JUDITH LEYSTER


Goede voornemens? Jawel, ik wil weer wat meer gaan lezen. Helaas is het leesgroepje waartoe ik behoorde, uiteengespat en daarna is de klad er een beetje in gekomen. Ik begon dan wel in een boek, maar kreeg het uiteindelijk niet uit. Dat was ook het geval met: De honderdjarige man die uit het raam klom en verdween geschreven door Jonas Jonasson, maar, wat een toeval, een dag nadat ik het boek weer ingeleverd had werd de verfilming van het boek op tv. uitgezonden. Ik vond het een aardige film, maar ik snap achteraf wel dat ik het boek niet uitgelezen heb. Niet echt mijn genre.

Ondertussen was ik wel met een volgend boek begonnen, De Stiefmoeder van Renate Dorrestein en dat boek boeide mij vanaf het begin, zowel de verhaallijn als de wetenswaardigheden die ik er in tegenkwam en die mij nieuwsgierig maakte.

In het boek werd iets gezegd over Judith Leyster, de beroemdste schilderes uit de Gouden Eeuw. Opeens werd ik wakker. Inderdaad, ik had nog nooit iets gehoord of gelezen over vrouwelijke schilders uit die tijd,  (trouwens ook niet over vrouwelijke componisten}, ik heb onbewust altijd maar aangenomen dat die er niet geweest zijn. Tijd om op onderzoek uit te gaan. Er zijn er meer geweest, namelijk Margaretha van Eyck en Ruth de Hooge b Veel van het  werk van Judith is toegeschreven aan Frans Hals. Zij is op een gegeven moment getrouwd, heeft 5 kinderen gekregen waarna haar werk wat in de vergetelheid is geraakt. 

Een dag nadat ik de naam van deze schilder in het boek  was tegengekomen, las ik in de krant, dat er een zelfportret van Judith Leyster was teruggevonden, dus hoogste tijd om via het internet op onderzoek uit te gaan. Leyster was rond 1650 het enige vrouwelijke lid van het Haarlems schildersgilde. Waarom heb ik dat nooit geweten en waarom heeft zoiets niet in de geschiedenisboekjes gestaan? Het zou voor ons vrouwen heel inspirerend gewerkt kunnen hebben als we hier kennis van hadden kunnen nemen. 

En daarom vind ik lezen zo fijn. Jezelf voor een tijdje  helemaal kunnen verliezen in de verhaallijn  is één ding, maar geprikkeld worden om even op onderzoek uit te gaan om je kennis te verbreden kan ik ook erg waarderen. 

Op grond van deze ervaringen heb ik er alle vertrouwen in dat ik dit goede voornemen, meer lezen, ook daadwerkelijk ten uitvoer zal gaan brengen.  

hanscke Maandag 02 Januari 2017 - 7:53 pm | | Standaard

acht reacties

Jeanne

Lijkt me een leuk boek, ik hou ook erg van een genre dat iets met geschiedenisfeiten van doen heeft. Bedankt voor de tip!

Jeanne, (URL) - 02-01-’17 21:54
Sjoerd

Nu vraag ik me af waarom ik in de toekomst lees… SF is helemaal mijn ding.

Sjoerd, (URL) - 02-01-’17 22:44
Renesmurf

ja, als je er zo van geniet mag dat zeker een gevolg krijgen. Ik lees niet zo vaak, ik speur het meest op weblogs en zo. Toch interessant om te lezen hoe jij het ervaart en zo.

Renesmurf, (URL) - 02-01-’17 22:44
Mrs. T.

Dat boek lijkt me erg de moeite waard. Ga ik onthouden.

Mrs. T., (URL) - 03-01-’17 20:07
Kakel

Wat een ontzettend leuk blog! Ik heb geen behoefte aan leesclubs. Dan moet je boeken lezen die buiten je genre liggen. Dat zorgt natuurlijk voor een verrijking van je leven maar als er nog zóveel boeken op je leeslijst staan die je graag wilt lezen, wat zou je dan tobben met eentje die je niet de moeite vindt?
Ik heb onlangs het boek Jacoba van Beieren van Simone van der Vlugt gelezen, alsook Rode sneeuw in december. Vooral het laatste boek vond ik mooi.
Beide gaan over sterke vrouwen Misschien iets voor jou??
Lieve groet.

Kakel, (URL) - 04-01-’17 16:13
Rietepietz

Ik sluit me naadloos aan bij Kakel, lezen doe je voor jezelf , iedereen zoekt er iets anders in waarom zou je daar ánderen bij nodig hebben. Zeker in een tijd dat je vrijwel álle informatie op het internet kunt vinden.

Rietepietz, (URL) - 04-01-’17 20:19
Marjolijn

Nog goede wensen voor het nieuwe jaar.
Zo zie je maar, lezen verruimt de wereld.

Marjolijn, (URL) - 05-01-’17 09:00
Ximaar

We hebben hier in een wijk met allemaal schildernamen ook een Judith Leysterstraat: Op het bordje staat dat zij ‘genreschilderes’ was:
https://goo.gl/maps/Py5iehG5BXH2

Er is ook een Tooropstraat, maar dat betreft Jan en niet Charley.

In het algemeen had ik de indruk dat vrouwen destijds minder uit de verf kwamen als kunstenaar.

Ximaar, (URL) - 09-01-’17 00:16
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.