MELANCHOLIEK


Het was me het weekje wel. Toch met enige spanning wachtte ik af hoe de verkiezing in Amerika zou gaan verlopen, eigenlijk in de veronderstelling verkerend dat het een gelopen race voor Hillary zou zijn. Niet dus. We moeten het met bullebak Trump doen. Ik geef hem niet het voordeel van de twijfel. Verder dan een: we moeten maar zien hoe het gaat, kom ik niet. Ik hoop alleen dat het onze binnenlandse politiek niet verder beïnvloedt, want van over en weer een partijtje met modder gooien houd ik dus helemaal niet. 

En toen, een dag voordat Sinterklaas zou aanmeren, wat gelukkig redelijk goed verlopen is, werd ik opgeschrikt door de dood van Leonard Cohèn. 

Echt een heel groot fan ben ik nooit geweest, maar toch was ik geraakt. Zo erg zelfs, dat ik last kreeg van heimwee naar het verleden. Heimwee naar mijn eerste huwelijk van heel, heel lang geleden. We waren een piep jong gezin met twee kleine kinderen en we hadden weinig geld om te besteden, alhoewel we waren de allerarmste periode toen al voorbij en zo heel af en toe konden we ons iets permitteren. Zo zagen we op een herfstachtige avond in de supermarkt in een bak met afgeprijsde artikelen een LP van deze zanger voor nog geen tien gulden.

We zullen vast een hele warme gezellige vrijdagavond met veel kaarslicht gehad hebben, terwijl we de muziek van deze LP draaiden. Dat waren de goede momenten. Net als de eerste keer toen we naar de intocht van Sinterklaas in Dokkum gingen. Wat vond ik het een wonderschoon stadje, niet wetend, dat ik daar een half jaar later zou wonen. En daar woonde toen ook al de man met wie ik nu al heel veel jaren getrouwd ben, half december al 36 jaar.

Vreemd hoor om na zovele jaren, door het horen van bepaalde  muziek, opeens heimwee te krijgen. Heimwee naar flarden van een stukje leven uit een ver verleden die ik als goed ervaren heb. Want naast deze mooie momenten herinner ik mij ook nog heel goed de felle ruzies die er van tijd tot tijd waren en wanneer dit het geval was kon ik absoluut die stem van Leonard Cohèn niet verdragen. Die stem raakte mij dan in zo'n diepe laag van verdriet en dat wilde ik echt niet voelen. 

In zijn latere werk, toen zijn stem nog lager en dieper was geworden, was voor mij de magie verdwenen, toen raakte hij mij niet meer tot op het bot. Vanaf die tijd ging men hem opeens ook Cohen noemen in plaats van Cohèn met de klemtoon op hen. 

Ach ja, vervlogen tijden. Gelukkig heb ik in de loop der tijd geleerd het verleden los te laten en in het hier en nu te leven en nu ik die kunst des levens machtig ben, kan ik het mij veroorloven  om zo wanneer dat uitkomt even terug te keren naar het verleden. 

Vandaag ligt dat melancholische gevoel al weer achter mij en richt ik mij weer op dat wat komen gaat, al vond ik het wel prettig om woorden te vinden voor datgene wat mij beroert.   

                              klik

hanscke Zondag 13 November 2016 - 1:13 pm | | Standaard

zeven reacties

Jeanne

Mooi zielenroersel!

Jeanne, (URL) - 13-11-’16 15:55
Rietepietz

Het leven vormt je door alles wat je meemaakt met mooie én minder mooie herinneringen. En muziek heeft daarbij een grote inbreng, dat is wel zeker.

Rietepietz, (URL) - 13-11-’16 16:38
Mirjam Kakelbont

Knap geschreven hoe je je gevoel ervaren hebt.
Muziek kan je dag maken en breken. En een nummer kan je zomaar heel ver terug in de tijd brengen, met wie of wat je ook was. Dan word je even volop geraakt door het leven met zijn ups en downs. Het is allemaal goed, het hoort bij wie je nu geworden bent!
Lieve groet.

Mirjam Kakelbont, (URL) - 13-11-’16 20:30
Mrs. T.

Iedereen is wel een beetje flabbergasted geloof ik na de afgelopen week. Het was ook nogal veel allemaal.

Mrs. T., (URL) - 13-11-’16 21:22
Renesmurf

Muziek kan heel veel losmaken en het is ook zo persoonlijk.
En wat de politiek betreft is het toch altijd maar zien en het beste maar hopen.
Ik vrees dat de aarde niet meer gered kan worden, en uitstel hoeft voor velen niet zo nodig.

Renesmurf, (URL) - 13-11-’16 23:37
Marjolijn

Het was voor vele een week met dieptepunten.
Je hebt het mooi verwoord.

Marjolijn, (URL) - 14-11-’16 08:29
ria

Juist muziek brengt je terug naar bepaalde momenten of periodes, je hebt het mooi verwoord.

ria, (URL) - 15-11-’16 22:21
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.