SINTTRADITIE


Er is via google niets meer van terug te vinden, maar in de jaren negentig bestond er een landelijk comité dat zich beijverde voor het behoud van de sinterklaastraditie, waar ik donateur van was. Het leek er toen heel even op dat men massaal zou gaan kiezen om net als in Duitsland, Engeland en Amerika Kerst te gaan vieren met heel veel kerstcadeautjes waardoor het sinterklaasfeest naar de achtergrond dreigde te geraken.

Als dank kreeg ik rond vijf december een mooie ansichtkaart toegestuurd met daarop een aardig sinterklaas tafereel. Op een gegeven moment leek het tij gekeerd en heb ik mijn (kleine) financiële bijdrage aan het comité ook weer stop gezet.

Een aantal jaren speelde het sinterklaasfeest zich bij mij voornamelijk af in mijn werk. Met diverse klassen waar ik dan op dat moment mentor van was heb ik altijd met veel plezier het sinterklaasfeest gevierd. Toegegeven, het éne jaar pakte het leuker uit dan het andere jaar. 

Ik heb genoten van de jaren dat kleindochter R. in de leeftijd was dat zij stellig in het sinterklaasgebeuren geloofde. Helaas ben ik nooit in de gelegenheid geweest om de intocht van Sinterklaas met haar te beleven, maar op vijf december, pakjesavond, hebben wij nooit ontbroken.

Helaas, die tijd is ook weer voorbij, maar over het verdwijnen van de sinterklaastraditie hoef ik mij geen zorgen meer te maken. Die hele Zwarte Pieten discussie heeft er volgens mij alleen maar toe bijgedragen, dat "ons" sinterklaasfeest weer stevig in het zadel zit, al dan niet met de veranderingen ten aanzien van Zwarte Piet.

Ik heb gisteren met heel veel genoegen op tv de intocht van Sinterklaas in Dokkum gevolgd. Al woon ik dicht genoeg bij dat mooie stadje om er zelf bij te kunnen zijn, een kwartier fietsen is toch echt niet ver te noemen, ik heb er toch maar van afgezien. Het grote aantal mensen dat verwacht werd, de lange tijd van moeten staan afwachten bij een hek heeft mij doen besluiten om thuis te blijven en gezien het weer was dat geen onaardige beslissing, maar het was wel een beetje raar om de beelden die je zo vertrouwd zijn via de tv je kamer binnen te krijgen.

Dit jaar vieren wij als familie geen sinterklaas, maar de hele traditie gaat ook niet ongemerkt aan mij voorbij. Daar zorg ik dan zelf wel weer voor. Om te beginnen heb ik maar even een zwartepiet sleutelhanger gehaakt, heb ik pepernoten gekocht, ga ik een soort sinterklaasfeest met de Red Hatters vieren en doen we op vijf december mee aan de Sint Nocolaasdrive van de bridgeclub. Dus van de Sinttraditie zal ook dit jaar weer zeker sprake zijn, dat houd ik in welke vorm dan ook zeker in ere.

Ook een mooi plaatje van Dokkum wat iets minder bekend is. Het is de plek tegenover de foto van hieronder

                                  KLIK

hanscke Zondag 19 November 2017 - 1:34 pm | | Standaard

acht reacties

Rietepietz

Er wordt nog steeds gemorreld aan zwarte Piet die stukje bij beetje terrein verliest.
Onze zwarte Piet blijft in ieder geval gewoon zwart, niks niet roet vegen want dan kan er een familielid niet de zwarte Piet van dienst zijn, hij zou herkent worden.

Rietepietz, (URL) - 19-11-’17 19:31
Mirjam Kakelbont

Het was een feestelijk gebeuren in Dokkum, dankzij het heldhaftig optreden van de burgemeester: de demonstratie gewoon verbieden, klaar!
Ik herkende een gedeelte van Dokkum omdat ik de 11-stedentocht gefietst heb.
Leuk dat jij de traditie ook in ere houdt!

Mirjam Kakelbont, (URL) - 19-11-’17 21:21
Jeanne

Ik was vanmiddag in Amsterdam, waar de intocht van de Sint bezig was. Zoals jij al op merkt leek het mij ook dat de Sint steviger in het zadel zit dan ooit, gezien de enorme drukte. Wat betreft Pieten heb ik allerlei varianten langs zien komen. Alles kan, het is allemaal Piet!

Jeanne, (URL) - 19-11-’17 21:34
Mrs. T.

Ik ben gek op het sinterklaasfeest. Er wordt hier druk geknutseld voor de surprises en vanochtend heeft Sint de meiden verrast met een kleinigheidje.

Mrs. T., (URL) - 19-11-’17 21:45
Sjoerd

Met een kleindochter die hier ieder weekend is, kunnen we niet om sinterklaas heen. Het is een mooie traditie die wat mij betreft mag blijven…

Sjoerd, (URL) - 19-11-’17 22:31
Marjolijn

Een mooie traditie, die maar moet blijven zoals hij is…!

Marjolijn, (URL) - 20-11-’17 08:14
Melody

Er wijzigt inderdaad veel op diverse vlakken…. De Sint-intocht op tv was maar karig volgens mijn echtgenoot… ik heb t niet gezien want ik stond hier in de stad te blauwbekken en zeiknat op de kade, maar ik me toch een plezier ;-)

Die sleutelhangers zijn prachtig, verkoop je die ook toevallig?

Oh enne mocht je zin hebben…. het Sinterklaas-Spel 2017 start as. .zaterdag de 25e. http://sinterpieterklaas.wordpress.com

Groet Melody

Melody, (URL) - 20-11-’17 12:51
Renesmurf

Ja, toen werd Sinterklaas nog verdrongen door de kerstman, en nu zijn we er aan gewend dat er al kerstbomen staan voor de Sint is aangekomen. Gekke wereld, niet tegen te houden.

Renesmurf, (URL) - 22-11-’17 23:55
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je de vraag beantwoorden met een cijfer.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.