KEULS GEDONDER


Ik begrijp er echt helemaal niets van. Misschien ben ik naïef en versta ik onder aanrandingen en verkrachtingen toch echt iets anders dan dat wat er op oudejaarsavond op het plein in Keulen gebeurd is. Ik bestrijd niet dat er nare dingen hebben plaats gevonden, daar zal heus een deel van waar zijn, maar hoe het naar buiten komt heb ik vanaf het begin gewantrouwd.

Eerst waren er een paar meldingen over aanrandingen cq verkrachtingen en allengs werd dit meer en meer, het zogenaamde sneeuwbaleffect. Ooit heb ik mijzelf aangerand gevoeld door iemand in een vormingscentrum, waar ik was vanwege een bijscholing. Tijdens het dansen werd ik op een heel vervelende manier in het voorbijgaan door iemand van de cursusleiding in mijn kruis getast. Het verwarde mij en ik had toen ook niet direct de behoefte, maar ook niet de woorden om dit aan mijn collega's of verdere buitenwereld bekend te maken. Het leek mij toen makkelijker om te doen alsof het niet plaats gevonden had.

Ik begrijp dus, wanneer dit soort gebeurtenissen op oudejaarsnacht gebeurd zijn, dat er vrouwen zijn die tijd nodig hadden om hiervoor woorden te vinden. Maar om dan direct van verkrachtingen te spreken, dat gaat mij toch veel te ver. Bij verkrachtingen staat trouwens omschreven dat er dan sprake moet zijn van het ongewenst binnendringen in een lichaam; behalve het tongzoenen lijkt me dat toch vrij onwaarschijnlijk op zo'n groot plein vol met mensen. En dan opeens ook nog al die aangiften in andere steden....

Ik was dan ook blij verrast toen ik in de afgelopen week een klein ingezonden stukje van Aggie van der Meer in de Leeuwarder courant  las. Haar naam ken ik nog uit de tijd dat ik fervent feministe was  en zij als schrijfster/columniste aan de weg timmerde. Het was in de tijd dat ikzelf gedichten schreef en reuze trots was als er zo nu en dan één gepubliceerd werd. Zij had toen een beetje een voorbeeldfunctie voor mij; ik was toen wel van haar geporteerd om haar doordachte uitspraken en nu weer.

Ook nu wist zij het weer in een paar zinnen zo treffend te zeggen, precies zoals ik het ook voelde. Ik ga haar niet citeren, maar ik zeg het in mijn eigen woorden. Al die vrouwen die in die nacht aangerand zijn, die waren toch niet alleen? Hebben zij het voorval niet gemeld bij hun vriend, man of partner? En deze mannen, wat deden zij toen hun vriendin, vrouw, partner vertelde dat zij zojuist onheus behandeld waren door, ja door wie eigenlijk? Laten we het op een vreemde houden en deden die mannen dan helemaal niets? 

Dat niet elke vrouw direct woorden had voor hetgeen gebeurde, dat kan ik snappen gezien mijn eigen verhaal, maar geldt dat echt voor meer dan honderd vrouwen? En dan tegelijkertijd in meerdere plaatsen?

Ik vind het een heel vreemd verhaal en ik begrijp er dan ook echt helemaal niets van dat dit zo verschrikkelijk wordt opgeblazen. Het maakt mij bang; bang omdat ik vermoed dat hier iets heel anders achter steekt. Ik ben bang dat er op alle mogelijke manieren getracht wordt om de uitspraak van Angela Merkel, WIR SCHAFFEN ES, te ontkrachten. Ik ben heel benieuwd, maar zoals gezegd ook angstig, hoe dit zich verder zal gaan ontwikkelen. 

                                            klik

hanscke Zondag 10 Januari 2016 - 8:14 pm | | Standaard

tien reacties

Rietepietz

Het probleem is dat iedereen in gaat vullen wat er gebeurd is zonder er zelf voldoende “inside” informatie over te hebben , niemand was er immers bij..
Zowel alle vluchtelingen hierop aanvallen áls het verhaal van de vrouwen in twijfel trekken lijkt me een té makkelijk oordeel!

Rietepietz, (URL) - 10-01-’16 21:26
Sjoerd

Toch kan ik me voorstellen dat als je in zo’n situatie beland je je heel onveilig, betast of niet, aangerand of niet,voelt. En ik voel heel diep in mij dat dit wel eens heel waar kan zijn, dat de waarden tov de vrouw daar, niet de waarden zijn die wij daar aan hechten. Het zou niet in mijn hoofd opkomen…

Sjoerd, (URL) - 10-01-’16 23:18
Renesmurf

Ja, een raar verhaal, eerst is de nacht goed verlopen, dan zijn het zeker geen vluchtelingen, en dan opeens wel allemaal. Bizar. We zullen het vernemen, via de media, zij bepalen.

Renesmurf, (URL) - 11-01-’16 00:51
Ximaar

Idd erg onoverzichtelijk en dat geldt ook voor de politie en de media. Om die reden springen de stukje informatie nog alle kanten op en kan je er eigenlijk nog moeilijk commentaar op geven, laat staan er een oordeel over hebben.

