ACH JA


Ach ja, de tijd verstrijkt, de zomertijd heeft plaats gemaakt voor de wintertijd en de donkere dagen van het jaar zijn al weer in volle hevigheid aanwezig. Gisteren was het al weer de elfde van de elfde, de dag dat in deze streek van het land Sint Maarten gevierd wordt.

Sint Maarten was in de middeleeuwen een populaire heilige in het Noorden. Hij is patroon van onder meer Groningen, Sneek, Franeker en Dokkum. (Een aantal jaren geleden heb ik in een blog de hele historie van Sint Martinus al eens beschreven.)Ter ere van Sint Maarten mogen kinderen dan met een lampion langs de deuren, ze zingen dan een liedje en krijgen dan snoep of een mandarijntje. Helaas zijn ze dit jaar onze deur voorbij gegaan, zodat wij ons nu door twee zakken Twix en Marsen heen moeten kauwen.

Om te voorkomen, dat ik mij overgeef aan de passiviteit die in deze donkere tijd op de loer ligt, richt ik mij maar op de komende festiviteiten die bij deze donkere tijden horen.

Vanuit de breiclub was ik op het spoor gezet om een ugly tiny sweater, als versiering voor in de kerstboom bedoeld, te gaan breien. Tijdens het maken van dit breiwerkje merkte ik dat ik hier eigenlijk heel veel genoegen aan beleefde. Gewoon iets kleins maken wat te maken heeft met de tijd van het jaar. Het zette mij aan het denken en ik vroeg mij af, waarom ik dit nu zo leuk vind. Het antwoord is denk ik, dat het mij remt in de neiging om hardhollend door de dagen heen te gaan als antwoord op het monster van de passiviteit die, zoals ik al schreef, in deze tijd van het jaar nog al eens op de loer ligt om mij in zijn macht te krijgen. 

En omdat ik het zo leuk vind om naast mijn gewone breiwerken, een trui voor P en een vest vooor mijzelf,  weer iets kleins te gaan maken, passend bij deze tijd, ben ik op zoek gegaan en heb ik iets gevonden. Zaterdag komt Sint, en ik hoop het van ganser harte, met heel veel Zwarte Pieten in Dokkum aan, dus een mooie aanleiding om voor mijzelf een heel Klein Zwarte Pietje als sleutelhanger te gaan maken. Dit jaar vieren wij zelf geen Sinterklaas, maar op deze manier ben ik toch maar mooi in de weer met deze prachtige traditie en gaat dit feest niet onopgemerkt aan mij voorbij.  

                      klik

Uitzicht op Candes sur Loire waar Sint Maarten is gestorven en waar wij een aantal  jaren geleden geweest zijn

hanscke Zondag 12 November 2017 - 10:50 pm | | Standaard

zeven reacties

Marjolijn

St.Maarten wordt hier eigenlijk niet gevierd, maar toch kwamen er een paar kinderen langs de deur.
Niet verwacht en toch gekomen, gelukkig had ik wat snoepgoed in huis.

Marjolijn, (URL) - 13-11-’17 08:08
Sjoerd

Sint Maarten wordt hier in het zuiden ook niet gevierd, de start van het carnavalsseizoen des te meer. De donkere dagen voor de kerst moet je zeker vullen met een vrolijke noot… En zo’n zwart pietje hoort daarbij.

Sjoerd, (URL) - 13-11-’17 08:57
Wieneke

De eerste Amsterdamse actiegroep om te komen demonstreren staat alweer in de startblokken, las ik ergens. Ik wou dat een stelletje forse Friezen die lui gewoonweg niet van het perron af laten komen zaterdag. Vasthouden en meteen in de trein terug naar Mokum zetten. Die gekkigheid moeten we hier echt niet hebben, hoor.
Leuk zo’n breifriemeltje. Ik doe het je niet na.

Wieneke, (URL) - 13-11-’17 15:55
Rietepietz

Hier geen Sint Maarten dus ik zit niet met overtollig gebleken snoep;-)

Rietepietz, (URL) - 13-11-’17 18:09
ria

Dat gefriemel is ook niets voor mij, maar zo heeft iedereen zijn voorkeuren en jij doet ook grote dingen, twee tegelijk nogal, dat kan ik ook niet. Het kan mij al met al niet vlug genoeg januari zijn.

ria, (URL) - 13-11-’17 20:08
Mirjam Kakelbont

Sint Maarten kennen wij hier niet. Dat komt goed uit want snoep hebben we ook niet in huis. Hoezo een ugly tiny sweater? Ik vind ‘m leuk!

Mirjam Kakelbont, (URL) - 13-11-’17 22:18
Renesmurf

ja, hier kwam niemand, want de kinderen lopen liever bij de winkels, ik heb wel nog lampionnen gezien. En nu op naar Sinterklaas.

Renesmurf, (URL) - 15-11-’17 23:48
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.