LUFFEEL


De laatste jaren heb ik weer wat meer last van hooikoorts dan voorheen. Ooit, in mijn tienerjaren en toen ik een jong-volwassene was had ik er dusdanig last waardoor ik in aanmerking kwam om behandeld te worden door middel van inentingen. Eerst heb ik een eenmalige heel bijzondere kuur vanuit Engeland gehad. De huisarts heeft mij toen twintig weken achtereen een injectie toegediend. Een paar jaar later heb ik nog drie jaar achterelkaar in de maand maart drie injecties gehad en daarna was ik nagenoeg hooikoortsvrij.

Maar vorig jaar in de meivakantie, toen we in Doeveren waren begonnen de klachten opeens de kop weer op te steken en omdat ik er behoorlijk last van had besloot ik mijn heil toch maar in wat pilletjes te zoeken. Een mens wil toch zo min mogelijk geplaagd worden door die vervelende onnodige niesbuien en jeukende ogen en als ik de reclame mag geloven, zijn er tegenwoordig nogal wat middeltjes in de handel die bij deze kwaal ingezet kunnen worden. Zo bezocht ik een drogist/gezondheidswinkel en daar werd mij het homeopathische middel Luffeel aangeraden. Het was nogal duur en samen met een buisje Hooyfree, wat me ook aangeraden werd, was ik ruim dertig euro kwijt

Toen het een paar weken geleden mooi weer begon te worden, kwam de hooikoorts ook weer om een hoekje kijken. Ik herinnerde mij opeens dat ik daar vorig jaar een middeltje voor gekocht had. Bij een inspectie van mijn medicijnkastje stuitte ik op een potje met pillen met de naam Luffeel. Ergens stond mij iets bij dat ik dat vorig jaar gekocht had vanwege de hooikoorts, maar om dat nu klakkeloos in te nemen leek mij niet zo'n goed idee. Ik begon de bijsluiter te lezen, maar ik las nergens waar die pilletjes nu echt voor bedoeld waren.

Bij nadere inspectie las ik op het potje: Homeopathisch geneesmiddel zonder specifieke therapeutische indicatie en ook de bijsluiter begon met dezelfde tekst. Nergens las ik ook maar iets in de tekst waaruit ik kon opmaken voor welke kwaal het middel luffeel bedoeld is.

Ik kwam nog een ander potje met homeopathische pilletjes tegen, ledum palustre genaam. Behalve de dosering kan ik ook hier geen enkele aanwijzing vinden waarvoor, of zo u wilt waartegen, dit middel bedoeld is. Via de zoekmachine op internet ben ik er achter gekomen dat ik deze pilletjes gekocht moet hebben toen ik erg veel last had van jeuk door de vele muggenbulten.

Luffeel heb ik ook op het internet kunnen vinden en met heel veel moeite heb ik wat informatie kunnen vinden dat dit een middel inderdaad ingezet wordt tegen niezen en loopneuzen ten gevolge van hooikoorts. Deze onduidelijkheden schijnen we te danken te hebben aan voormalig minister Edith Schippers want zij heeft de maatregel genomen dat er sinds 1 juli 2013 homeopathische middelen alleen nog maar verkocht mogen worden zonder uitleg op de verpakking en in de bijsluiter waarvoor ze bedoeld zijn.

Tja, dat geeft te denken. Op twee terreinen zelfs. Heb ik nog wel vertrouwen in die homeopathische pilletjes en heb ik nog wel vertrouwen in Edith Schippers als informateur?   

Ik weet het niet. Over beide zaken moet ik nog maar eens ernstig nadenken, maar als de hooikoorts straks toch weer de kop op gaat steken neem ik waarschijnlijk wel de aanbevolen tabletjes luffeel in, al is het maar onder het motto, baadt het niet, het schaadt ook niet. 

En wat mevrouw Edith Schippers betreft, de toekomst zal wel uitmaken hoe capabel zij werkelijk is om een kabinet voor ons in elkaar te timmeren. 

                        klik

hanscke Maandag 10 April 2017 - 7:52 pm | | Standaard

acht reacties

Renesmurf

Ja, dat is idioot, maar ja, het moet bewezen zijn dat ze werken voor iets, anders mag dat iets er niet op. Wees blij dat het sowieso al verkocht mag worden.

Renesmurf, (URL) - 10-04-’17 23:07
Wieneke

Met geneesmiddelen – dus ook de homeopatische – moet je eigenlijk niet zelf aan de gang gaan. Dat zal ook wel de achterliggende gedachte van Schippers zijn geweest. Bij blijvende serieuze gezondheidsklachten gewoon naar een homeopatische arts gaan. Die is deskundig, bekijkt je holistisch en zoekt dan precies uit wat je nodig hebt. Je kunt het maatwerk noemen. Dat kunnen verschillende middelen zijn. Meestal is dat dan iets heel anders dan een algemeen middel van de drogist. Dat zou je kunnen vergelijken met confectie. Heb zelf uitstekende ervaringen met deze deskundigen en raad het iedereen met dit soort klachten aan. Zelf knoeien is ook duur én eigenlijk niks gedaan.

Wieneke, (URL) - 11-04-’17 09:59
ria

Wat vervelend. Gelukkig heb ik er nog nooit last van gehad en dus ook geen ervaring met middeltjes.

ria, (URL) - 11-04-’17 10:06
Petr@

Wat vervelend die hooikoorts. Een collega van mij had er ook last van, het water liep uit zijn neus en ogen en hij voelde zich zo beroerd.
Ik hoop dat de tabletjes helpen.
Minister Schippers vind ik een goede minister maar of ze ook een goed informateur is zal nog moeten blijken.

Petr@, (URL) - 11-04-’17 12:37
Rietepietz

Als deze middeltje écht hielpen zou niemand nog last hebben van hooikoorts toch?
Lijkt me trouwens een kleine moeite zélf even op het doosje te schrijven waarvoor het middel dient volgens de verkoper. Tja, dat kabinet, daar zal ik wel weer een allergieaanval van krijgen.

Rietepietz, (URL) - 11-04-’17 16:40
Marjolijn

Hooikoorts, vervelend zeker, helemaal nu het buiten zo mooi is.
Maar gelukkig zijn er middeltjes voor, zodat het toch minder vervelend kan zijn.

Marjolijn, (URL) - 11-04-’17 17:44
Kakel

Ik vind het achterlijk dat homeopathische middelen als het ware geboycot worden. Terwijl regulieren medicijnen heel goed kunnen samengaan met “alternatieve.”
Bij de drogist kun je blauwe tabletten kopen tegen hooikoorts. Dat weet ik heel zeker – ik weet alleen de naam niet – want veel mensen worden van dat middel slaperig. Ik heb het middel tegen slapeloosheid gekocht en het heeft zowaar een tijdje geholpen. Sorry dat ik de naam niet meer weet.

Kakel, (URL) - 11-04-’17 22:31
Sjoerd

Ik heb jarenlang ernstige last gehad van hooikoorts… Iemand adviseerde me om stuifmeelkorrels in te nemen van een bijenkweker uit de buurt. Einde oefening en nooit meer last…. Ieder jaar een paar dagen innemen en je voelt het wel, maar het stoort je niet meer…

Sjoerd, (URL) - 17-04-’17 22:36
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.