BURLESQUE


Als breimuts ben ik zo langzamerhand toch wel op een leeftijd gekomen, dat ik mij er op kan voorstaan dat ik enige kennis èn levenservaring heb, maar van een cursus burlesque had ik nog nooit gehoord. Tussen een bloedserieus artikel "FNP ziet af van kamerverkiezingen" en "Rugzakje met geld om te kunnen blijven leren" vond de Leeuwarder Courant van vandaag het nodig op diezelfde bladzijde flink uit te weiden over de burlesqueshow die tien vrouwen afgelopen zaterdag gaven in theater De Harmonie. Het was zeker niet bedoeld als een recensie; het was echt een halve pagina vullend artikel, compleet met foto. 

Na het artikel gelezen te hebben wist ik zo ongeveer wel wat burlesque of burleske, zoals het ook wel geschreven wordt, inhoudt. Het is als het ware 'de kunst van het verleiden' , maar het is geen striptease, zo las ik, ook al gaan de schaarse kleren uit en worden borsten fier geshowd al dan niet met tepelkwastjes. 

Nieuwe woorden, ik ben er gek op, dagen mij uit om verder op onderzoek te gaan, dus raadpleegde ik google natuurlijk. Het schijnt dat er in 2010 een film uitgekomen is met deze titel met in de hoofdrollen Christina Aguillera en Cher.

Wikipedia leerde mij dat burleske een kluchtig gedicht of blijspel is en dat het in de zestiende eeuw in Italië is ontstaan. Later kreeg de term burleske maar nu gespeld als burlesque in de VS een heel andere betekenis. Deze term refereerde aan variétéachtige shows in nachtclubs en het fenomeen burlesque kende zijn hoogtepunt in de jaren 1860 tot en met 1940. 

Kennelijk wordt er middels cursussen geprobeerd om dit alles weer nieuw leven in te blazen en vond de Leeuwarder Courant het nodig dit aan zijn lezerspubliek kenbaar te moeten maken. Het artikel had als kop: Kinky la Rouge viert haar vrouwelijkheid, met ondertitel: Poseren als een pin-upgirl, sexy bewegen als Marilyn Monroe en teasen als Dita von Teese, (laatst genoemde schijnt een ster van deze tijd te zijn op dit gebied) . Tien Friese vrouwen ontpopten zich tot spannende verleidsters door een cursus burlesque zo begint het artikel.   

Ik geloof niet dat zo'n cursus aan mij besteed is. Ik houd het maar gewoon bij breien en ik ga mij steeds meer verzoenen met het feit dat ik zo langzamerhand bij de klassieke oudheid ga horen. Uiteindelijk is dat ook heel mooi, maar dan op een geheel eigen wijze.   

                                    klik

Afgelopen zomer zag ik in het stadje Autun in Bourgondië onder andere deze prachtige poort. 


hanscke Maandag 28 November 2016 - 5:53 pm | | Standaard

vijf reacties

ria

Hij is mooi en staat je goed. Het is leuk om zelf zoiets te maken en te dragen. Ik heb ook verschillende mutsen in mijn mutsen en wantenmandje :-)

ria, (URL) - 28-11-’16 21:51
Renesmurf

ja, nieuwe woorden zijn altijd interessant, en oude woorden soms ook, er zitten altijd nog meer verdiepingen in. Evengoed, ik hou niet van breien, wel van gebreide sokken en truien en zo.

Renesmurf, (URL) - 29-11-’16 00:15
Sjoerd

Voor mij hoeft dat ook allemaal niet meer zo, maar ook ik raak langzaam op leeftijd… Al zit ik nog een beetje in de ontkenningsfase.

Sjoerd, (URL) - 29-11-’16 08:57
Marjolijn

Mooie muts en zeker lekker warm, goed voor deze koude dagen…!

Marjolijn, (URL) - 30-11-’16 08:00
Rietepietz

Ach, we kunnen niet allemaal verleidsters zijn, bovendien, als je dat moet leren past het niet bij je. Je bént een verleidster of niét!

Rietepietz, (URL) - 30-11-’16 20:27
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.