JARIG & AFSCHEID


Vandaag ben ik jarig, maar het wordt wel een vreemde verjaardag. Aan het eind van de dag ga ik afscheid nemen van G. Zij is begin deze week gestorven. 

Ik ken haar al heel lang. We hebben in Eibergen op de Mulo gezeten. De eerste twee jaar niet bij elkaar in de klas, er waren twee klassen, maar wij waren de enige 2 meisje die in het derde en vierde jaar voor de zware wiskunde kant kozen, dus niet A met wiskunde, maar de zogeheten MULO B variant, dus volgden we deze lessen samen. 

Toen ik midden jaren zeventig in Dokkum kwam wonen, kwam ik haar daar tegen en bleken we een paar straten van elkaar vandaan te wonen. We hebben toen een paar jaar als vrienden met elkaar opgetrokken. Mijn huwelijk strandde en haar leven ging ook niet bepaald over rozen. Toen zij van haar derde kind in verwachting was is haar man vertrokken. Ik heb haar toen tijdens de bevalling bijgestaan. Zelf was ik toen inmiddels al met P. getrouwd

In de loop der tijd gingen onze levens dermate van elkaar verschillen waardoor het contact verloren ging.

Met de intrede van Facebook deed ze mij het verzoek om facebookvrienden te worden. Vanaf die tijd ontmoetten we elkaar een aantal keren per jaar in de stad om samen een kopje koffie te drinken. Echt veel vrolijke verhalen kon ze niet vertellen, want haar gezondheid liet veel te wensen over. Eerst was er de borstkanker en daarna de slokdarmkanker. Zelf eten was niet meer mogelijk. Via sondevoeding moest zij de benodigde voeding tot zich nemen. De koffie stond er dan ook meer voor de show dan dat ze er werkelijk van kon drinken. In die gesprekken kreeg ik te horen dat er met geen van de drie kinderen nog contacten waren, mede door bepaalde keuzes die ze gemaakt had. Dit vond ze heel erg.

Begin dit jaar kreeg ze weer keelklachten en na vele onderzoeken was er de diagnose tongkanker. En weer volgde een behandeling van bestralingen en een chemokuur. Dit gebeurde wekelijks tijdens een dagopname. Ze mocht op zo'n dag wel bezoek ontvangen en omdat ze aangaf het fijn te vinden als ik een keer kwam, heb ik dat gedaan. Ik vond het zeer indrukwekkend.

Het herstel na deze behandeling ging uiterst moeizaam. Het kwam eigenlijk niet op gang. Toen ik ruim veertien dagen geleden bij haar was, zag ik eigenlijk geen verbetering bij een aantal weken daarvoor. Het ging gewoon niet goed met haar. Zondag is ze overleden.

Aan het eind van de middag, op mijn verjaardag, is de crematie. Mijn verjaardagsvisite heb ik afgezegd, want ik wil bij haar uitvaart aanwezig zijn. Zelf deelde ze, toen ze dat nog kon, veel op facebook en daarom heb ik er voor gekozen om haar in dit blog te gedenken.

                                                                  Gerry, RIP

 

hanscke Donderdag 14 December 2017 - 9:09 pm | | Standaard

zes reacties

Wieneke

Dat is inderdaad erg raar op je verjaardag, maar het leven loopt soms heel erg raar. Ook al is het een voor jou beladen dag….. toch proficiat en nog vele gezonde jaren, hoor.

Wieneke, (URL) - 15-12-’17 15:50
Marjolijn

Toch van harte proficiat, maar ook sterkte op deze namiddag.

Marjolijn, (URL) - 15-12-’17 18:24
Rietepietz

Dit soort dingen kun je niet uitmikken en dan kun je alleen zelf beslissen wat of je er wel of niet bij wilt zijn. Gecondoleerd.

Rietepietz, (URL) - 15-12-’17 18:49
Mrs. T.

Gefeliciteerd met je verjaardag. En gossie, wat een leven heeft jouw vriendin geleid. Dramatisch zeg: geen contact meer met je kinderen.

Mrs. T., (URL) - 15-12-’17 20:31
Sjoerd

Het zet je aan het denken over het leven, verdriet en vreugde gaan hand in hand. Ik wens je in ieder geval een fijne verjaardag, en gecondoleerd met je vriendin.

Sjoerd, (URL) - 15-12-’17 22:37
Mirjam Kakelbont

Gecondoleerd met het overlijden van je vriendin. Bij haar afscheid zijn, lijkt me belangrijker dan het vieren van je verjaardag. Ik bedoel dit niet als oordeel, maar dit maak ik op uit je tekst…
Toch wil ik je ook feliciteren met je verjaardag. Dat het een voorspoedig nieuw levensjaar mag worden.
Sterkte!

Mirjam Kakelbont, (URL) - 15-12-’17 23:05
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je de vraag beantwoorden met een cijfer.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.