BROCANTE


Er was veel reclame gemaakt om op zondag de Brocante in Dettey te bezoeken, waardoor ik overstag ging om dit jaar toch maar weer eens een kijkje te gaan nemen op zo'n rommelmarkt. Bovendien viel het mooi te combineren met het maken van een wandeltocht, want vanuit Dettey waren een paar mooie wandelroutes beschreven.

Direct na de koffie vertrokken we, maar het was toch al heet bovenop de hoogste berg, zo'n 800 meter, in deze omgeving. De weg er naar toe was erg smal en met de vele tegenliggers duurde het erg lang, bijna drie kwartier, voor wij aankwamen, ondanks dat de afstand maar 15 km. bedroeg.  

Na tien minuten had ik het eigenlijk al gezien. Wat een ongelooflijke verzameling troep en rotzooi. "Wat is dit voor een soort van zelfkwelling?" vroeg P. mij, "je weet van te voren al dat, je dit helemaal niet leuk vind."

En dat is ook zo. Ik voel mij totaal niet aangetrokken tot allerlei koopwaar als tweedehandsgoederen en in Nederland zul je mij dan ook zelden of nooit op een rommelmarkt aantreffen. Op de één of andere manier ben ik er vies van en ik gruwel bij het zien van al die oude aftandse kleding, oude pannen dekens etc. Ik moet er niet aan denken om iets vast te moeten pakken, het is bijna fobisch te noemen, terwijl ik op een gewone markt bij een stoffenkraam graag alles wil voelen. 

We waren dan ook al weer snel vertrokken om met onze wandeling te beginnen, die overigens niet zo erg wilde lukken. We konden het begin niet vinden, we hebben wel een heel eind gelopen maar verkeerd, en het was achteraf veel te heet om te wandelen. We hebben de wandeling maar afgebroken en we zijn nog maar een eindje gaan rond rijden en hebben heerlijk gepicknickt bij een groot meer (waar niet gezwommen mocht worden)

Nu ik achteraf de foto's zie en geen last meer heb van die fobische gruwel, valt het mij opeens op dat ik dingen zie waarvan ik denk, ja ik snap dat mensen hiervoor naar een brocante gaan. De kopjes bijvoorbeeld, ik heb ze uit een grotere foto gesneden en ik vind ze echt prachtig. Ook zie ik ergens oude handkoffiemolens op een foto en de poppen zijn ook heel leuk, alhoewel ik denk dat ze niet echt heel oud zijn, maar daar moet vriendin B, gespecialiseerd in kennis over oude poppen haar licht maar eens over laten schijnen.

Misschien ga ik een volgende keer toch weer naar een brocante, maar dan met het idee om foto's van alles en nog wat te maken, zodat ik later thuis op mijn gemak kan bekijken wat voor een moois er allemaal te zien was, want daar echt iets kopen? Ik geloof niet dat het er ooit van komt. 

                                  voor Baukje

                                  klik

hanscke Zaterdag 30 Juli 2016 - 11:04 am | | Standaard

negen reacties

Renesmurf

Ik vind rommelmarkten ook niks, en gewone markten ook niet echt.
Maar soms beland ik wel eens ergens.
En jij ook, niet goed gewandeld maar wel fijn gepicknickt.

Renesmurf, (URL) - 30-07-’16 13:56
Wieneke

Vies van door anderen gebruikte dingen? Dat roept een heleboel vragen bij mij op ineens. Hoe doe jij dat met bijvoorbeeld een supermarkt winkelwagentje? Neem je dan de duwstang eerst met alcoholdoekje af of zo? Ga je nooit ergens naar een wc zonder de boel vooraf eerst te cleanen? Logeren in een hotel kan dan ook niet, want denk aan bedden en stoelen. Op bezoek gaan bij die niet zo steriele oude tante….
Dit bedoel ik absoluut niet gemeen, hoor, het is oprechte interesse.

Wieneke, (URL) - 30-07-’16 13:58
Sjoerd

We zijn hier eens in een kringloop winkel gaan kijken, niet normaal wat daar een rommel staat, en dan durven ze er ook nog best veel voor te vragen…

Sjoerd, (URL) - 30-07-’16 16:17
Rietepietz

Niet omdat ik er vies van ben maar ik loop er tóch met grote boog omheen, niets voor mij!

Rietepietz, (URL) - 30-07-’16 17:21
Marjolijn

Nee, dat is ook mijn hobby niet.
Jaren geleden vond ik het nog wel eens leuk, maar ook niet al te vaak.
Er komt steeds meer echte troep.

Marjolijn, (URL) - 30-07-’16 18:05
Jeanne

Ik ken mensen die feilloos het onderscheid maken tussen troep en echt mooi oud. Dat is aan mij niet besteed. Ik probeer het wel eens, maar aarzel altijd over de noodzaak van het kopen van weer zo’n hebbedingetje. Niet de goede instelling voor brocantemarkten, denk ik.

Jeanne, (URL) - 30-07-’16 19:20
Mirjam Kakelbont

De foto van de kopjes vind ik prachtig! Zelf ben ik geen fan van serviezen maar ik kan me voorstellen dat veel mensen hier blij van woorden. En je hebt er toch weer een goed idee aan overgehouden (-:

Mirjam Kakelbont, (URL) - 30-07-’16 21:48
ria

Wij hebben het gewoon naar de stort gebracht anderen gaan er mee op de markt staan. Ik vind het ook niets, allemaal troep en oude zooi.

ria, (URL) - 01-08-’16 19:42
Petr@

Wij verschillen dan wel heel erg Hanscke want ik kan er uren rondlopen, heerlijk!
Maak ik ben heel kritisch hoor, ik neem echt niet alles mee naar huis.
Mijn man is er ook gek op en het is onze gezamenlijke hobby, zeker tijdens de vakantie!

Petr@, (URL) - 03-08-’16 15:19
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.