DUURZAAM


Zocht ik andere jaren de herfst vaak buiten de deur in de vorm van kleurige bomen en paddestoelen, dit jaar schijn ik, als ik de kamer zo rond kijk, de herfst wat meer binnen te halen. Naast een vaas vol met kastanjes op de eettafel,geniet ik ook al enkele weken van mooie boketten herfstasters die dit jaar volop bij de Jumbo verkrijgbaar zijn. En of dat nog niet genoeg is staat er op de hoek van een keukenkast ook nog een vaas met hortensiabloemen die in de herfst van die eigenaardige kleuren kunnen krijgen. Volop herfst dus.

Een beetje vroeg dit jaar en omdat ik na onze laatste vakantie door het niet al te beste weer eigenlijk niet meer in de gelegenheid ben geweest om de tuin nog een keer bij te werken zodat we er in de nazomer  nog plezier van zouden hebben, ben ik nu maar begonnen met om de tuin winterklaar te maken. Het stemt mij altijd weer wat melancholisch in de vorm van: het feest is weer voorbij, er moet nu weer opgeruimd worden.

De potten met geraniums zijn richting compostbak gegaan, evenals de lobelia's, de uitgebloeide stokrozen en ga zo maar door. De fuchsia's bloeien nog en mogen blijven staan tot het gaat vriezen, zodat er in ieder geval nog iets op het terras blijft staan. En dan maar hopen dat het mij deze winter ook weer lukt om de fuchsia's op stam in de garage over te houden. Het is mij nu al twee jaar gelukt en het begint eigenlijk steeds meer een beetje een sport van mij te worden.

Met het weggooien van de andere eenjarige planten heb ik geen enkele moeite. Zoals ik al vermeldde, ze gaan naar de compostbak en volgend jaar hebben wij weer de beschikking over prachtige tuinaarde.

Eigenlijk wilde ik helemaal niet over de tuin schrijven maar over de winkelketen de Action. Ik heb een hekel aan die winkel en ik kom er dan ook bijna nooit, alleen om de plantenvoeding van één euro vijf voor de kuipplanten te halen. Maar omdat ik een ingezonden stukje in de krant las van iemand die schreef misselijk te worden van het woord duurzaam, omdat er wel wekelijks honderdduizenden containers vol met weggooitroep uit China ingevoerd wordt, bedacht ik tijdens het werken in de tuin, dat ik het wel even over de Action wilde hebben. De voorbeeldwinkel waar je rommel kunt kopen wat verre van duurzaam is. De vele Haolweenartikelen van plastic schreeuwen je in de folder al tegemoet en wat te denken van de ballonnen voor 79 cent.  

Maar zie daar, ik kwam ook een aanbieding tegen van honderd bloembollen voor 2,79 en die ga ik dan deze week wel even ophalen. Door de jaren heen heb ik al lang gemerkt dat bloembollen ook niet het eeuwige leven hebben en dat als je volgend voorjaar weer een fleurige tuin wilt hebben, het toch echt nodig is om in het najaar weer wat nieuwe bloembollen in de grond te te poten. 

Rest mij nog te vermelden dat de Monnikskap, een bloem waar ik echt helemaal dol op ben vanwege de mooie diepe blauwe kleur, dit jaar amper bloeit. Misschien moet ik die maar uitgraven en op een ander plekje neerzetten, want hij staat nu wel op een erg donkere plaats.

En zo blijf je bezig, dat is leuk, maar ook nodig, zeker als je ook een volgend jaar weer van een mooie tuin wilt gaan genieten.

                                   klik

hanscke Maandag 02 Oktober 2017 - 7:51 pm | | Standaard

zeven reacties

Sjoerd

Ik geef het toe, ik heb de tuin dit jaar een beetje verwaarloost…

Sjoerd, (URL) - 02-10-’17 22:19
Renesmurf

Ik vind dat het niet per se aan de Action ligt, het ligt aan veel meer factoren.
Maar je kan alleen over jezelf beslissen en je bent goed bezig met je tuin! Ik moet er niet aan denken.

Renesmurf, (URL) - 02-10-’17 23:31
ria

Goed dat je het zegt, hier moeten de bollen ook nog in de grond. Bij de Action kom ik ook nooit, geen idee wat ik er zou moeten halen.

ria, (URL) - 03-10-’17 14:40
Marjolijn

Ja bij de Action moet je niet zijn voor duurzaam, maar wel handig voor sommige prullen en prullaria…!!

Marjolijn, (URL) - 03-10-’17 18:12
Thérèse

Maar Hanscke, als je nu zo’n hekel aan de Action hebt, zou je er principieel helemaal NIKS moeten kopen. Maar waar bemoei ik mij mee, nietwaar?
Ik koop er wel eens knutseldingen voor de kleinkinderen; is ook niet duurzaam. Goed bezig in de tuin, hoor! Ik moet er ook nog het nodige doen. Groetjes Th. Geef de hondjes maar een lekker aaitje namens mij.

Thérèse, (URL) - 04-10-’17 16:14
Rietepietz

Het lift niet aan de Action, maar aan de mensen die er kopen, niemand wordt er toe gedwongen maar niemand gaat dus meer betalen als het dáár goedkoop is.

Rietepietz, (URL) - 04-10-’17 18:27
Mirjam Kakelbont

Toevallig bloeide onze Monnikskap ook heel bescheiden dit jaar.
Met de Action heb ik niet zo’n moeite. Het ligt aan jezelf of je troep in je huis haalt of niet. De Primark vind ik een veel kwalijker zaak. Daar ga ik echt nooit naar binnen. Allemaal kinderarbeid.

Mirjam Kakelbont, (URL) - 06-10-’17 21:53
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.