KOEIENDISCRIMMINATIE


Dat kon ook niet goed gaan. Een roodbonte fokstier vernoemen naar een Fries. Leer van mij, Friezen hebben niets met roodbont vee. P. mijn ega, een oprjochte Fries, betitelt ze altijd als pretkoeien. Hoe ik "mijn" roodbont IJsselvee, waarmee ik opgegroeid ben, ook promoot, verdedig of whatever, P. zal niet nalaten om op de één of andere manier duidelijk te maken dat het maar tweederangs koeien zijn. Hij zegt dat iedere Friese boer bij aanschaf van tien zwartbonte koeien waarschijnlijk één pretkoe cadeau krijgt, dit om wat fleur en afwisseling in het weiland te brengen. En hij besluit steevast met het betoog dat Friese zwartbonte koeien niet voor niets over de hele wereld verspreid zijn en te boek staan als de beste koeien. Waarvan acte!

Maar vandaag las ik (het regende in Parijs, dus er was even geen tennis) in de krant dat roodbonte koeien met evenveel zorg worden gefokt als de zwarbonte koe. Fokstier Foppe, vernoemd naar Foppe de Haan, voetbaltrainer van SC Heerenveen, is in de afgelopen dagen namelijk uitgeroepen tot de beste roodbonte fokstier. Nu gaat Foppe in de hele wereld voor honderdduizenden nakomelingen zorgen en daarom moet zijn naam veranderd worden. De Friese naam Foppe bekt niet zo, vindt men. Fabian zou beter klinken. Fabian is niet echt een Gelderse naam, maar persoonlijk geef ik er toch de voorkeur aan om deze naam aan het roodbonte IJsselvee te verbinden en niet de Friese naam Foppe.

hanscke Woensdag 31 Mei 2006 - 11:15 pm | | Standaard

vijf reacties

Penguin

Fabian de Haan? dat gaat ook niet werken hoor! :)

Penguin, (URL) - 01-06-’06 17:03
Renesmurf

Een andere naam, wat een onzin!
Foppe kan iedereen uitspreken, dat is heel simpel!

Renesmurf, (E-mail ) (URL) - 01-06-’06 17:58
Goentah

Voor mij is een koe ook gewoon zwart/wit :-) Ik geef je ega groot gelijk.

Goentah, (URL) - 01-06-’06 23:00
Jokie

Roodbont is voor mij bruin…en die koeien zorgen toch voor de chocolademelk?

Jokie, (URL) - 02-06-’06 13:50
Helen

Ach.. what’s in a name ;-)Hij doet z’n best..

Helen, (URL) - 04-06-’06 10:37
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.