Zelf weet ik wel dat er rond Köln Hbf al veel langer problemen zijn en daarbij horen de zeer regelmatige omroepberichten op dat station over zakkenrollers. Hier op Utrecht of Amsterdam CS hoor je dat ook wel eens, maar lang niet zo frequent. Zelf vermoed ik dat de politie er minder manschappen voor heeft.

Verder verwacht ik dat het net zoiets is als destijds in Haren. Gelijkgestemde mensen roepen elkaar op op naar die plek te gaan. Dat lukt een gewone burger met een smartfoon beter dan de politie met hun achterhaalde communicatie-apperatuur. Van de zakkenrollers (want dat scheen het hoofddoel te zijn) begrijp ik dat, maar waarom waren daar zoveel vrouwen en niet zoveel mannen? Hebben die elkaar ook via Twitter, Facebook of Whatapp op geroepen of was dat een fals vericht van de zakkenrollers waar zij in tuinden?

Vervolgens sta je machteloos als zo’n 1000 mensen er op uit zijn om zakken te rollen. Eigenlijk komt dat op zich al neer op aanranden, maar ook bij het zoeken naar mobieltjes en portemoneeen kunnen mensen dusdanig betast worden dat het zeker weg heeft en zelfs neerkomt op aanraden.

Bij 40% van de aangiftes was er sprake van aanranden. Zo ver ik weet is er maar 1 melding gemaakt van verkrachting. Ook dat kan eenvoudig in zo’n grote groep, waarbij het slachtoffer op geen enkele manier geholpen wordt. Zelf ben ik 1x flink zakkengerold in Napels. 4 jonge mannen gingen op een markt om me heen staan en keerden alle zakken binnenste buiten. Alle omstanders bemoeiden zich er niet mee. Ze weten dat dit daar regelmatig gebeurt met touristen en steken geen vinger uit.

Ximaar, (URL) - 11-01-’16 09:47
Wieneke

Kun je ook op een niet-vervelende manier door een vreemde kerel in je kruis worden betast? Die smerige klootzak was er bij mij echt niet mee weggekomen, hoor. Maar eerst had ik hem luid en duidelijk en ook publiekelijk even verteld wat ik ervan vond. Je kunt ze niet harder treffen dan ze fors te kijk zetten.
Ik ben normaal een redelijk kalm iemand, maar ik haat kerels die vinden dat ze alles maar bij vrouwen kunnen doen omdat ze toevallig wat sterker zijn. Ze hoeven mij echt niet aardig te vinden, maar ze blijven wel van me af. En ook van andere vrouwen.

Jij deed dus liever alsof het niet gebeurd was en dat is jouw goed recht, maar bedenk wel dat zo’n kerel gesterkt wordt in zijn mening, dat hij alles maar bij vrouwen kan doen.

Wieneke, - 11-01-’16 15:01
Marjolijn

Mannen moeten hoe dan ook van vrouwen afblijven.
En normen en waarden hanteren die in het gastvrij land gehanteerd worden.
Zich niet gedragen zoals in het thuisland misschien wel goed gekeurd of beter gezegd niet bestraft worden.
Hopelijk krijgen de daders een gepaste straf.

Marjolijn, (URL) - 11-01-’16 18:29
Mirjam Kakelbont

Ik ben teleurgesteld in je blog. Denk je werkelijk dat zoveel vrouwen het overdreven hebben? Je past dan goed bij de intelligente “oplossing” van de burgemeester van Keulen: vrouwen die niet willen worden lastig gevallen, moeten een armlengte uit de buurt van mannen blijven.
Eén ding kan ik je helaas verzekeren: als je iets dergelijks overkomt, wil je het allesbehalve wereldkundig maken.

Mirjam Kakelbont, (URL) - 11-01-’16 23:06
Thérèse

Niet bang worden, hoor Hanscke!

Thérèse, (URL) - 15-01-’16 23:14
plato

Tegen de mening in van Kakel (die ik verder hoog waardeer) vind ik het uitstekend dat je hier een tegengeluid laat horen. Dat wil niet zeggen dat het oneens ben met de berichtgeving rond het gebeurde in Keulen en andere steden maar we moeten simpelweg vaststellen dat niemand van ons, bloggers erbij is geweest. Hoe vaak zie het niet gebeuren dat veel mensen enorm uitgesproken meningen hebben over zaken die ze alleen maar van anderen (kennissen, buurtgenoten, kranten, andere media) hebben vernomen. Oordelen en consequenties worden vaak als krachtige statements naar voren gebracht, zonder dat men in voldoende op de hoogte is van feite.
Nogmaals, vermoedelijk is er wel degelijk wat gebeurd en dan moeten de daders ook gestraft worden. Maar Hansckes stukje is ook een moedige oproep aan iedereen om zich te baseren op feiten. Dat is nodig. Want er gebeurt momenteel veel in de wereld, aan alle kanten is er sprake van stemmingmakerij en helaas zijn er TE veel mensen die zich daardoor als blatende schapen laten leiden.

plato, (URL) - 21-01-’16 08:56
plato

Oei, te snel geschreven… taalfoutjes…. brrr

plato, (URL) - 21-01-’16 08:58
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.