SEXTING


Afschuwelijk, binnen een week komt via het nieuws in beeld wat de gevolgen zijn wanneer er onzorgvuldig omgegaan wordt met sesksueel getinte foto's of filmpjes.

Wat er ook over Patricia Paay gedacht wordt, het feit blijft dat zij zwaar gebukt gaat onder het feit, dat er filmpjes van haar zijn verschenen die niet voor de ogen van jan en alleman bedoeld zijn geweest. Je kunt je afvragen waarom ze het nodig vond en wat het nut was, dat deze filmpjes ooit gemaakt werden, maar het is waarschijnlijk nooit met de bedoeling gebeurd om deze via internet openbaar te maken.

Net zo min als het de bedoeling van Onur uit Enschede is geweest, dat er een naaktfoto van hem rond zou gaan op Whatsapp of Instagram. Deze jongen heeft geen andere uitweg meer gezien dan zijn leven te beëindigen door van een flat te springen.

Het lijkt of we al een eeuwigheid gebruik maken van de digitale snelweg, maar uiteindelijk is dit nog maar een paar decennia. En met al het moois van nieuwe ontwikkelingen, heeft alles ook zijn keerzijde. Zo door de tijd heen ontdekken we steeds meer dat er ook via de digitale snelweg slachtoffers vallen en dat er maatregelen genomen moeten worden. Net als in het wegverkeer zullen er regels moeten komen wat wel en niet geoorloofd gedrag is en dat er boetes staan op overtredingen.

Het zal vast niet makkelijk zijn om daar een sluitend systeem voor te ontwikkelen, maar het kan ook gezien worden als een nieuwe uitdaging om aansluiting te blijven houden met het bepalen wat de normen en waarden van anno nu zijn.    

Je kunt je namelijk af vragen, is het wel zo gewoon om na de seksuele revolutie van de vorige eeuw zo makkelijk en losjes en zo open met onze persoonlijke seksualiteit naar buiten te treden, of is het misschien tijd om toch maar een stapje terug te doen en in deze dingen iets meer behoudender te worden om het persoonlijke privéleven iets meer te waarborgen.

De schaamte over de schending van zijn persoonlijke privé is deze jongen fataal geworden. Misschien heeft hij gewoon mee willen doen met wat sommige  Nederlandse tieners ook doen. Het maken en delen van foto's hoort voor sommigen van hen bij het ontdekken van- en leren omgaan met de seksuele ontwikkeling. Het zou kunnen dat de gevolgen van deze actie voor deze jongen van Marokkaanse afkomst de schaamte nog heviger heeft gemaakt waardoor hij tot deze wanhoopsdaad gedreven is.

Ik hoop van ganser harte dat men bezig gaat om goede regels te ontwerpen om het ongevraagd verspreiden van naaktfoto's (sexting genoemd) tegen te kunnen gaan en dat daarbij een zodanige preventieve werking vanuit zal gaan waardoor het in de toekomst zoveel mogelijk voorkomen kan worden dat er slachtoffers vallenals gevolg van deelname aan het digitale verkeer. 

                                   klik

hanscke Woensdag 22 Februari 2017 - 8:41 pm | | Standaard

acht reacties

Sjoerd

Je moet gewoon de maker van de foto aansprakelijk stellen… En als je dat niet meer weet ben je echt verkeerd bezig. Ik maak ook wel foto’s van modellen die ik niet mag publiceren omdat er teveel bloot op staat. Daarvoor stel je een contract op met je model… Als ze toch op internet komen heb ik een probleem.

Sjoerd, (URL) - 22-02-’17 23:36
Jeanne

Wat een drama voor die jongen en zijn familie. Maar het lijkt me een klus om afspraken sluitend te maken om sexting tegen te gaan. Nóg meer en betere voorlichting over de gevaren en de impact van internet misschien?

Jeanne, (URL) - 22-02-’17 23:38
ria

Gewoon niet plaatsen, wat die jongen toch blijkbaar zelf heeft gedaan en nog beter niet zulke foto’s maken en zorgen dat ook niemand anders dat doet. Het is verschrikkelijk lijkt me als je zoiets overkomt.

ria, (URL) - 23-02-’17 13:08
Wieneke

Ja, het is erg triest allemaal. Maar die kinderen weten echt alles van internet want ze zijn er de godganse dag en al heel lang mee doende. Ze vinden het erg spannend om die foto’s te maken en uit te wisselen. Je kunt je wezenloos waarschuwen en tig regels bedenken…….. dat helpt toch niks. Ze moeten zwaar op de blaren zitten voordat ze het snappen. Ik ben erg voor angst aanjagen. Laat maar zien wat er allemaal gebeurt. Internet is nu eenmaal een open riool al heeft het ook prachtige kanten. Als ouders van minderjarigen moet je er bovenop zitten. Ik maak dat mee met diverse vrienden die (klein)kinderen in die leeftijd hebben. Ze werken zich gek om te voorkomen dat het helemaal fout gaat. Dat is niet fijn en ook niet gemakkelijk, maar het MOET.

Wieneke, (URL) - 23-02-’17 14:24
Renesmurf

ja, je weet niet wat precies de oorzaak van zijn spong is. Waarschijnlijk was er al iets niet goed en was dit de druppel. Evengoed, zoiets is ongeoorloofd en zou niet moeten kunnen. Nooit zulke foto`s maken!

Renesmurf, (URL) - 23-02-’17 16:14
Rietepietz

Alsof afspraken maken werkt, Dat mensen zich beter moeten realiseren wat er allemaal mis kan gaan bij zulke intieme filmpjes is zeker waar. het is dé manier om “aandacht” te krijgen en voor sommige mensen is het dé manier om in de publiciteit te komen.Alles beter dan vergeten worden op je oude dag, bah Ik denk dat zelfmoord plegen een complexe zaak is die meestal niet op één oorzaak te vast te pinnen is. Blijft het feit dat een fatsoenlijk mens zich niet met soort rommel moet bezig houden en een vertandig mens maakt dit soort foto’s en film niet..

Rietepietz, (URL) - 23-02-’17 17:53
Marjolijn

Moeilijke situaties.
Zulke foto’s of filmpjes maken is in privé situatie niet verboden, maar gaat er ergens iets mis zijn de gevolgen niet te overzien, zeker niet bij jongelui.
Toch mis ik ook het aandeel gezond verstand in dit soort zaken.

Marjolijn, (URL) - 23-02-’17 18:21
Mrs. T.

Ik hoop in ieder geval dat mensen (jong én oud) ‘ns na gaan denken voordat ze dit soort dingen doen. Zowel het (laten) maken van de foto’s als, nog veel erger, het plaatsen van de foto’s op social media.

Vind het wel bizar dat we het gedoe rondom Patricia Paay dan misschien wel veroordelen, maar er toch vooral veel meer over lijken te gniffelen. Rare wereld.

Mrs. T., (URL) - 23-02-’17 21:35
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je de vraag beantwoorden met een cijfer.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.