NATUURLIJK


Leuk vind ik het niet, maar het is de natuur. Zo af en toe neemt Sjimmy, onze kat, een muis mee naar huis om dan in de bijkeuken haar favoriete spelletje "kat en muis"te spelen. Zo gauw ik het merk, ga ik meespelen, maar mijn inzet is geheel anders van aard want mijn doel is om de muis te laten ontsnappen. Ik zet de buitendeur open en probeer de muis richting buiten te jagen. Meestal met het omgekeerde effect, muis kruipt achter de wasmachine of zo.

Dan wordt het spannend, want hoe krijgen we die muis daar  weer weg? De witgoed apparaten van de plaats halen heeft geen zin zo hebben we geleerd. Nee er schijnt maar één methode te zijn en dat is de muis uithongeren en uit laten drogen! Een paar dagen moet ik er voor zorgen dat, nadat Sjors en Sjimmy gegeten hebben, er geen enkel katten- of hondenbrokje achterblijft en de drinkbakjes moeten verplaatst worden naar de keuken.

Op deze manier ben ik een keer getuige geweest van waarschijnlijk een uitdrogingsdood. Al twee dagen woonde er een muis in de bijkeuken en daar ik  behoorlijk bang ben voor muizen zorg ik er angstvallig voor dat muis niet naar de kamer kan. Die morgen ging ik weer zeer voorzichtig naar de bijkeuken om de stofzuiger te pakken en met dat ik de deur opendoe zie ik dat het muisje zich ijlings omkeert en snel onder de wasmachine verdwijnt.

Omdat ik niet het juiste hulpstuk had meegenomen moest ik nog een keer naar de bijkeuken en weer zie ik hoe het  muisje midden in de bijkeuken is, zich omkeert en snel weer terugkeert naar de plaats onder de wasmachine. Als ik even later de deur weer voorzichtig opendoe om de stofzuiger terug te zetten, zie ik hoe het muisje zich ten derde male omkeert, nog tien centimeter loopt en dan ter aarde stort, alsof de benzine op is. Verschrikt doe ik de deur dicht. Ik doe de deur heel voorzichtig een klein stukje open, ik kijk door een kiertje en ik zie dat het muisje er nog steeds ligt. Ik laat de stofzuiger staan en ik ga eerst maar koffie drinken.

Als ik de koffie op heb kijk ik weer door een klein kiertje en inderdaad, muisje ligt er nog steeds. Ik raak er zo langzamerhand van overtuigd dat muisje echt dood is. ik pak een stoffer en blik en veeg het muisje op om haar vervolgens in de bosrand achter ons huis te deponeren. Terwijl ik terug loop vraag ik mij af welke dood nu gruwelijker is, door een kat doodgemaakt te worden of deze uitdrogingsslag.

Met dit mooie weer staat de achterdeur natuurlijk weer volop open, maar ik hoop toch echt, dat Sjimmy deze zomer geen muizen mee naar binnen neemt.

hanscke Vrijdag 09 Juni 2006 - 11:06 pm | | Standaard

negen reacties

Renesmurf

Ik vind het een gruwelijke dood, reinste dierenbeulerij.
Beetje gif is ook gevaarlijk met katten natuurlijk.

Renesmurf, (E-mail ) (URL) - 09-06-’06 23:37
Michiel

Koop een zogenaamde muisvriendelijke muizenval. Stukje kaas er in en de volgende morgen heb je een muis in een kooitje. De muis een flink eind verderop in het bos loslaten. 200 meter is niet genoeg, dan komt ie terug. Ik heb acht keer dezelfde muis gevangen bleek achteraf. Eén keer tweemaal op dezelfde avond. Toen heb ik een druppel nagelak op zijn staart gedaan. De volgende dag ving ik een muis met een rode vlek op de staart. Toen maar een kilometer verderop weg gezet. Daarna niet meer gezien.

Michiel, (URL) - 09-06-’06 23:59
Penguin

Michiel heeft een goed plan denk ik. In het Ad stonden van de week gruwelijke maar indrukwekkende foto’s van een reiger die een jong konijn ving, verdronk en opat. MAar toch gaat dat snel. De kat zijn gang laten gaan is geen optie. die speelt heel lang wat ook gruwelijk is. Dus, muisvriendelijke val en opgelost!

Penguin, (URL) - 10-06-’06 00:34
hanscke

@Pen:Ik heb die foto gezien, dat bracht mij bij deze herinnering

hanscke, - 10-06-’06 01:08
Ster

Ook ik krijg thuis regelmatig vogels en muizen. Het is het instinct, dat weet ik wel maar ik word er beroerd van :-(

Ster, (URL) - 10-06-’06 20:22
Marieke

Ik ken het probleem. Mickey was een grandioze jager en bracht elke prooi trots bij mij…Meestal volgels die soms net zo groot waren als jij. Martijn riep een keer toen een van mijn katten een prooi meebracht “moordenaar” …maar toen was hij nog klein. Dan leg je uit dat het zijn aard is om zo te doen , maar het blijft akelig. Mijn twee katten komen niet meer buiten, dus dat probleem is opgelost.

Marieke, (E-mail ) (URL) - 11-06-’06 08:22
Marieke

Géén volgels maar vogels. Géén jij, maar hij…

Marieke, (E-mail ) (URL) - 11-06-’06 08:24
boles

Tja, de natuur is een systeem waarin vele dieren een gruwelijke dood sterven, maar het blijft toch de natuur. Dat muisje dat je vele kilometers verder in het bos dropt leeft zeer waarschijnlijk ook niet lang meer.

boles, (URL) - 11-06-’06 12:10
trieny

Wij hebben een heel handige val. Een soort kooitje met een stukje kaas er in en als de muis aan de kaas begint te eten klapt het deurtje dicht en kun je hem weer buiten zetten.

trieny, (URL) - 12-06-’06 10:51
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.