GELEZEN


Na mijn dip van vorige week vond ik afgelopen zaterdag dat het tijd was om mijzelf eens een plezier te doen. Ik vergeet dat vaak, maar om uit een dipje te komen schijnt een bioscoopje pakken, een schouwburg bezoeken, een CD aanschaffen of een boek kopen wonderen te doen, zo is mij verteld. Ik had al weken verlekkerd naar het boek Nieuwe Buren van Saskia Noort gekeken en zaterdagmorgen zag ik het helemaal voor me; het boek kopen om mij vervolgens op het terras te installeren en mij  verliezen in het boek. Ik heb niet lang geaarzeld en het plan uitgevoerd.

Het is het soort boek wat zich makkelijk in een weekend uit laat lezen. Mijn oordeel is, dat ik het een aardig boek vind, maar minder spannend dan De Eetclub. Dit komt door het begin. Het boek begint met het einde van het verhaal en daardoor weet je de afloop. Dat maakt het gewoon minder spannend.

Het verhaal lijkt tijdens het lezen oppervlakkiger dan dat het in werkelijkheid is. Een verhaallijn laat zien dat het voor een man absoluut niet eenvoudig is als blijkt dat hij er de oorzaak van is dat een huwelijk kinderloos blijft. Maar ook wordt er belicht dat het niet voor iedere man een eenvoudige zaak is om zijn sperma voor een bevruchting te laten gebruiken en zeker niet als dit op een slinkse wijze gebeurt. De maakbare wereld lijkt toch wat minder maakbaar te zijn dan dat er wel eens gedacht wordt. 

Er zijn al ontelbaar veel boeken waarin vooral de belevingswereld van vrouwen aangaande wel of niet zwanger kunnen worden centraal staat. De schrijfster laat ook de gedachtenwereld van de man aan de bod komen. Ze beschrijft de gebeurtenissen gezien vanuit zowel de man als vanuit de vrouw. Voor beide personages gaat er een soort begrip ontstaan. Dit maakt het verhaal net even iets anders en daardoor boeiend.

hanscke Maandag 19 Juni 2006 - 11:14 pm | | Standaard

acht reacties

Renesmurf

Boeken zijn dus niks voor mij.
Ik heb er het geduld niet voor.
Maar jij ziet er heel wat in.

Renesmurf, (E-mail ) (URL) - 19-06-’06 23:55
wies

nieuwe buren vond ik ook minder spannend. jammer dat het plot eigenlijk al aan het begin staat. hoe verder ik in het boek kwam hoe minder vaak ik las, want ik wist toch al wat er komen zou. haar eerste boek (terug naar de kust) vond ik het spannends.

wies, (URL) - 20-06-’06 07:53
Penguin

Maar aangezien door een vrouw geschreven, hoe weet je dan dat dat echt de beleving van de man is? :)

Penguin, (URL) - 20-06-’06 17:07
hanscke

@Penguin: reduceren, deduceren, conclusies trekken en deze vergelijken met verhalen die mannen vertellen et voila volgens mij ben je dan al een heel eind.

hanscke, - 20-06-’06 19:06
Ireen

Ga ik ‘m toch maar lezen, denk ik. Ik vond de Eetclub namelijk niet zo goed, misschien dat deze me kan bekoren?

Ireen, (E-mail ) (URL) - 20-06-’06 20:56
Marieke

Dit boek van Saskia Noort ken ik nog niet. Ik ga het zeker een keer lezen.

Marieke, (E-mail ) (URL) - 20-06-’06 21:27
Jokie

Ik heb ermee in mn handen gestaan, maar nog niet gekocht…misschien toch doen??

Jokie, (URL) - 20-06-’06 21:35
noordmiep

OT je hebt het mis…ze hebben alles,,,luister goed ALLES mee genomen ik hoefde niet eens te vegen…niets…gnegne jaja zo kan het ook

noordmiep, (URL) - 20-06-’06 22:04
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.