ZELDZAAM


In de zomer, vooral tijdens vakanties, wil het nog wel eens gebeuren dat ik foto's neem met de gedachte, daar kan ik in de winter nog wel een keer "iets" mee doen. Vaak komt het er dan niet van, maar toen ik deze week de volgende kop in de krant las 'Doodsteek dreigt alsnog voor zeldzame koe' herinnerde ik mij onmiddellijk de foto's van de bijzondere koeien die ik tijdens onze laatste vakantie in Loenen, tijdens een wandeling rond Hall genomen had. 

Ik wist de naam niet meer, maar omdat zoiets veel vaker gebeurt, had ik ook een foto van het bord met uitleg genomen. Na even zoeken vond ik de foto's en ja hoor het Brandrood rund staat in het rijtje genoemd in de krant. Voor de geïnteresseerden, de andere genoemde rassen zijn: Fries Hollandse, de Fries roodbonte, de Witrik, de Blaarkop en de Lakenvelder.

Voor genoemde bedreigde rassen was er een uitzonderingsregeling, de houders van deze zeldzame koeienrassen hoefden de koeien en kalveren  na 1 oktober 2016 niet mee te tellen bij de omvang van de veestapel. Echter het landbouwministerie wil deze uitzonderingsregel niet verlengen waardoor de veehouders alsnog fosfaatrechten voor de aangehouden dieren moeten kopen. Dit zou opnieuw een bedreiging voor deze rassen kunnen zijn, omdat vele boeren er dan toch voor zullen kiezen om over te gaan op de productievere Holstein Frisian koe.

In het stukje in de krant lees ik dat van Dam (wie dat ook zijn moge) erkent dat er vergeten is om Europese subsidies aan te vragen wat in het buitenland al wel gebruikelijk is. Zachtkens wordt de conclusie getrokken, dat het nieuwe kabinet geen oog zou hebben voor 'levend erfgoed'. 

Ik hoop toch echt dat men in Den Haag nog op tijd wakker is geworden om alsnog die subsidies aan te vragen want ik zou het jammer vinden als de verscheidenheid in koeien helemaal zou gaan verdwijnen.

Tijdens onze wandelingen kijk ik altijd goed om mij heen en vind ik het altijd weer leuk om iets opmerkelijks te zien, in dit geval wat vreemde koeien, en om dat vast te leggen, zeker als er dan even later ook nog een uitleg bijstaat.  Vaak neem ik mij voor om daar later nog eens wat mee te doen en als dat dan gebeurt stemt mij dat tevree. Zo geniet ik er dan echt twee keer van. 

                                           KLIK

hanscke Donderdag 07 December 2017 - 11:30 am | | Standaard

zes reacties

Thérèse

Wat bijzonder Hanscke. Sommige rassen kende ik wel, maar deze, het Brandrood rund, daar had ik zelfs nog nooit van gehoord.
Ik hoop zo dat men daar rekening mee gaat houden, maar ik heb er weinig vertrouwen in. Alles draait om het geld en de laatste jaren is dat nog erger geworden, denk ik.

Thérèse, (URL) - 07-12-’17 17:24
ria

Ja leuk dat moet zeker blijven. Ik vond laatst juist dat er steeds meer ‘vreemde’ koeien waren gekomen, vroeger zag je toch alleen maar de ‘gewone’ zwart witte, dat gevoel heb ik tenminste.

ria, (URL) - 07-12-’17 19:49
Mirjam Kakelbont

Naderhand heeft de bewuste minister besloten om de regeling voor bijzondere rassen aan te passen. Hier staan veel Lakenvelders en ik hoop ze nog lang te zien.

Mirjam Kakelbont, (URL) - 07-12-’17 22:00
Sjoerd

Volgens mij is er geen droog brood meer te verdienen als je niets bijzonders erbij doet. de lakenvelders zijn voor mij de adelijke koeien…

Sjoerd, (URL) - 07-12-’17 23:22
Marjolijn

Namen van merk of ras ken ik niet van koeien, maar ik vind wel dat ze in de wei moeten blijven…!!
Ik kijk al uit naar de dansende koeien in het voorjaar…!

Marjolijn, (URL) - 08-12-’17 07:54
Rietepietz

Gewoon heel jammer dat men niet wat zuiniger is op die koeienrassen, ze horen gewoon in de wei thuis!

Rietepietz, (URL) - 08-12-’17 20:54
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je de vraag beantwoorden met een cijfer.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.