HET REFERENDUM


Lange tijd heb ik getwijfeld of ik wel gebruik zou maken van mijn stemrecht inzake het referendum. Het was voor mij al vrij gauw duidelijk dat als ik zou gaan stemmen, dat het een NEE zou worden. Ik heb met veel interesse geluisterd naar argumenten van de Voor en Tegen en ik heb mij verbaasd over de argumenten van de diverse politieke partijen. De PvdA heeft opeens het handel drijven met Oekraïne als eerste belang hoog in het vaandel staan, terwijl ik juist verwacht dat deze partij het uitdragen van het socialistiche gedachtengoed, zoals de ontwikkeling van het land als eerste prioritiet zou hebben, maar nee, dat is in deze kwestie voorbehouden aan de VVD en D'66. Zij dragen uit, dat zij erg begaan zijn met de Oekraïners en dit land kansen wil bieden! De SP. is heel duidelijk, dat standpunt is, net als het mijne, Nee.

Maar toch ga ik niet stemmen. Ik zie namelijk geen enkel heil in een referendum. Ik Heb immers ooit al een stem uitgebracht, van daaruit is er een regering gevormd en zij moeten het dus nu ook maar waar maken. Voor mij heeft een referendum dan ook geen meerwaarde.  En dat geen meerwaarde hebben bestaat in dit geval dan ook nog uit twee factoren. Het referendum wordt gezien als raadgevend. Maar de uitslag kan hoe dan ook gewoon naast zich neer gelegd worden, want er staat nergens beschreven dat bij een meerderheid van stemmen het advies opgevolgd moet worden.

Het doet mij een beetje veel denken aan de INSPRAAK op diverse niveaus in de zeventiger en tachtiger jaren. Het kwam er toen vaak op neer dat mensen hun zegje mochten doen, maar dat er vervolgens niets mee gedaan werd, maar ondertussen was er wel voldaan aan de eis van inspraak geven, men had de mogelijkheid gehad om zijn zegje te doen. 

Het feit dat alle andere lidstaten reeds Ja gezegd hebben op het handelsverdrag met Oekraïne en Nederland als enigste land Nee zou kunnen zeggen is de tweede factor en heeft mij doen besluiten geen gebruik te maken van mijn stemrecht. Ik ga morgen dus heel weloverwogen niet naar de stembus!

hanscke Dinsdag 05 April 2016 - 12:12 pm | | Standaard

acht reacties

Ximaar

Ik ga morgenochtend heel vroeg ongeldig stemmen. Dat zorgt ervoor dat anderen denken dat de opkomst hoog is en zij dus ook maar moeten stemmen. ;-)

Ximaar, (URL) - 05-04-’16 17:51
Jeanne

Ik ga voor het eerst van mijn leven ook niet stemmen. Ongeldig stemmen telt bij het opkomstpercentage mee. Ik wil juist dat de opkomst laag is, waarmee dan maar duidelijk is dat een referendum (en zeker op deze manier tot stand gekomen) geen democratisch middel is. We hebben eerder al gestemd en het vertrouwen gegeven.

Jeanne, (URL) - 05-04-’16 18:58
Sjoerd

Hier ook niet stemmen…ik hoop daarmee verdere onzin te voorkomen.

Sjoerd, (URL) - 05-04-’16 20:26
Renesmurf

Als mensen gelijk krijgen vinden ze dat er geluisterd is, en andersom net zo.
Ik ga voor het eerst in mijn leven geen gebruik maken van mijn stemrecht.
Zulke flauwekul dit.

Renesmurf, (URL) - 05-04-’16 21:16
Mrs. T.

Ik zie het nu van referenda sowieso niet net zoals jij. Kost klauwen met geld en zo’n onderwerp is toch ook niet direct interessant voor de meesten.

Mrs. T., (URL) - 05-04-’16 21:25
Rietepietz

Het referendum is er nou eenmaal dus dan maak ik ook gebruik van stemrecht. Ik wil niet achteraf het gevoel hebben dat het misschien wél iets uitgemaakt zou kunnen hebben.

Rietepietz, (URL) - 05-04-’16 21:46
Marjolijn

Ik blijf ook lekker thuis.

Marjolijn, (URL) - 06-04-’16 05:08
ria

Wij zijn ook niet geweest., maar meer omdat we geen zin hadden er nog op uit te gaan..

ria, (URL) - 08-04-’16 10:21
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.