EN ZO


En zo is deze wat vreemde week ook weer ten einde gekomen. Er zal vast wel het één en ander aan mij voorbij zijn gegaan, maar toch niet alles. In een flard hoorde ik dat de commissie-De Vries een rapport gepubliceerd heeft met aanbevelingen om seksuele intimidatie en misbruik in de sport beter aan te pakken.

In dit rapport ligt de focus niet zozeer op de trainers of begeleiders maar meer op de sporters zelf, want onderling schijnt het er in de kleedkamers ook niet altijd even leuk en fris aan toe te gaan. De voetbalbond, hokcyebond, zwembond en roeibond zeggen het belangrijk te vinden dat iedereen kan sporten in een veilig sportklimaat en het daarom belangrijk vinden dat er nu een rapport met aanbevelingen is gepubliceerd.

"Maar", zo was mijn gedachte, toen ik dit op het nieuws hoorde en er nog eens over nadacht, "waarom stelt men het samen douchen na een wedstrijd dan ook verplicht?". Kleindochter R. vertelde mij dat ze na de zomer in een voetbalteam geplaatst was, waar het samen douchen na de wedstrijd min of meer verplicht was. Ze had er eigenlijk niet zo heel veel trek in.

Zelf zal ik ook niet snel in groepsverband gaan douchen, wat hier en daar in de tenniswereld toch ook wel gebruikelijk is. Ik weet het op de één of anderen manier altijd te omzeilen. Ik houd er gewoon niet van.

In het krantenstukje wat ik later over dit onderwerp tegenkwam las ik, dat de KNVB erkent dat er in het verleden weinig aandacht voor genoemde mistanden als intimidatie en misbruik onderling is geweest, maar nu te willen onderschrijven dat de sportwereld er veel aan kan doen om de sporters in de toekomst leed te besparen.

Ik ben benieuwd of er in de aanbevelingen ook iets staat over het verplicht samen douchen. De meerwaarde die dit zou hebben gaat aan mij voorbij.

                   KLIK

Moe maar voldaan na het uiltopen van de Vierdaags in Nijmegen. Natuurlijk heb ik mij na afloop lekker gedoucht, maar wel lekker privé in mijn eentje.

hanscke Zondag 17 December 2017 - 1:31 pm | | Standaard

acht reacties

ria

Verplicht samen douchen vind ik ook maar raar hoor en zie het nut er niet van, dat kan toch ook gewoon thuis.

ria, (URL) - 17-12-’17 16:57
Wieneke

Ik heb jaren gekorfbald en ook badminton gespeeld. Wij douchten altijd na de wedstrijden en trainingen, want anders moest je bezweet en wel naar huis. Ik heb nooit iets raars meegemaakt. Een keertje kwam een man per ongeluk de dameskleedkamer binnenwandelen. Die stakker hebben we er met zijn allen finaal uit gekrijst :-) Hij was er helemaal ontdaan van, hoorde ik later.

Wieneke, (URL) - 17-12-’17 17:05
Marjolijn

Douchen na sporten is natuurlijk wel lekker en helemaal goed voor het herstel erna.
Maar waarom men de doucheruimtes niet voorziet van schotten, zeker in deze tijd snap ik ook niet.
Dat moet toch niet zo moeilijk zijn…!

Marjolijn, (URL) - 17-12-’17 18:06
Mrs. T.

Verplicht samen douchen lijkt me logisch, mits het niet om gemengde teams gaat inderdaad.

Mrs. T., (URL) - 17-12-’17 21:32
Mirjam Kakelbont

In de wintermaanden heb ik een tijd gebadmintond. Het na afloop douchen was min of meer verplicht maar daar heb ik me mooi niets van aangetrokken.
Van mijn vriendin hoorde ik dat haar zoon zijn zwembroek aantrekt op toilet en daarmee onder de douche stapt.

Mirjam Kakelbont, (URL) - 17-12-’17 21:52
Sjoerd

Ik vind hier niets vreemd aan om samen te gaan douchen. In de mijnen hadden we ook grote doucheruimtes waar poekelen, elkaar de rug wassen, heel gewoon was. Ook bij sportclubs hier is het heel gewoon om een gezamelijke doucheruimte te hebben.

Sjoerd, (URL) - 17-12-’17 23:14
Hanneke

Ik vind het prima als mensen samen willen douchen, maar het moet niet verplicht zijn. Er moet ook geen sprake zijn van groepsdruk. Als iemand bezweet naar huis wil gaan en thuis al dan niet doucht, moet hij/zij/genderneutraal dat helemaal zelf weten.

Hanneke, - 18-12-’17 16:11
Rietepietz

Wat ik in de hele discussie mis is dat ouders toch vooral hun kinderen weerbaar maken op dit gebied. Tegen geweld begin je niets natuurlijk maar in al die gevallen waarin sprake is van een soort glijdende schaal op seksueel gebied zal een goed voorgelicht én gewaarschuwd kind wéten wat goed en fout is en aan de bel trekken . En natuurlijk in ieder geval zichzelf onttrekken omdat ze zich gesteund weten door de ouders.

Rietepietz, (URL) - 19-12-’17 18:13
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.