LISSABON


Een paar dagen Lissabon. Hoe te beginnen, misschien met het uitzoeken van een paar foto's? Een hondsmoeilijk karwei, zo blijkt, want welke van de foto's geven nu iets weer van wat ik gezien en beleefd heb. Om er niet opeens een fotoblog van te maken wil ik mij echt beperken tot enkele foto's.

Dan maar bij het begin beginnen. Half december liet oudcollega/vriendin zich ontvallen dat ze mij bijna gevraagd had om begin januari mee te gaan naar Venetië, maar dat ze dit niet gedaan had omdat ik dat te kort dag zou vinden. Mijn reactie was, wat jammer....Venetië kon niet meer geboekt worden, maar Lissabon wel. De reis werd geboekt en vervolgens heb ik het hele riedeltje van feestdagen èn de verjaardag van dochterlief afgewerkt, alvorens ik mij eens bezig ben gaan houden met ons reisje. 

Middels google heb ik mij wat georiënteerd op de bezienswaardigheden van Lissabon en heus, ik kwam toch wel tot een aardig lijstje, alleen waren het geen spraakmakende dingen waar ik al eens iets over lezen of gehoord had. Zelfs het trammetje wat steeds genoemd werd kwam mij niet echt bekend voor. Ja, de fado en Amalia Rodrigues dat hoort echt bij Portugal, maar veel verder ging en gaat mijn kennis over dit land niet. 

Voor echt oude gebouwen moet je niet in Lissabon zijn, zo had ik gelezen en is mijn ervaring nu. Een enorme aardbeving op 1 november 1755 heeft heel veel vernietigd. En toch is Lissabon alleszins de moeite van het bezoeken waard. De tweede dag viel het kwartje helemaal. Natuurlijk was ik vanaf het begin gecharmeerd geweest van het vele tegeltwerk op de buitenmuren en ook van de vele oude kleine trammetjes die van groot belang zijn voor het openbaar vervoer in de stad. Maar tijdens zo'n tramrit begon ik steeds meer de charme en de sfeer van deze stad te voelen.

Het stadsbeeld en straatbeeld zijn echt anders dan dat ik doorgaans zie. Het lijkt wel of de Portugese bevolking niet zo nodig mee hoeft te doen met de wedloop van de mode. Het is qua kleding lang niet zo'n eenheidswordt als wat ik in andere steden zie. Men ziet er verzorgd uit, maar aan het straatbeeld is niet af te lezen wat nu hoog mode is, de scheuren in de spijkerbroeken daargelaten, maar dit was ook vaak de kleding van de toeristen.

En dan de vele kleine winkeltjes in elke straat. Het deed mij denken aan hoe ik ooit Frankrijk heb leren kennen, maar wat nu bijna niet meer te vinden is. Als mij gevraagd wordt wat ik van Lissabon vind, kan ik het volgende zeggen: het is geen spectaculaire stad, maar een stad die het waard is om te proeven en te voelen.

 de brug over de Taag en het practige monument 

 de toren, het fort van Belèm 

                     klik

hanscke Donderdag 21 Januari 2016 - 4:51 pm | | Standaard

acht reacties

Sjoerd

Ik ben wat zuidelijker in portugal geweest en ondervond ook daar de charme van het nog gewoon doen. Toch krijgt ook daar het toerisme een boost en zal het straks ook wel vol lopen. Zeker ni Griekenland not done is geworden door alle vluchtelingen.

Sjoerd, (URL) - 21-01-’16 22:23
Rietepietz

Het klinkt allemaal best wel aantrekkelijk, al dat” bruisende” is aan mij toch al niet zo besteed.Maar ik ben dan weer niet reislustig genoeg om het zelf te gaan bekijken.

Rietepietz, (URL) - 22-01-’16 14:18
Marjolijn

Heerlijk toch om zo enkele dagen in een onbekende omgeving rond te mogen wandelen.
Geniet nog maar lekker even na…!!

Marjolijn, (URL) - 22-01-’16 18:45
Mirjam Kakelbont

Ik ben nog nooit in Portugal geweest. Het lijkt me een prachtig land, zeker als je ook nog eens aan de kust vertoeft. Groot gelijk dat je een paar dagen weg bent geweest. Vooral de foto van het fort vind ik mooi!
Fijn weekend

Mirjam Kakelbont, (URL) - 22-01-’16 22:58
Renesmurf

Ja, op zich lijkt het me een leuke stad! maar beetje ver, voor als je graag met de caravan wil.
Fijn toch dat het allemaal mogelijk is he!

Renesmurf, (URL) - 22-01-’16 23:56
Thérèse

Ja, wil ik ook nog heel graag eens heen. Onze zoon M. was daar en ook elders in Portugal. Hij kwam met zulke enthousiaste verhalen terug, dat ik er ook zin in kreeg. En jij nu ook al. Juist dat gewone trekt mij wel. Gewoon en toch bijzonder, lijkt mij.

Thérèse, (URL) - 27-01-’16 02:48
Terrence

Ziet er fantastisch uit. Nu wil ik ook!

Terrence, (URL) - 27-01-’16 23:55
Petr@

Lissabon staat ook op mijn lijstje! Lijkt me een prachtige stad!
Mijn man is er al eens geweest en is ook fan!

Petr@, (URL) - 29-01-’16 01:11
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.