UITVOEREND OMA ZIJN


 In de afgelopen week was kleindochter Nina weer een aantal dagen bij ons en we hebben ons kostelijk vermaakt. Was sjoelen de vorige keer HET favoriete spel, dit keer heb ik har leren pesten en dat was een groot succes. Ik zie nog dat glunderende koppie als ze al weer een joker een twee of een andere pestkaart kon neerleggen.

Bij het sjoelen, wat we ook nog wel een paar keer gedaan hebben, had ik een nieuw element ingevoegd, zij mocht de punten noteren. Dat was een schot in de roos. Ik zie haar nog staan, klaar om de punten te noteren wanneer P. of ik onze beurt beëindigd hadden. Wanneer zijzelf aan de beurt was, werd het kladblok met veel vertoon op haar stoel neergelegd met een air van: pas op, niet aankomen, dat is van mij, dat is mijn taak! 

Ik merk dat ik het wel makkelijker ga vinden om oma te zijn. Natuurlijk, toen ze klein waren. ging het oma zijn bijna als vanzelf, maar nu ze, want dat geldt ook voor Rixte, met hun tien jaar echte minimensen zijn geworden, vraagt het omaschap toch andere vaardigheden. Ik heb gemerkt dat het ontwikkelen van een oma zijn toch best iets van je vraagt. Natuurlijk zijn het houden van en oprechte belangstelling hebben al hele mooie ingrediënten, maar daarnaast komt er nog net iets meer bij kijken en zeker als er sprake is van een langer verblijf dan een dag. 

Zelf heb ik eigenlijk geen voorbeelden. Ik heb zelf nooit een oma gehad en ik kan het mij niet zo goed meer voor de geest halen hoe mijn moeder haar omarol heeft ingevuld, toen mijn kinderen wat groter werden. Als ik de kinderen er naar vraag, wordt het beeld er niet veel duidelijker op. Het zal wel te maken hebben met hoe zij zelf veel met haar gezondheid, of misschien anders gezegd, met haar ziektekwalen bezig was.

Hoewel ik niet een echte keukenprinses ben en ik dus niet zo heel vaak met mijn eigen kinderen koekjes heb gebakken, heb ik dat deze keer met kleindochter wel gedaan en ik moet zeggen, het was een groot succes, net als thuisbioscoopje spelen. Nina en ik vonden bij AH de Smurfenfilm deel 2. We hebben ons kostelijk geamuseerd. 

Kortom het was een week met een gouden randje die ik voor geen geld had willen missen. Wat kun je je rijk voelen als je zo kunt genieten van het kroost van je eigen kinderen. 

                                klik

hanscke Zaterdag 13 Februari 2016 - 6:04 pm | | Standaard

zes reacties

Rietepietz

Oma zijn is geweldig en ik heb éigenlijk nooit nagedacht over de “invulling van het omaschap” dat ging vanzelf, ook bij de wat grotere kleinkinderen.
Het is gewoon een té leuke toevoeging aan je leven.

Rietepietz, (URL) - 13-02-’16 19:30
Mirjam Kakelbont

Ik heb nog steeds heel warme gevoelens voor een oma die al ruim 25 jaar geleden overleden is. Ze was net een grote bloemkool: voor iedereen had ze een stronkje.
Volgens mij kun je weinig“fout” doen als oma. Als kleinkinderen graag bij je komen logeren, zegt dat genoeg!
Lieve groet

Mirjam Kakelbont, (URL) - 13-02-’16 21:51
Sjoerd

Nog even dan ben ik opa, als alles goed gaat uiteraard. Dan krijg ik ook die ervaringen mee.

Sjoerd, (URL) - 13-02-’16 23:34
Marjolijn

Over zulke ervaringen kan ik niet mee praten.
Maar fijn dat jij er van mag genieten.

Marjolijn, (URL) - 14-02-’16 05:35
Mrs. T.

Wat leuk dat jullie zo genoten hebben. Mijn moeder is een superoma voor mijn dochters. Wat genieten zij van elkaar. Vind dat zo fijn!

Mrs. T., (URL) - 14-02-’16 15:23
ria

Fijn dat je zo genoten hebt. Zeker op deze leeftijd is het erg leuk. Nog geen pubergedoe. Geniet er van!

ria, (URL) - 16-02-’16 00:07
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.