EN ZO VOORT


Al een hele tijd geleden ben ik gestopt om foto's van kleindochter R. te plaatsen. Ik vond dat niet meer passen bij haar leeftijd. Inmiddels is ze elf jaar en druk bezig met school, groep acht en al weer het laatste jaar van de basisschool, sport, vriendinnetjes en allerlei andere zaken. 

Bracht ik haar vorig jaar, als ik bleef slapen, de volgende morgen nog naar school, ook dat is niet meer nodig. Ze gaat tegenwoordig alleen en op de fiets. Maar wat is het leuk als een elfjarige je een inkijkje gunt op wat ze op dit moment helemaal te gek vindt. 

Als ik vraag, wat ze zoal doet als er na schooltijd vriendinnetjes bij haar zijn, antwoordt ze: "we zijn vaak bezig met musical.ly". "Musical.ly?", vraag ik onnozel, "nog nooit van gehoord, wat is dat?". "Oh, dan maken we hele korte filmpjes met dansbewegingen vooral met de armen en soms met gekke bekken trekken en dat zetten we dan op de telefoon." Haar moeder illustreert dit met een paar armbewegingen en zegt: "Gek word je er van, ze doen niet anders, ze zijn hele dagen aan het oefenen, dan weer een pasje zus en dan weer een armbeweging zo.

Als we 's avonds na haar voetbaltraining weer thuis zijn komt ze gezellig bij mij op de bank zitten en laat ze mij verschillende filmpjes zien die ze op haar telefoon heeft staan. Als ik haar vraag of ze er ééntje door kan sturen naar mijn telefoon, legt ze heel vakkundig uit dat ik dan eerst de app musical.ly moet downloaden en dat ik dan een volger van haar moet worden. Het schijnt net zoiets te zijn als Facebook en instagram. 

Ik download zelf de app nog even en daarna geef ik haar mijn telefoon om de volgende stappen te doen. Even later kan ik al haar flimpjes zien. Verbaasd kijk ik naar mijn dochter. "Vinden jullie dat goed?" "Ja", antwoordt ze, "het is niet tegen te houden, anders kun je niet meedoen en hoor je er niet meer bij."

Ik snijd even de gevaren van het on line zijn aan, maar kleindochter R. bevestigt dat ze weet, dat er soms mensen zijn die soms contact zoeken en dan vreemde of rare dingen gaan vragen of zo. Dat of zo geeft aan dat ze echt wel op de hoogte is en dat hier wel over gesproken is.

Als ik een paar dagen later thuis ben en ik zie via Humberto Tan's programma Late Night wat beelden van het programma Dance Dance Dance begrijp ik opeens de passie van al die, voornamelijk meiden in de leeftijdsgroep van mijn kleindochter. Wat leuk om via haar weer helemaal op de hoogte te raken van wat er in deze tijd helemaal "hot" is. Zelf ben ik afgehaakt en kijk ik niet meer naar Dance en dat alleen omdat de presentator Jan Dino mij zo buitensporig irriteert, waardoor voor mij het kijkplezier totaal verdwenen is.  

Maar ik kan iedereen aanraden om via google wel een kijkje bij musical.ly te nemen om op deze manier even kennis te nemen van waar onze jonge generatie het zo verschrikkelijk druk mee heeft. Het is echt een aardigheid om te zien. Alle filmpjes an sich duren maar 16 seconden, maar sommigen hebben heel veel filmpjes achter elkaar gezet en komen zo tot 16 minuten of meer.

Afijn, het was in ieder geval voor mij een hele openbaring, maar misschien was u van dit fenomeen al lang op de hoogte. Zelf voel ik mij zeker niet meer aangesproken om hier op de één of andere manier ooit aan mee te gaan doen, maar het is wel leuk om het even te zien. Het is vast een hype en ook dit zal wel weer voorbij gaan, maar het is wel echt iets van deze tijd. 

                                 klik

hanscke Zaterdag 08 Oktober 2016 - 11:23 am | | Standaard

zeven reacties

Marjolijn

Ha…. weer een nieuwe hype….!
Nu is het even leuk, en over een poos verzinnen ze weer iets anders, want dan is er niets meer aan.
Dat hoort allemaal bij het jong zijn.

Marjolijn, (URL) - 08-10-’16 17:25
Rietepietz

Ik kan het niet zo erg als dansen zien, meer ritmische gymnastiek! Jan Dino is ook mij te druk maar gelukkig presenteert hij geen programma’s die ik graag zien.
Je kleindochter heeft inderdaad een leeftijd dat ze inbreng moet hebben als je een foto van haar plaatst.

Rietepietz, (URL) - 08-10-’16 17:39
Renesmurf

Ja, het is me allemaal bekend, youtubers vertelden er wel eens over. Zelf vind ik ze niks aan. Maar men is er druk mee en dat is altijd interessant natuurlijk.

Renesmurf, (URL) - 08-10-’16 19:22
Mrs. T.

Hier ook een zeer fanatieke musicallymeisje in huis. En ook zij weet de gevaren van het grote http://www.. En ik heb al haar wachtwoorden, dus kan alles checken als ik dat nodig vind.

Mrs. T., (URL) - 08-10-’16 20:39
Sjoerd

Toch blijven kleindochters heel belangrijk… Ik heb het geluk daarvan te mogen meepraten sinds meer dan een half jaar… Opa worden is geen kunst. Opa zijn wel…

Sjoerd, (URL) - 08-10-’16 22:00
ria

Dansje op internet zetten zal nieuw zijn omdat dat er vroeger nog niet was, maar ik had ook een dansende dochter die niet anders deed dan dansjes instuderen met vriendinnetjes, die ze dan vervolgens aan ons kwamen laten zien.
Leuk dat jullie het zo goed kunnen vinden.

ria, (URL) - 10-10-’16 09:42
Mirjam Kakelbont

Jan Dino kan ik werkelijk niet aanzien. Musical.ly ken ik niet. Mijn dochter heeft wel altijd op streetdance gezeten en daar maakten zij met haar vriendinnen ook filmpjes van. Ze zetten ze alleen nog niet op youtube.
Heel goed dat je kleindochter van vreemde gebeurtenissen en wat te doen, op de hoogte is.

Mirjam Kakelbont, (URL) - 10-10-’16 23:29
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.