D het loodje zouden leggen? Ik in ieder geval niet en ik zal ze zeker gaan missen, wanneer ze er straks niet meer zijn. Hoewel mijn winkelgedrag de laatste twee decennia in toenemende mate veranderd is en dat betreft de frequentie van het aantal keren winkelen, dit is in de loop der jaren minder en minder  geworden, ben ik ook steeds meer doelgerichter gaan shoppen. Maar zo af en toe mocht ik, net als vroeger, toch ook nog weleens graag door het grote warenhuis heen zwalken, zonder een voorop gezet plan te hebben om werkelijk iets aan te schaffen, maar gewoon om te kijken wat er zoal te koop was om mij dan vervolgens te laten verleiden tot de aanschaf van iets. En dat zal ik zeker gaan missen.

Jongere mensen schijnen zich qua winkelgedrag toch net iets anders ontwikkeld te hebben dan mijn generatie, want zij geven aan dit warenhuis niet meer van deze tijd te vinden. Zij weten wel andere winkels te vinden. Welke dan zo vraag ik mij af. Ik kom ook wel in andere winkels, maar pas dan wanneer ik echt naar iets op zoek ben. Snuisterijenwinkels zijn aan mij niet besteed, ik ga bijvoorbeeld naar Leen Bakker als ik beslist iets voor het interieur zoek, kledingwinkels weet ik ook wel te vinden, hoewel ik de laatste tijd heel veel via het internet bestel en gezien mijn moeilijke voeten kunnen alleen de betere schoenenzaken mij zo af en toe begroeten, maar ook daar begint internet uitkomst te bieden.

Om zo maar van winkel naar winkel te moeten gaan trekt mij niet zo en daarom vond ik de V & D wel plezierig. Die had van alles en nog wat, hoewel het assortiment de laatste jaren wel kleiner werd, maar goed, de dassen, de tassen, de hoeden, handschoenen en  shawls, de beenmode en de parfumerie, de serviesafdeling en het glaswerk, de boekenhoek en de tekenspullen, en natuurlijk ook de damesmode en de lingerie, het linnengoed, de chocolaterie en de sieraden, zowel duur als goedkoop, en nog heel veel andere zaken, heerlijk om daar even tussen te dwalen en te kijken of er nog iets van mijn gading was. 

Maar alles went. Ooit zijn is de generatie van mijn ouders er aan gewend geraakt dat alle kleine winkeltjes op hielden te bestaan en zo zal ik er ook wel aan wennen dat V & D ophoudt te bestaan. In feite is het gewenningsproces al een beetje aan de gang, want toen aan het begin van dit jaar bekend werd gemaakt dat     V & D in zwaar weer verkeerde vond ik dat heel vervelend en werd ik er niet blij van. Ik ben nu al zover dat ik denk, jammer maar helaas. Aan alles komt een eind. Het is voorbij.

Het is het begin van een nieuwe tijd. 

hanscke Woensdag 23 December 2015 - 9:45 pm | | Standaard

zeven reacties

Marjolijn

De winkelcentra ‘s worden leger en leger zonder V en D, de DA, Scapino, de schoenenketen Manfield, Dolcis en andere die daar toebehoren.
Dat de winkels verdwijnen is niet het ergste, maar dat er weer zoveel mensen zonder vaste inkomsten komen te zitten wel.
Een winkel is snel gesloten, maar andere banen gevonden is een heel ander verhaal.

Marjolijn, (URL) - 24-12-’15 06:35
Sjoerd

V&D heeft de koers van de Bijenkorf proberen te volgen met in house derde partijen zoals Ici Paris binnen te halen. Daar verdien je dus zelf niets meer aan en je loopt net zo lief de zaak uit om bij de overkant waar dan ook een Ici Paris ligt je spullen te kopen.

Sjoerd, (URL) - 24-12-’15 08:42
Rietepietz

V&D heeft inderdaad al een hele tijd geen assortiment meer. Veel artikelen helemaal niet meer en minder keuze in wat ze dan nog wél verkopen.
Ook hun restaurant is niet aantrekkelijk meer om even een een gezellige lunch te nemen tijdens het winkelen, té veel ingewikkelde broodjes en té koude soep.

Rietepietz, (URL) - 24-12-’15 19:57
Renesmurf

Ja, Blokker en Hema, niet voor te stellen, maar die verkeren ook in zwaar weer. En Scapino en vast nog wel meer. We zullen wel zien wat de toekomst brengt, alles is aan verandering onderhevig, zo blijkt.

Renesmurf, (URL) - 24-12-’15 23:06
Michiel

Ik zal V&D niet missen als het verdwijnt. Ik ben er zeker in geen vijf jaar binnen geweest. De laatste keer dat ik er wat gekocht heb was zeven of acht jaar geleden. Ik kocht toen een paar stoelen voor op de camping. Het was een miskoop. Ik moet in dezen de jongere generatie gelijk geven. V&D is niet meer van deze tijd. Net als die stijve Koning van ons. Maar dat is een ander verhaal. :)

Michiel, (URL) - 25-12-’15 16:51
ria

Hier ook geen V&D in de buurt, wel in Middelburg maar daar kom ik bijna nooit. Ik zou wel de Hema missen en ik hoop dat die dan toch nog maar even blijft. Ach ja, net wat je zegt, alles went.

ria, (URL) - 28-12-’15 16:58
Michiel

Je favicon is verdwenen…

Michiel, (URL) - 28-12-’15 23:55
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.