HET PAUPERPARADIJS


Eind april was ik nog aan het dubben of ik wel of niet naar de voorstelling van HET PAUPERPARADIJS in Veenhuizen zou gaan, of dat ik misschien zou kiezen voor de voorstelling Koloniekak geënt op het andere boek: HOLLANDS SYBERIË van Harriët Meester. De Red Hatgroep heeft het mij gemakkelijk gemaakt, want plotseling was er het voorstel om, diegenen die konden en wilden, met elkaar te gaan, maar dan wel incognito, dus zonder onze gebruikelijke paars/rode outfit.

Gisteravond was het zover. Het had overdag behoorlijk geregend, 's avonds was het droog en zonnig, maar wel wat fris. Wij hadden beslag weten te leggen op bijna de laatste kaarten, dus we zaten op de achterste rij. Daardoor hadden we bijna geen last van de vlagerige wind en al was het wat verder weg, dit was geen enkele belemmering om optimaal van het theaterspektakel te genieten.

Het spel was goed, het was goed te verstaan en het decor was met zijn vele wisselingen schitterend. Heel in het begin schrok ik even, omdat ik dacht dat het de kant van de musical op zou gaan, maar nee, een echte musical wil ik het niet noemen al wordt er wel met muziek en zang gewerkt, maar op een dusdanige manier dat het wel in het geheel past. Het maakt het stuk wat minder zwaar, want het gaat natuurlijk wel over de ellende die zich daar afgespeeld heeft.

Het was al een hele tijd geleden dat ik het boek gelezen had, dat was in oktober 2008. Ik heb er bewust voor gekozen om het boek vooraf niet opnieuw te gaan lezen, omdat dan al gauw de neiging bestaat om te gaan vergelijken. Achteraf ben ik daar heel blij om. Nu werd ik helemaal door het verhaal van de voorstelling meegesleept en ik was verbaasd over hoeveel ik mij nog van de grote lijn kon herinneren, want dat was in het verhaal wel aangehouden. Prachtig zoals de politiek van rond 1830 en het geld komend van het kolonialisme in Nederlands Indië in het geheel een plek is gegeven. 

Het eind was bijna net zo triest als in het boek. Het jonge paar wat zich zo voorgenomen had het anders te doen dan de ouders van de jonge man was er niet in geslaagd om daar echt vorm aan te geven. Bij de man zag je gaandeweg de berusting in zijn lot ontstaan, terwijl de jongen vrouw nog een uitweg zocht. Dat heeft ze met een heel zwaar leven in een strafkamp moeten bekopen. Toen ze na vijftien jaar terug kwam moest ze van haar kinderen vernemen dat haar man, haar liefde, voor de dood gekozen had door zichzelf uit te hongeren. Deze hoofdpersonages schijnen de voorouders van Susanne Jansen, de schrijfster van het boek, te zijn geweest.

Hier en daar werd er een vergelijk gemaakt naar de situatie in deze tijd en dat maakt het stuk alleen maar sterker. Ondanks mijn koude voeten, (maar gelukkig kreeg ik na de pauze een dekentje van M) ik was vergeten sokken en dichte schoenen aan te doen, heb ik genoten. Wat kan theater mooi zijn!!!! Op de foto's lijkt het decor erg rommelig, maar in werkelijkheid is dat niet zo. Er wordt heel veel met decorstukken geschoven en dat maakt het kijken juist zo boeiend. 

                                                                          klik               

hanscke Donderdag 04 Augustus 2016 - 11:43 am | | Standaard

negen reacties

Rietepietz

Al met al dus toch een mooie avond uit!

Rietepietz, (URL) - 04-08-’16 18:05
Sjoerd

Leuk dat je toch genoten hebt ondanks de twijfel.

Sjoerd, (URL) - 04-08-’16 21:25
Mirjam Kakelbont

Dat M zomaar een dekentje bij zich/haar had voor je koude voeten. Echt een mazzeltje. Ik durf het bijna niet te zeggen maar het boek staat nog steeds op mijn leeslijstje.
Lieve groet

Mirjam Kakelbont, (URL) - 04-08-’16 21:31
Marjolijn

Fijn dat je zo genoten hebt…!
Op naar een mooi weekend…!

Marjolijn, (URL) - 05-08-’16 05:01
Wieneke

Dus wij moeten er ook maar eens heen?

Wieneke, (URL) - 06-08-’16 09:31
Wieneke

Oh nee, jammer, het kan al niet meer. Ik had het wel aangekondigd gezien, maar was het totaal vergeten.

Wieneke, (URL) - 06-08-’16 09:33
ria

Het is zeker een rare zomer. Bij ons heeft dat ook wel m er t de verhuizing te maken maar voor een groot deel toch ook door het rare weer. Vanmorgen is het zelfs behoorlijk najaarsactie. Fijn dat je genoten hebt, !

ria, (URL) - 07-08-’16 09:49
platoonline

Een stuk Hollandse geschiedenis waar we inmiddels niet meer zo trots op zijn. Mooi als dat op toneel goed wordt verbeeld. En fijn dat jullie er zo’n mooie avond aan hebben gehad.

platoonline, (URL) - 09-08-’16 19:22
Margo

Ik heb het boek thuis en gelezen en was behoorlijk onder de indruk van wat zich er zoal afspeelde. Maar ik lees eigenlijk weinig, althans boeken. Ik heb altijd wat moeite ‘kennis te maken’ met een boek, en daarna weer om het weg te leggen. Ik ben pas begonnen met een geleend boek: Een huis in Toscane. Spreekt me erg aan, ook al omdat ik Toscane prachtig vind. Fijn luchtig boek.ik heb ook nog een dikke pil liggen: Demonen van de middag – van Andrew Solomon. Gaat over zijn depressies. Maar ik durf er eigenlijk niet aan te beginnen, bang dat ik er acuut depressief van word.

Margo, (URL) - 10-08-’16 15:59
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.