TELLEN


Afgewezen of toch niet? Als bij toeval zag ik eind december in de wekelijkse  HUIS aan HUISkrant  bij de Gemeentemedelingen een oproep staan om zich aan te melden voor stembureaulid voor de komende verkiezingen. Ik twijfelde geen moment, want dat is nu precies wat ik heel erg leuk vind, de ganse goegemeente aan mijn oog voorbij zien te trekken, dus meldde ik mij aan. 

Direct de volgende dag ontving ik een bericht dat mijn aanmelding was ontvangen. Daarna heb ik lange tijd niets meer vernomen, maar ik troostte mij met de slogan "geen bericht is goed bericht".   

In de afgelopen week ontving ik dan eindelijk bericht. Er waren vele aanmeldingen binnengekomen en men wil mij graag als teller inzetten.

Tsja, ondanks dat ik veel en veel liever als stembureaulid was ingezet, u kent nu mijn motivatie, ga ik nu toch maar op als teller. Vele jaren heb ik mij afgevraagd hoe men aan de mensen komt die of stembureaulid zijn, maar ook hoe na afloop het telwerk verricht wordt.

Hoewel mijn motivatie om het telwerk te doen van iets mindere kwaliteit is, is het dus wel terdege ook aanwezig. Ik ben gewoon heel benieuwd naar hoe de gehele organisatie van zo'n stembureau verloopt. Dit jaar krijg ik dus de kans om dat van dichtbij mee te gaan maken.  

Een beetje jammer vind ik het wel dat ik geen stembureaulid mag zijn, het voelt toch een beetje als afgewezen zijn, hoewel dat nergens staat, maar ik heb de functie van teller dus wel geaccepteerd. Ik ben benieuwd en ik kijk dus reikhalzend uit naar de verkiezingsdag!

                   KLIK

Dit is een oude afbeelding gevonden op het internet. Bij ons in het dorp is het verkiezingsbord nog bijna leeg!

hanscke Zaterdag 11 Februari 2017 - 12:19 pm | | Standaard

tien reacties

Mrs. T.

En nou maar hopen dat jullie meteen goed tellen. ;-)

Mrs. T., (URL) - 11-02-’17 15:29
Sjoerd

Ik ben benieuwd naar je ervaringen in deze. Hier zijn de bemanningen van de stembureaus vaak leden van een partij.

Sjoerd, (URL) - 11-02-’17 16:23
Marjolijn

Dat wordt dan een latertje die dag, maar je bent wel een van de eerste die weet hoe het gegaan is in jullie dorp, en hoef je niet te wachten op de volgende ochtendkrant.
succes met tellen straks.

Marjolijn, (URL) - 11-02-’17 18:23
Rietepietz

dat wordt op je tellen passen!

Rietepietz, (URL) - 11-02-’17 19:21
Renesmurf

Ik zou last van mijn geweten krijgen als ik zou tellen. Want stemmen die me niet zinnen zou ik dan liever niet tellen, en wellicht een paar stemmen smokkelen, en dat is niet goed. Ik ben daar vast niet te eerlijk voor. Of ik ben wel eerlijk en heb er dan later spijt van dat ik niet toch de boel gemanipuleerd heb. Ik kan uitzien naar je logverhaal er over.

Renesmurf, (URL) - 11-02-’17 21:12
ria

Jeetje waar heb je zin in, dat zou me nu helemaal niet trekken. Maar het moet wel gebeuren natuurlijk.

ria, (URL) - 12-02-’17 11:47
therese

Nee, mij zou het ook niet trekken. Ik dacht vaak: hoe komen die mensen de hele dag door?
Maar als ze vragen om een stembureaulid en je moet dan tellen… ik weet niet of ik het dan zou doen, hoewel ik waarschijnlijk niet zou durven weigeren en het wel moet gebeuren natuurlijk.
Nou we horen het vast wel van je. Ik vind het wel sociaal van je, hoor.

therese, (URL) - 12-02-’17 15:23
Ximaar

Ik heb begrepen dat tellen te lang gaat duren en dat ze overstappen op schatten:
http://gerritdejager.nl/2017/02/tellen/
@ Ximaar:
Hi hi, ik geloof het onmiddellijk! Met behulp van alle prognoses.

Ximaar, (URL) - 12-02-’17 20:25
Michiel

Ik heb dat tellen een paar jaar geleden gedaan voor de gemeenteraadsverkiezing en de waterschapsverkiezing. Dat was wel leuk om een keer mee te maken. Nee, stemmen wegmoffelen, gaat niet zo makkelijk. Het aantal gebruikte stembiljetten is geteld en aan het eind van de rit moet het aantal stembiljetten kloppen met het totaal aantal stemmen. En alles wordt bewaard voor een eventuele hertelling. Plus dat er sociale controle is. Ik had niet de neiging om te proberen te smokkelen.

Ik heb het een keer meegemaakt. Nu weet ik hoe het gaat.

Michiel, (URL) - 13-02-’17 17:57
Wieneke

Je had natuurlijk meteen moeten bedingen dat je nu wel wilt tellen, maar bij de volgende keer echt als stembureaulid wilt meedoen. Onderhandelen, Hanny, altijd keihard onderhandelen :-)
En meteen ook bedingen dat er heerlijke snoepjes en dropjes en zo aanwezig zijn en appeltaart, want dat tellen gaat je niet in de kouwe kleren zitten met al die grote vellen papier.

Wieneke, (URL) - 13-02-’17 17:57
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je de vraag beantwoorden met een cijfer.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.