SCHAKEN


Drie opmerkelijke berichten, kenmerkend voor deze tijd, die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben, maar voor mijn gevoel hele duidelijke vingerwijzingen zijn naar wat er nu, in het tweede decenium van de eenentwingste eeuw zich afspeelt; die ik opmerkelijk vind, maar ook verontrustend.  

Op dinsdag 26 januari gaat de PvdA akkoord met het meedoen van luchtaanvallen op IS in Syrië. Niet doen!!!! schreeuwt mijn gevoel, laten we als Nederland niet actief meegaan in de aanval op zoiets ongrijpbaars als IS. Het leidt tot niets, hooguit tot escalatie van nog meer geweld. De problematiek in die contreien is zo complex, wat moeten wij daar met onze Nederlandse inbreng? Bombardementen brengen geen vrede, alleen nog maar meer ellende. Of gaan wij ons voegen naar de wensen van daar? 

En dat brengt mij naar het tweede artikel. Met verbazing heb ik gelezen dat Rome uit respect voor de Iraanse cultuur en het geloof van de Iraanse president meerdere naakte beelden bedekt heeft in de Capitolijnse musea. Het aloude culturele erfgoed verloochenen, dat hoeft toch niet? Wanneer past men zich uit fie landen aan onze cultuur? Ik zou het namelijk echt heel erg op prijs stellen, dat wanneer er eens een Iraanse hotemetoot in augustus, tijdens een hittegolf, ons land zou bezoeken, dat hij of zij, uit respect voor onze cultuur zich dan ook eens zou kleden zoals wij ons doorgaans tijdens die spaarzame warme dagen kleden. Ik bedoel dan niet eens een strak naveltruitje of een korte broek, maar gewone nette  zomerse kleding, passend in het straatbeeld, want voor ons is het bijna een feestje als wij eens een van een paar mooie warme zonnige dagen kunnen genieten. Dat is de tegenprestatie die ik graag eens zou zien van de mensen uit de Islamwereld. Eén dagje zich aanpassen aan ons. Maar dat zal wel nooit gaan gebeuren en Europa buigt, buigt voor de eisen van Islam. De handelsbelangen zijn te groot! Frankrijk wil erg graag in de gunst vallen om 114 Airbustoestellen te verkopen en het Duitse Daimler wil maar wat graag met een Iraanse fabrikant vrachtwagens bouwen.

En misschien is Europa dan ook nog wel bereid om de schaaksport te schrappen, want dat was het derde opmerkelijke bericht. De grootmoefti van Saüdi-Arabië heeft het schaken in de ban gedaan en denk nu niet, wat heeft dat nu met het voorgaande te maken, ook in Iran mocht er van 1981 tot 1988 niet geschaakt worden. Volgens de Arabier is schaken in strijd met de islam. het zet aan tot gokken, zorgt voor vijandschap en haat en het is zonde van de tijd. Gelukkig is het oordeel van de grootmoefti niet bij wet vastgelegd en is het schaken niet verboden, maar vele gelovigen zullen zich toch door dat oordeel laten leiden omdat hij groot gezag geniet.

Zomaar drie berichtjes, die ogenschijnlijk weinig met elkaar gemeen hebben en toch weer wel. Was het anders zijn in cultuur en in religie en of de problematiek in die landen in de laatste decennia van de vorige eeuw nog vaak een ver van mijn bedshow, in de eerste twee decennia van deze eeuw lijken die werelden steeds dichterbij te komen, alleen zal er nog heel wat moeten gebeuren om samen in vrede en met wederzijds respect voor elkaar samen te kunnen leven. Daar zullen nog heel wat zetten voor uitgedacht moeten worden. 

                               klik

hanscke Donderdag 28 Januari 2016 - 6:26 pm | | Standaard

acht reacties

Thérèse

Ja, ik ben het helemaal met je eens, Hanscke. Bovendien vrees ik met grote vreze, dat het allemaal nog erger zal worden. En wij het hoofd maar buigen, niet voor hún cultuur, maar voor het geld, want geld is meer waard dan mensenlevens.

Thérèse, (URL) - 28-01-’16 23:55
Renesmurf

Ja, die beelden bedekken snap ik ook niet, en had ook niet gehoeven, en eigenlijk zelfs niet gemoeten.
En bombarderen ben ik altijd op tegen, dat doen ze nu ook al, ik vind het niks.
En dat schaken, tja, er zijn vele rare verboden op deze wereld.

Renesmurf, (URL) - 28-01-’16 23:59
Hanneke

Ik dacht dat bijna ALLE beelden in strijd waren met de islam. Als je er maar streng genoeg in de leer bent, mag er geen enkele menselijke afbeelding zijn. En ik hoorde ooit wel eens dat dat voor ogen telt, dus ook voor dierenogen

Hanneke, - 29-01-’16 00:29
Sjoerd

Ik weet ook niet waar het met deze wereld naartoe moet… in al die eeuwen nog steeds niets geleerd…

Sjoerd, (URL) - 29-01-’16 13:11
Jeanne

Een scherpe analyse van het wereldprobleem!

Jeanne, (URL) - 29-01-’16 17:07
Marjolijn

Mee eens hoor, het gaat helemaal de verkeerde kant op als het zo doorgaat.
Op naar een rustig en fijn weekend.

Marjolijn, (URL) - 29-01-’16 17:16
Rietepietz

Ik zie het met lede ogen aan…….

Rietepietz, (URL) - 29-01-’16 21:00
Mirjam Kakelbont

Mannen in lange jurken en baarden die de dienst uitmaken. Alles wat in me in opstand kan komen, komt in opstand. Er is ook goed nieuws: de first lady Michelle weigerde zich tijdens een staatsbezoek aan Saoedi-Arabië haar kleding aan te passen. Ze staat in een gezellig jurkje zonder gesluierd haar op de foto. Op de televisie hebben ze haar wel uit het filmpje geknipt, natuurlijk. Maar toch…ze deed het!
Mijn hoofd zal zich nooit aanpassen aan de denkbeelden van een ander als ik dat niet wil. Man of vrouw; rijk of arm; mooi of lelijk.

Mirjam Kakelbont, (URL) - 31-01-’16 15:18
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.