ONESIE


Nog net op tijd, voor dat iedereen mij het gras voor de voeten wegmaait, maak ik MIJN WOORD VAN HET JAAR vast bekend. Ik had er nog nooit van gehoord maar opeens was het er, net als al heel lang geleden, de sneakers, de whoody en zo zullen er vast nog wel meer woorden te vinden zijn die mij zeker niet als traditioneel in de oren klinken. 

Dat is dus ook niet het geval met het woord Onesie. De laatste keer dat kleindochter Rixte hier was liet ze mij vol trots de nieuwe aankoop zien die ze die dag, toen ze op doorreis in Amsterdam even hadden aangelegd, gedaan had. "Kijk oma, vind je hem mooi?" "Ga je Onesie maar lekker aantrekken", zei haar moeder vervolgens en op mijn vragende blik legde ze uit: "Haar tijgerpak van vorig jaar wordt te klein en het ziet er zo langzamerhand zo afgewassen uit." Met die uitleg begreep ik zo ongeveer wat er bedoeld werd, maar ik had nog nooit van dat woord gehoord en het klonk mij nog wat vreemd in de oren.

Toen Rixte even later beneden kwam zei ik natuurlijk dat het mij een heerlijk pak leek daarmee het woord onesie vermijdend en zonder het nadrukkelijk een huispak te noemen.

Ik kon mij geen voorstelling maken hoe ik dat woord zou moeten schrijven totdat ik deze week de reclamefolder van Kruidvat even doorkeek. En daar stond een Onesie afgebeeld en genoemd en aangeprezen met van zoveel voor zoveel. En ja hoor een dag later zag ik het ook al in de Actionfolder staan.

Het zal vast wel aan mij liggen, maar het duurt altijd wel even voordat nieuwe woorden aan mijn vocabulaire  toegevoegd gaan worden. Vanaf 30 november kunnen er woorden aangelverd worden bij de link "woord van het jaar" en ik ben stellig van plan om dit woord Onesie in te gaan sturen. Of sla ik dan een flater omdat het woord al héééél lang bestaat? 

hanscke Donderdag 24 November 2016 - 11:50 am | | Standaard

zes reacties

Jeanne

Het woord is ook nog nooit tot mij doorgedrongen, weer wat geleerd vandaag!

Jeanne, (URL) - 24-11-’16 15:42
Ria

Voor ij is het ook helemaal nieuw hoor, nog nooit van gehoor en raar vind ik het ook.

Ria , (URL) - 24-11-’16 16:37
Marjolijn

Ik heb het ook nog nooit gehoord…!

Marjolijn, (URL) - 24-11-’16 18:33
Karin

Dat is toevallig. Onlangs bracht een moeder haar dochter van een jaar of acht mee naar een bijeenkomst en dat meisje liep in precies zo’n tijgerpak. Ze vond hem heerlijk en wilde hem niet in de was laten doen.

Karin, (URL) - 24-11-’16 19:33
Rietepietz

Nee dat denk ik niet, ik heb het woord nog niet tot me daar laten dringen al zag ik het inderdaad in reclame in de krant. Raar woord.

Rietepietz, (URL) - 24-11-’16 20:14
Mirjam Kakelbont

Nou, dat woord is al enkele jaren oud, Hanscke (-: Lekker warm, zo’n warm, het is alleen een crime als je naar de wc gaat…Ik heb een abonnement op Onze Taal en naar het laatste nummer van het jaar kijk ik altijd reikhalzend uit. Daar staan alle nieuwe woorden en de woorden die “weggestemd” zijn door leden. Ik lach me elk jaar rot om alle commotie.
Warme groet.

Mirjam Kakelbont, (URL) - 24-11-’16 21:46
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je de vraag beantwoorden met een cijfer.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.