KANALISEREND

 Lopend of fietsend, of soms met de auto, komen we deze bomen voorbij. Ik heb geen idee hoe ze heten. Zo langzamerhand heb ik de omgeving in beeld en kan ik mij weer oriënteren. Alleen oriënteren waarop? De dorpjes zijn maar heel klein, en daar heb je dan ook niet veel te zoeken, behalve....het startpunt van een wandeltocht. 

In Autun heb ik een boekje met 30 wandelingen in departement Saône en Loire kunnen vinden en daarin staan hele mooie tochten beschreven en daar hebben we er een stuk of wat van gelopen. Het kan dan zo maar gebeuren, dat je tijdens zo'n tocht van ongeveer drie tot vier uur echt niemand tegenkomt. 

Vanaf de camping konden er drie fietstochten gemaakt worden en ook dit hebben we gedaan, dankbaar gebruik makend van de elektrische trapondersteuning, want anders zou het niet gelukt zijn. Op één van de tochten was de accu voortijdig leeg. We moesten nog ongeveer 8 km. Gelukkig was dit 8 km dalen, waardoor het een fluitje van een cent was. En ja, de jongens hadden net als vorig jaar ook weer pech, lekke band. Maar inmiddels hebben we ervaring hoe dit op te lossen, ik rijd naar de camping en haal de auto op. We vouwen de fietskar op, zodat deze in de auto kan, de jongens gaan ook in de auto en ik rijd terug en P. fietst dan zelf naar de camping. Ook dit keer hadden we geluk, dat het niet op het verste punt gebeurde, maar na driekwart van de tocht.

Vandaag heb ik geleerd waar je in dit deel van Frankrijk moet zijn om op vlak terrein te kunnen fietsen. Dat kan naast de kanalen. Ik had thuis wel het één en ander bestudeerd, maar ik was er niet goed achter gekomen hoe het nu werkelijk zit met die kanalen. Omdat er in het genoemde boekje ook een wandeltocht langs het kanaal beschreven stond, waren we vandaag in Digoin, want daar begint het Canal du Centre. 

Het was even zoeken naar het beginpunt, maar toen we het gevonden hadden was ik zeer verbaasd. Ik had geen idee wat er bedoeld werd met pont-canal of tewel met kanaalbrug. Het is een brug hoog over de Loire, maar dan niet met een weg, maar met een kanaal. Heel bijzonder. Het kanaal loopt van de Loire, van Digoin naar de Saône, naar Chalon sur Saône en is 140 km. lang. 

Wij spraken mensen die bezig waren met een rondrit langs de kanalen, want er zijn er nog een paar en dat zou dan een rondje van 800 km zijn wat ook gefietst kan worden. Nu is 800 km mij wel wat te ver, maar dit biedt wel mogelijkheden. Als ik straks weer thuis ben ga ik wel op zoek naar verdere informatie over deze kanalen. Ik wil weten wanneer ze gegraven zijn en wat de functie precies was èn wat de mogelijkheden zijn wat betreft het fietsen. 

Wie weet wat we volgend jaar dan met de vakantie gaan doen. Misschien wordt het dan wel fietstocht langs de kanalen.

               klik voor de foto hieronder


hanscke Zaterdag 16 Juli 2016 - 9:55 pm | | Standaard

zes reacties

Sjoerd

Dat lijkt me heel bijzonder om op die wijze door Frankrijk te gaan…

Sjoerd, (URL) - 17-07-’16 08:19
Mrs. T.

Over twee weken zijn wij ook in Frankrijk! Op zo’n 180 kilometer van Digoin. Zin in!!!

Mrs. T., (URL) - 17-07-’16 15:02
Rietepietz

Lek rijden is al nooit leuk maar met honden is het natuurlijk nog net iets lastiger.
maar gelukkig ook weer een oplossing voor gevonden. Nog veel plezier verder.

Rietepietz, (URL) - 17-07-’16 16:04
Marjolijn

Gelukkig komt het met de lekke banden ook wel goed, maar leuk is anders..!

Marjolijn, (URL) - 17-07-’16 17:22
Renesmurf

Ja, je leert zo steeds meer en kan alvast fijn vooruitfantaseren. Maar bovenal nu lekker genieten.

Renesmurf, (URL) - 21-07-’16 23:46
platoonline

Vlak fietsen nabij de kanalen. Goeie vondst.
Heb ik vroeger een keer gedaan in Luxemburg. En ja hoor…. lek gereden
over van die ongelijke kanaalkeien. Fiets omdraaien en voor de zoveelste keer plakken. Toch ook heel mooie ritten.
Die electronische trapondersteuning lijkt me trouwens ook wel wat.

platoonline, (URL) - 23-07-’16 06:22
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.