TOPWOORDEN


Het is weer de tijd van het jaar dat er allerlei lijstjes gemaakt worden en verschijnen en ik houd er van! Het allermooiste lijstje vind ik nog steeds de lijst van de meest irritantste woorden. Dit jaar vond ik het maar knap lastig om uit deze tien woorden te moeten kiezen. 

Duurzaam, eigenlijk, soort van, stukje en super komen niet in aanmerking òf omdat het mij niet is opgevallen is òf omdat het mij niet irriteert. Loverboys is een term die gebruikt wordt voor hele vervelende jongens die nare dingen van meisjes eisen en hoe moet je ze anders gaan aanduiden?

In je kracht staan vind ik een afschuwelijke uitdrukking, maar het is eigenlijk niet één woord en valt daarom ook af.

Papadag, hoe oubollig wil je het hebben, dat had al jaren geleden in het kader van de emancipatie afgeschaft moeten worden. Er is ook niet zoiets als een mamadag, nee de twee ouders hebben beide hun verantwoordelijkheid voor de combinatie van werk en kinderen. Dat woord valt dus helemaal af en ach, shinen, dat heeft voor mij nog wel iets leuks, maar ik kan mij voorstellen dat als je in je omgeving dat woord erg vaak hoort dat het irritant gaat worden.

Blijft over genderneutraal en dat is het voor mij dus geworden, maar als ik eerlijk ben heeft de aversie tegen het woord meer te maken met alle heisa die dit jaar hierover gemaakt is dan met het woord zelf.

Dan kijk ik even in de toekomst. Vandaag ben ik maar liefst opeens drie nieuwe woorden tegengekomen. Drie woorden waarvan ik het bestaan niet wist. Het zijn de woorden: alumnus, scrummen en agile werken.

Voor komend jaar heb ik een goed? voornemen. Ik ga alle nieuwe woorden die ik nog niet kende verzamelen en dan ga ik volgend jaar om deze tijd het mooiste woord uit dat lijstje kiezen. Werk ik aan een geheel eigen lijstje. Lijkt me leuk.

                                      klik

hanscke Zaterdag 02 December 2017 - 7:46 pm | | Standaard

vier reacties

ria

Kunnen we het niet gewoon blijven doen met de woorden die we hebben. Lijkt me wel zo eenvoudig. Genderneutraal bestaat voor mij niet, we zijn niet allemaal ‘het’, er zijn nu eenmaal jongens en meisjes, het heeft geen zin dat te ontkennen of over één kam te scheren. Succes met je lijstje! Ik ben benieuwd!

ria, (URL) - 02-12-’17 20:50
Mirjam Kakelbont

Ik heb ook “genderneutraal” ingevuld. Het is een woord van niks.
En appongeluk als woord van het jaar. Zowel omdat het veel in het nieuws is en omdat het zo’n raar woord is om te zien.

Mirjam Kakelbont, (URL) - 02-12-’17 22:17
Mrs. T.

Mooi voornemen. Ik heb bij geen van deze woorden een ‘mwah’ gevoel. Al is dat ‘in je kracht staan’ wel een superirritante zin die veel managers toch wel heel tof vinden om te gebruiken.

Mrs. T., (URL) - 03-12-’17 19:35
Renesmurf

Ik vind nieuwe woorden altijd leuk, taal is leuk.
En als er commotie over ontstaat zijn het vaak de mensen die zich daar aan ergeren die ongelijk hebben en dat juist naar vinden.

Renesmurf, (URL) - 05-12-’17 00:58
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je de vraag beantwoorden met een cijfer.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.