STAAN BLIJVEN


Als kind vond ik het heel gewoon als ik in het openbaar vervoer een tijdje bij mijn moeder op schoot moest zitten, of later, toen ik niet meer zo wankel op mijn kinderbenen stond, moest gaan staan, zodat er een plaats vrij kwam voor een volwassene of oudere. Later heb ik dat mijn kinderen ook weer geleerd, opstaan voor de volwassenen cq ouderen. En ik was diep onder de indruk toen ik voor de eerste keer in Parijs was en zag dat er in elke metro nadrukkelijk een aantal plaatsen gereserveerd waren voor oorlogsslachtoffers, zwangere vrouwen en ouderen.

Tijden veranderen. Oorlogsslachtoffers vanuit een wereldoorlog zijn er gelukkig niet meer, zwangere vrouwen zijn zodanig geëmancipeerd dat zij zelf wel kunnen aangeven of zij een zitplaats nodig hebben en dat geldt ook heel vaak voor ouderen. Maar om nu te gaan te promoten om te stoppen met het aanbieden van een zitplaats aan oudere mensen in tram of bus, dat gaat me nu toch net iets te ver.  

Eén of andere knappe professor uit Engeland heeft bedacht dat oudere mensen actief aangemoedigd moeten worden om in beweging te blijven, minstens tien minuten per dag. Een tijdje staan in de trein, bus of tram zou daarom juist goed zijn.

Bij mijn weten moet iedereen op eigen kracht naar het openbaar vervoer toe, hetzij fietsend of lopend, want een trein, maar ook een bus of tram vertrekt altijd op een plek waar de reiziger niet is en stopt ook altijd op een punt waar de reiziger niet hoeft te zijn. Dus met die tien minuten per dag bewegen zit het vaak wel goed. Geen reden om de oudere niet meer een zitplaats meer aan te bieden.  

Naast het respect tonen voor ouderen is het ook zeer noodzakelijk om een zitplaats aan te bieden. Bij het ouder worden neemt het evenwichtsgevoel af waardoor er een verhoogde kans van vallen is. En wanneer een oudere valt, en dat is niet ondenkbaar want het is soms best wel lastig om wanneer een bus een bocht neemt te blijven staan, zijn botbreuken vaak het gevolg en dan maar klagen dat het de ouderen zijn waardoor de gezondheidskosten steeds hoger gaan worden.

Tja, maar wat wil je ook, als er van dit soort stomme ideeën aangedragen gaan worden, dan is dat toch volstrekt logisch, of niet?

                                   klik

hanscke Maandag 23 Oktober 2017 - 4:11 pm | | Standaard

acht reacties

Sjoerd

Die mensen willen alleen maar promoveren op onzinnige verhalen, ik ben slecht ter been, maar dat zie je niet aan me, wel dat ik ouder ben.

Sjoerd, (URL) - 23-10-’17 21:22
Renesmurf

Het is volstrekt logisch om je plaats af te staan aan een oudere!

Renesmurf, (URL) - 23-10-’17 22:48
Marjolijn

Niets mis mee om je plaats af te staan aan een oudere.

Marjolijn, (URL) - 24-10-’17 07:32
ria

Het heeft alles met fatsoen te maken, een oudere die er nog fit en beweeglijk uit ziet hoef je geen plek aan te bieden vind ik , maar bij een stramme oude heer of dame doe je dat wel.

ria, (URL) - 24-10-’17 12:57
Mrs. T.

Absurd idee.
Mijn dochter reist sinds ze vorig jaar is gaan studeren met het OV in overvolle bussen. En ze staat op als dat nodig is.
Laatst had ze het zelf echter erg moeilijk in een overvolle en oververhitte bus terwijl ze moest staan. Toen ging ze bijna zelf van haar stokje. Waarmee dus maar weer gezegd is dat ook jongere mensen af en toe gewoon moeten kunnen zitten.

Mrs. T., (URL) - 24-10-’17 19:05
Rietepietz

Altijd moeilijk om te zien wanneer iemand meer dan een ander toe is aan een zitplaats want inderdaad, ook jonge mensen kunnen soms iets mankeren.
Ik kijk het altijd een beetje aan maar Henk moet ondertussen echt wel zitten , die staat niet zeker genoeg meer op de benen om in een bewegend voertuig te staan.

Rietepietz, (URL) - 24-10-’17 20:31
Wieneke

Ja, oké…….helemaal eens met dat jongeren op zouden moeten staan voor ouderen, niet goed ter been zijnden en zwangeren. Maar dan moet deze geste ook wel heel vriendelijk en dankbaar geaccepteerd worden en niet chagrijnig afgewezen of zelfs met een snauw ‘ik ben nog niet zo oud’ worden. Als dat een paar maal gebeurt kun je het de jongeren niet kwalijk nemen dat ze er een beetje genoeg van krijgen en er mee stoppen. Aangeboden vriendelijkheid moet ook vriendelijk geaccepteerd worden, vind ik. Er zitten twee kanten aan.

Wieneke, (URL) - 25-10-’17 12:26
Mirjam Kakelbont

Mensen die ergens voor geleerd hebben, hebben een minder goede kijk op situaties dan “gewone” mensen. Zoals wanneer de overheid een onderzoek van drie miljoen laat uitvoeren waarvan de uitkomst al vaststaat.
Met een beetje geven en nemen, komen we allemaal het verst!

Mirjam Kakelbont, (URL) - 28-10-’17 23:11
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.