BLACK TRADITION


Gelukkig, het is voorbij; de nieuwe traditie die er bij ons ingedramd moet worden, de Black Friday. Nadat een aantal jaren gelden Valentijnsdag en Haloween uit Amerika zijn komen overwaaien moet Nederland zich ook gaan opmaken om Black Friday te gaan omarmen. De reclamewereld heeft dit jaar uitbundig haar best gedaan om ons dat aan het verstand te peuteren.

Ik heb er echt helemaal niets mee, laat het maar mooi daar, waar het begonnen is. Het is iets van de Amerikanen en niet iets van ons. Het hoort naar mijn idee zo bij Thanksgiving en dat is een feest wat wij ook niet horen te vieren. Het is echt des Amerikaans.

Veel van de verhalen omtrent de Amerikaanse Thanksgiving zijn mythes die zijn ontstaan aan het eind van de 19e en begin van de 20e eeuw in een poging om een algemene nationale identiteit te scheppen in de naweeën van de Amerikaanse burgeroorlog en in de smeltkroes van nieuwe immigranten. In de loop der tijd is daarna Black Friday ontstaan, omdat veel Amerikanen de dag na Thanksgiving vrij zijn en dus een lang weekend hebben zodat er tijd is om te winkelen. Heel begrijpelijk dat de commercie daar in Amerika op ingesprongen is, maar het gaat mij toch echt te ver om dat hele gedoe rond Black Friday nu ook maar naar Nederland te halen. Laat het gewoon blijven waar het is. Wij hebben zo onze eigen tradities en het kost al moeite genoeg om die in stand te houden.

Dat wil niet zeggen dat ik niet open sta voor de Amerikaanse cultuur. Zeker wel. Met de kennis die ik opgedaan heb rond de Amerikaanse schilder Edward Hopper ben ik eens verder gaan rondsnuffelen naar tijdgenoten van hem. En zie daar, ik word op mijn wenken bediend. In het Drenst museum is deze maanden de tentoonstelling The American Dream te zien met werken van Edward Hopper, Andy Warhold en andere tijdgenoten. Woensdag ga ik dat moois bekijken en wie weet volgt er daarna nog wel een blogje over dit onderwerp.

                                             KLIK

hanscke Zondag 26 November 2017 - 6:05 pm | | Standaard

acht reacties

Sjoerd

Als je niets nodig hebt, heb je ook niets aan black Friday…

Sjoerd, (URL) - 27-11-’17 00:00
jeanne

Goede dingen uit Amerika wil ik ook, de rest mogen ze houden. Dank voor je tip over het Drents museum.

jeanne, (URL) - 27-11-’17 00:10
Marjolijn

Hoeft voor mij ook niet…!
De Retail doet overal mee, zeker als het extra geld in het laatje kan brengen.

Marjolijn, (URL) - 27-11-’17 08:12
Rietepietz

Weinig van gezien als ik eerlijk ben, ook niet op gelet omdat ik meestal toch al niet zo van de koopjes ben, zoals destijds de dwaze dagen van Bijenkorf, het meeste spul werd er speciaal voor ingekocht en had niets te maken met dure spullen voor een koopje.

Rietepietz, (URL) - 27-11-’17 20:47
Renesmurf

ja, wat ze niet allemaal verzinnen, en het houdt niet op en gaat maar door, alles om te overleven.

Renesmurf, (URL) - 28-11-’17 00:31
Hartelijkehothulk

Ik laat mij niets voorschrijven door Amerikanen.
Hoewel……….iets in mijn blognaam?

Hartelijkehothulk, (URL) - 28-11-’17 12:00
ria

Bij toeval had ik zo wat korting op een lamp, dat vond ik toch niet vervelend, maar anders had ik hem ook wel gekocht ;-)

ria, (URL) - 28-11-’17 20:14
Mirjam Kakelbont

Toevallig had ik een nieuwe telefoon nodig waardoor Black Friday goed uitkwam. Maar ik vraag me af of het echt koopjes zijn en geen gewone aanbiedingen.

Mirjam Kakelbont, (URL) - 29-11-’17 22:14
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.