DE MEISJES

Onvoorstelbaar. Ik loop nog dagelijks over de meisjes te prakkizeren. Nee, niet over de meisjes van Og3ne, zij redden het wel ondanks dat zij maar elfde (nog beter dan ik verwacht had) zijn geworden. Nee, ik doel op al die meisjes in Nigeria die door Boko Haram zijn ontvoerd en waarvan een deel vorige week weer vrijkwam. Ik vind het hele gebeuren onbegrijpelijk. Ik ben mij er wat in gaan verdiepen; voorzover dat gaat.

Ik ben begonnen om eerst maar eens wat meer van Nigeria te weten te komen en bij die oriëntatie schrik ik gewoon. Het blijkt dat er steden zijn zoals Laos die qua straatbeeld beslist niet verschillen van de wereldwaarmee ik bekend ben. Auto's, huizen, wolkenkrabbers, alles is er en je schijnt er ook gewoon met vakantie heen te kunnen gaan. 

Hoe is het dan mogelijk dat zo'n grote groep meisjes zomaar gevangen genomen kan worden en dat niemand er ook maar iets aan doet. Hoe kan het dat de inwoners van Nigeria die het wel goed hebben, die wel goed opgeleid zijn, in dure wijken in mooie huizen wonen,dit zo maar laten gebeuren? 

Ik begrijp het echt niet.

Net zo min dat ik het begrijp dat er verschillende meisjes in de buurt waar ik nu even met vakantie ben, in de Alblasserwaard, nog echt in donkere kleding, lees zwart of donkergrijs, maar vooral in rok naar school gaan. 

Het één Nigeria, heeft misschien niet zo heel veel met het ander Nieuwland en Streefkerk en omgeving, te maken, behalve, dat het wel met religie te maken heeft. Het is toch op zijn  minst vreemd als iemand 300 meter vanaf de camping een groot bord in de tuin heeft staan met een tekst, dat als men echte re- creatie wil, men zich tot Jezus moet richten en dat hij alleen rust kan geven. 

Iedereen mag van mij geloven zoals hij wil, maar om een ander onder druk te zetten om te moeten geloven is voor mij een grens die nooit overschreden mag worden. Van dat bord in de tuin gaat dan wel geen echte dreiging uit, maar ik vind het op zijn zachtst gezegd niet sympathiek. 

Voordat wat Boko Haram lijkt te doen, daarvoor heb ik helemaal geen woorden. Het blijft voor mij onbegrijpelijk  dat verschillen in religie zoveel leed kunnen berokkenen aan de mensheid. En misschien is dit wel een onsamenhangend blogje, is het appels met peren vergelijken, maar het is wel wat er vandaag al wandelend zo door mijn gedachten is gegaan.  

 de foto's geven een beeld van Laos


d

hanscke Maandag 15 Mei 2017 - 9:33 pm | | Standaard

zeven reacties

Wieneke

Ja, snappen doe ik het ook niet, maar je moet de streng ggggristelijke mensen nageven dat ze nooit gewelddadig zijn (geweest). Opdringerig soms ja, maar nooit gewelddadig.
En die meisjes in Nigeria…. zijn die niet massaal uit een school ontvoerd?

Wieneke, (URL) - 16-05-’17 09:43
Mrs. T.

Soms heb je van die dagen dat je aan het peinzen bent. Ik verbaas me vaak over de (vaak verschrikkelijke) dingen die mensen elkaar aandoen.

Mrs. T., (URL) - 16-05-’17 16:59
Sjoerd

Mij verbaast het ook, ook dat er meisjes zijn die niet eens terug willen…

Sjoerd, (URL) - 16-05-’17 19:38
Marjolijn

Ja, trieste gebeurtenis, die meisjes zijn toch helemaal getraumatiseerd en gehersenspoeld.

Marjolijn, (URL) - 17-05-’17 06:43
Rietepietz

Niet alleen drank maar meer kapot dan je lief is, geloof ook. Het helpt in ieder geval niemand om je daar het hoofd over te breken , ténzij je in gesprek gaat met de gelovigen in je omgeving. Maar ik vrees dat een gesprek aldaar óók niets op gaat leveren.

Rietepietz, (URL) - 17-05-’17 19:14
ria

Er is zoveel onbegrijpelijke ellende op de wereld.

ria, (URL) - 18-05-’17 21:26
Kakel

Ik heb veel gefietst in de Alblasserwaard. Mijn man komt er vandaan. Als je daar geboren wordt, weet je niet beter dat God de basis van je leven is. Dat gaat met de paplepel. We zien bij ons in de Krimpenerwaard ook precies aan de kleding naar welke school/kerk de jongelui gaan.
Geloof zou eigenlijk wereldwijd afgeschaft moeten worden. Maar vooral mannen die denken dat ze de baas mogen zijn over vrouwen een lesje moeten leren. Vrouwen geven leven!
De meisjes zijn zowel gehersenspoeld als getraumatiseerd. Uit ervaring weet ik dat een trauma verwerking de rest van je leven kan duren…

Kakel, (URL) - 21-05-’17 17:22
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.