ZINGEN EN KERST


 Voor veel van mijn vrienden en kennissen zijn het drukke tijden. Zij zingen namelijk in één of meerdere koren en natuurlijk treden zij zo rond de kerst her en der op. Zo nu en dan ben ik wel eens door de één of de ander gevraagd of ik geen zin heb om ook te gaan zingen. Naast het feit dat ik vind, dat ik niet echt goed kan zingen heeft het mij ook nooit zo aangetrokken.

Mijn ouders zijn wel op latere leeftijd gaan zingen en dat heeft er misschien wel mede toe bijgedragen dat ik nooit aspiraties in die richting heb gehad. Bovendien was in mijn beleving zingen en kerk nogal met elkaar verbonden. Tegenwoordig zijn er veel meer mogelijkheden om te zingen en hoeft dat niet per sé kerkafhankelijk te zijn.

Laatst ben ik met de ladies van de Red Hat naar een uitvoering van het Grootkoor van Groningen geweest. Zij gaven in Drachten een concert waaraan Karin Bloemen haar medewerking verleende. Ik heb genoten en voor mij zou het best een mogelijkheid kunnen zijn om daar te gaan zingen en ergens, heel ver weg begint het wel een beetje te kriebelen en zou ik misschien, heel misschien ook wel willen zingen.

Ik zie namelijk, dat de mensen die zingen, er zelf heel veel plezier in hebben. Ik heb mijzelf wel eens afgevraagd waarom mensen het zo fijn vinden om te zingen, maar ik moest mijzelf het antwoord schuldig blijven. Een paar weken geleden kreeg ik zomaar het antwoord. Bij zingen schijnt er  namelijk een stofje vrij te komen wat het geluksgevoel bevordert en bij samen zingen komt daar ook nog eens het gemeenschappelijk gevoel bij.

Als kind heb ik het vroeger wel fijn gevonden om te zingen en dat snap ik nu wel en eigenlijk vind ik het wel jammer dat ik nu nooit meer zing. Maar om nu zomaar op een koor te gaan is voor mij voorlopig een brug te ver. Ik heb mij op zoveel andere dingen gericht. Ik zou niet weten waar ik de tijd vandaan zou moeten halen. 

Voorlopig haal ik mijn geluksstofje nog maar uit het wandelen, want het is bekend dat wanneer men langere afstanden loopt er ook bepaalde stoffen vrij komen waardoor je je happy gaat voelen en dat weet ik echt uit ervaring. 

Ook zegt men dat je met kleuren je stemming kunt beïnvloeden. Of dat bij mij echt het geval is weet ik niet. Zo af en toe mag ik graag een mandala inkleuren, maar ik denk niet dat ik daar aan verslaafd zou kunnen raken. Daar ben ik denk ik te prestatiegericht voor. Tijdens het kleuren vraag ik mij steeds maar af of het wel mooi wordt, of ik wel egaal genoeg kleur, of ik er wel genoeg variatie inbreng, of het niet saai wordt, of de kleuren wel bij elkaar passen enzovoort enzovoort. 

Toch heb ik deze kerstmandala wel met plezier ingekleurd. Al heel snel heb ik het besluit genomen dat ik het dit keer eens niet helemaal symetrisch wilde doen. Achteraf vond ik, dat ik hiermee de moeilijkheidsfactor in plaats van kleiner, groter had gemaakt. Maar ik ben er wel tevreden mee. Beter kan ik gewoon niet. 

Het heeft mij in ieder geval geholpen iets meer in de kerststemming te komen en ik heb mij dan ook voorgenomen om gewoon van deze tijd te gaan genieten en blij te zijn met alle leuke dingen die zich verwacht en onverwacht zullen gaan voordoen.  

                                     IK WENS IEDEREEN GEZELLIGE KERSTDAGEN

hanscke Zaterdag 24 December 2016 - 3:56 pm | | Standaard

acht reacties

Rietepietz

Ja zingen is voor veel mensen een must, maar voor mij is het beter dat aan anderen over te laten. Kleuren trouwens ook, ik ben er héél slecht in.
Maar jij hebt inderdaad toch een heel passende kerstster gekleurd, heel fijne kerstdagen!

Rietepietz, (URL) - 24-12-’16 17:07
Marjolijn

Mooi gekleurd…!
Het zingen laat ik ook maar aan anderen over, dat is veel beter… :-)
Fijne kerstdagen en geniet volop…!

Marjolijn, (URL) - 24-12-’16 18:19
Ria

Hij is erg mooi! Jij ook fijne dagen en zingen moet erg leuk zijn al ben ik ervan overtuigd dat ik het niet kan wat wijs en toonhoogte betreft. ..

Ria , (URL) - 24-12-’16 18:19
Jeanne

Zingen is gezond en ontspannend. Ik zing al 20 jaar in een koor en het is mijn eigen ervaring. Een heerlijke hobby. (geen kerkkoor)

Jeanne, (URL) - 24-12-’16 18:23
Sjoerd

Zolang je maar bezig blijft maakt het volgens mij niet zoveel uit wat je doet. Pas als je achter de geraniums gaat zitten is het voorbij…

Sjoerd, (URL) - 24-12-’16 20:08
Mirjam Kakelbont

Als ik begin te zingen, vallen overal in huis de tegeltjes van de muur. Ik zing alleen nog tijdens solo-expedities in mijn auto. Mijn dochter heeft een mooie stem en zingt in een Erasmuskoor. Heerlijk vindt ze dat.
Ik heb een pesthekel aan kerststerren maar je tekening vind ik prachtig!
Fijne kerstdagen voor jou en allen die je dierbaar zijn.

Mirjam Kakelbont, (URL) - 24-12-’16 23:23
Renesmurf

Interessant om te lezen, dat zeker. Ik mag graag luisteren naar zang, niet te vaak, maar af en toe. Zelf zingen zie ik niet zo zitten, dat schept dan meteen weer verplichtingen steeds.

Renesmurf, (URL) - 24-12-’16 23:49
Mrs. T.

Fijne dagen en een goed 2017!

Mrs. T., (URL) - 25-12-’16 23:00
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.