UITGETELD


Mijn nieuwsgierigheid is bevredigd, ik weet nu hoe het er bij het tellen van de stemmen aan toe gaat. Toen ik gistermorgen zelf mijn stem uitbracht werd ik, nadat mijn naam was voorgelezen, begroet met de woorden: "Oh dus u komt vanavond tellen?" (maar dan in het Fries) Dat was een mooie gelegenheid voor mij om te vragen om hoe laat ik verwacht werd. "Iets voor negenen" was het antwoord.

Na mij 's avonds even aan iedereen voorgesteld te hebben, was het wachten tot negen uur waarna het stembureau officieel gesloten kon worden. Tijdens dit wachten ontdekte ik, doordat zij enkele voorvallen van die dag bespraken, dat de overige vijf aanwezigen, stembureauleden waren en ik de enige nieuw toegevoegde teller was. Het voelde een beetje ongemakkelijk. 

Omdat ik even met één van hen stond te praten, een moeder van een vroegere leerling, heb ik het moment dat de stembiljetten uit de stembus werden gestort gemist, maar het was een aardige bult, ruim 700.

Het grote tellen kon beginnen. Ik ben mij eerst maar gaan bezig gehouden met het openvouwen van de stembiljetten. Door het onhandige grote formaat, duurde het even voor je daar de slag van te pakken had, maar na verloop van tijd kreeg ik daar toch enige handigheid in.

Daarna werden per partij de gestemde kandidaten geschift en daarna begon het grote tellen van de diverse stapels.

Het eind is dan natuurlijk heel spannend. Kloppen de aantallen bij elkaar opgeteld met het aantal stempassen? Nee, bij ons niet. Er was een verschil van drie. Opnieuw tellen dus. Dat viel mij achteraf wel mee. Binnen een half uur waren er diverse stapels herteld en wonder o wonder werden de twee telfouten en het stemformulier met die ene stem die nog niet geregistreerd was, gevonden. Daarna moest de hele zooi nog worden verpakt om naar het gemeentehuis vervoerd te kunnen worden en daar ging best nog wel wat tijd in zitten.

De kerktoren sloeg elf toen ik weer naar huis fietste. Een leuke ervaring en als ik gevraagd word om weer te tellen ga ik dat zeker doen, maar ik weet niet of ik mijzelf wel weer opnieuw aanmeld. Ik voelde mij vooral in het begin toch wel een beetje een vreemde eend in de bijt. 

Dit laatste roept bij mij nog al wat (minder prettige) herinneringen op, maar dat is weer een heel ander verhaal. 

                     klik 


hanscke Donderdag 16 Maart 2017 - 10:25 am | | Standaard

acht reacties

Sjoerd

Iedereen doet wat noodzakelijk is… Ik zou ook zo meedoen als ze me dat zouden vragen.

Sjoerd, (URL) - 16-03-’17 13:43
Kakel

Je hebt het anders wel mooi gedaan, Hanschke! Dus waarom niet een tweede keer? Dan herkennen de andere mensen je en krijg je misschien een wij-gevoel. En houd je het bij deze ene keer, dan heb jij toch vrijwilligerswerk gedaan en je nieuwsgierigheid bevredigd. Niets mis mee!

Kakel, (URL) - 16-03-’17 15:51
Marjolijn

Mooie ervaring…!
En tot 700 tellen is nog wel te doen.
Eens zullen de stemcomputers toch wel weer terugkeren.

Marjolijn, (URL) - 16-03-’17 18:18
Mrs. T.

Goed gedaan hoor.
Ben nu wel benieuwd naar dat heel andere verhaal.

Mrs. T., (URL) - 16-03-’17 22:07
Wieneke

Nou ja, het was weer een ervaring, die je anders niet gehad zou hebben. Ik denk wel dat ze je volgende keer vragen. Verder sluit ik me bij Mrs T aan :-)

Wieneke, (URL) - 17-03-’17 11:08
Rietepietz

Je moet alles een keer meegemaakt hebben zegt men;-)

Rietepietz, (URL) - 17-03-’17 19:08
Renesmurf

ja, toch nuttig bezig geweest, want een mooie ervaring en een mooi logpraatje er over. Ik zou toch stemmen wegmoffelen vrees ik.

Renesmurf, (URL) - 18-03-’17 01:02
ria

Volgende keer gaat het vast alweer wat makkelijker en je bent in elk geval een ervaring rijker.

ria, (URL) - 18-03-’17 11:33
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.