DE WESTERBOUWING


Eén van de geneugten van het pensionada zijn is om in de nazomer nog een keer met vakantie te kunnen gaan. Dit doen we nu dat kan, in plaats van de herfstvakantie. De avonden zijn in vergelijking dan nog behoorlijk lang, wat in de herfst niet meer het geval is. Dan is het vanaf half zeven binnen zitten en dat is met twee honden in een caravan niet echt je dat. Dit jaar zijn we in Doorwerth neergestreken en het mooie weer wat we hebben voelt als een cadeautje.

Het is een prachtige omgeving en we hebben alweer het nodige ondernomen. Zoveel zelfs ,waardoor het bloggen er een beetje bij in dreigt te schieten. Doorwerth is een plaats, net op de grens van de bossen en de uiterwaarden. Ik vind dat zo'n prachtige combinatie. Het begin van een wandel- of fietstocht is daardoor steeds weer anders dan het eind. En er valt iedere dag zo veel te zien en te beleven, waardoor het gewoon moeilijk wordt om te kiezen welk onderwerp ik zal nemen, maar dan is het er toch opeens.

Ik dacht niet bekend te zij in deze omgeving, maar gisteren was er toch zoiets als een flash back. Ik weet zeker, dat ik kasteel Doorwerth nooit gezien heb. De plaats Heveadorp heb ik vroeger op school wel moeten leren, maar het hoe en waarom is mij toen verder ontgaan, behalve dat het iets met schoenen van doen had. Inmiddels ben ik helemaal met de geschiedenis van dit dorp op de hoogte. In 1914 ging in Doorwerth op het landgoed Duno de modelboerderij Huis ter Aa failliet en werd het particuliere bezit verkocht aan een Groninger ondernemer die de N.V.Nederlandse Rubberfabrieken Hevea oprichtte. Hij nam zijn personeel uit Groningen mee, liet huizen voor hen bouwen en zo is Heveadorp ontstaan.

Maar al lopend vanuit Heveadorp kwamen we op een ander landgoed terecht. Dit bleek landgoed De Westerbouwing te zijn en daar gebeurde het. Bij het uitzichtpunt over de Rijn richting Nijmegen raakten we met een man in gesprek en toen ik vroeg of dit dan de plek was waar vroeger de "wereldberoemde" speeltuin De Westerbouwing had gestaan, begon de man, hij woont hier in de directe omgeving, enthousiast te vertellen. Als ik mij omdraaide zag ik de de plaats waar vroeger de kabelbaan was geweest....(zie inzetfoto)

Heel langzaam gingen bij mij de deurtjes naar de herineringen open. Vroeger waren er vanuit Apeldoorn heel wat schoolreisjes naar de Westerbouwing en ik weet bijna wel zeker dat ik daar ook wel eens met een schoolreisje naar toe ben geweest. Alleen zijn er helemaal geen foto's van die tijd. Op schoolreisjes werden zelden foto's gemaakt. Waarschijnlijk was dit de speeltuin waar ik mijn nieuwe witte schoenen zo verschrikkelijk beschadigd heb op die hele grote glijbaan. Elke keer dat ik naar beneden was gegleden was er aan de zijkanten van de schoenen een laagje verf afgeschuurd. Ik had het na de tweede keer al wel gezien, maar het ging zo lekker. In de verdere zomer moesten mijn schoenen steeds opgelapt worden met witsel. Echt mooi werden ze daar niet meer van.

Ach, de Westerbouwing, een begrip in Apeldoorn. Met de bus naar Arnhem, dan een eindje met de boot over de Rijn naar de Westerbouwing. Een uitje dat klonk als een klok. Ik hoor het sommige meisjes op school nog zeggen: wij zijn zaterdag naar de Westerbouwing geweest.

Eigenlijk ben ik er wel benieuwd naar of er nog mensen zijn die zich nog iets van de Westerbouwing kunnen herinneren.  

                                  klk

hanscke Zondag 28 Augustus 2016 - 8:19 pm | | Standaard

negen reacties

Hanneke

Op zondagmiddag op de fiets van Elst naar Driel en dan met het pontje oversteken naar de Westerbouwing, onze kinderen vonden die kabelbaan prachtig.

Hanneke, - 28-08-’16 23:25
Marjolijn

Lekker genieten van alles wat er op je pad komt.
De zomer gaat nog even door.

Marjolijn, (URL) - 29-08-’16 04:41
Sjoerd

Dat is voor mij de ver van mijn bed show… Zover reikten onze schoolreisjes niet.

Sjoerd, (URL) - 29-08-’16 12:41
Mirjam Kakelbont

Kasteel Doorwerth, was het eerste waar ik aan moest denken toen ik de naam Doorwerth zag staan. Mijn man en ik hebben daar veel gefietst. Even op een zaterdag heen en weer (120 km.) Even een rondje rond het kasteel, wat eten en weer terug naar huis.
Fijn om er nog even tussenuit te gaan. Veel plezier!

Mirjam Kakelbont, (URL) - 29-08-’16 14:09
Wieneke

Een speelparadijs avant la lettre dus. Leuk, dat je je al doende het een en ander herinnert. ‘t Is daar erg mooi!

Wieneke, (URL) - 29-08-’16 15:08
Rietepietz

Hoewel er ooit familie van Henk in de buurt woonde ben ik er zelf nooit geweest.
Ik neem maar even aan dat “de moeder van Hanscke” not aumsed omtrent de witte schoentjes ;-)

Rietepietz, (URL) - 29-08-’16 19:15
Mrs. T.

Ik heb er nog nooit van gehoord.

Mrs. T., (URL) - 29-08-’16 19:48
Renesmurf

Ja, het zegt me natuurlijk allemaal niks. Maar toch zeer boeiend hoe je je geheugen weer op kan frissen, en dat er toch wat blijft hangen altijd. Jammer dat het zo snel alweer naar de donkere dagen gaat. Dus neem het er nu nog maar even van.

Renesmurf, (URL) - 29-08-’16 23:55
ria

Hier is het nog steeds zomervakantie! En vroeger begonnen alle scholen steevast weer op 1 september. Hevea ken ik wel van de laarzen, maar verder ben ik daar nognit geweest bij mijn weten.

ria, (URL) - 30-08-’16 13:24
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.