FRISSE WIND


Ten tijde van de verkiezingen heb ik even overwogen om op hem te gaan stemmen, op Jesse Klaver. Ik kan me als oud PPR'er ook wel aardig vinden in het partijprogramma van Groen Links, maar het is het toch net niet geworden. Iets heeft mij er van weerhouden en zijn opstelling  tijdens de formatieperiode heb ik niet altijd kunnen waarderen, waardoor ik geen spijtgevoel heb gekregen door niet op hem gestemd te hebben.

Toch heeft hij mij wel weten te raken met zijn jongheid, zijn frisheid en zijn gedrevenheid, waardoor ik de politiek wel weer wat meer ben gaan volgen. En ziedaar, tijdens de verkiezing van de politicus van het jaar deze week, blijkt, dat hij niet de enige frisse wind is. In het politieke klimaat schijnt er opeens meer ruimte te zijn voor de jongere generatie.

Daar zaten ze dan, de drie politici die in aanmerking leken te komen voor de titel politicus van het jaar: Thierry Baudet, 34 jaar, Klaas Dijkhof, 36 jaar en Jesse Klaver, 31 jaar.

Ik word er helemaal blij van dat er weer een aantal relatief jonge mensen zijn die zich actief met de politiek bezig houden. Het doet mij denken aan de tijd van Bas de Gaay Fortman. Bij de vervroegde Tweede Kamerverkiezingen van november 1972 was hij ook midden dertig en landelijk lijsttrekker van de PPR. De partij steeg toen van twee naar zeven zetels, welke spectaculaire winst algemeen aan hem werd toegeschreven. (Er werd gesproken van het 'Bas-effect'.)  De Gaay Fortman was met zijn aparte sprekers- en redenaarstalent een karaktervol kamerlid.

Zijn optreden gaf dermate kleur aan de politiek, waardoor ik geïnteresseerd geraakte en zelfs lid van de partij werd. Ik merk nu, dat ik wel weer nieuwsgierig ga worden, naar het optreden van deze drie mensen. Voeg daar meisje Marijnissen nog bij en zie daar, een geheel nieuwe generatie die zich met het besturen van ons land gaat bezig houden. 

Dat Jesse Klaver niet de winnaar is geworden verbaast mij niet echt. Als leider van een oppositiepartij komt hij gewoon minder goed uit de verf.  Klaas Dijkhof zie ik wel uitgroeien tot een deskundig politicus, maar ik acht  de kans groot dat hij op den duur toch ook stoffig gaat worden en of Thierry Baudet een blijvertje zal zijn, moet de tijd nog uitwijzen.

Voor mijn gevoel waait er nu wel lekker even een frisse wind door de vaak wat stoffige politiek en die frisse wind zorgt er zo maar voor dat ik het weer aantrekkelijker ga vinden om de politiek wat meer actief te gaan volgen.  

                          klik

hanscke Woensdag 20 December 2017 - 10:32 pm | | Standaard

zes reacties

Ximaar

Bas de GF mocht ik destijds ook wel, maar ik was toen al aardig richting PSP. Stemmen mocht ik toen nog niet en ik hield me dan ook minder met politiek bezig.

Klaver en Dijkhoff komen op mij een stuk beter over dan Baudet. Die zie ik meer als een opvolger van Fortuyn en Wilders. De kans dat hij meer kapotmaakt dan me lief is schat ik erg hoog in.

Ximaar, (URL) - 21-12-’17 02:14
Marjolijn

Heel goed dat er weer eens frisse wind gaat waaien in politiek Den Haag…!!

Marjolijn, (URL) - 21-12-’17 08:02
Sjoerd

Ik ben heel blij met Jesse, die heeft de partij uit een diep dal weggehaald na de blunders van zijn voorgangsters.

Sjoerd, (URL) - 21-12-’17 13:24
Hanneke

Ik vind die Baudet meer een behoorlijk ONfrisse wind

Hanneke, - 21-12-’17 23:58
Wieneke

We zullen het zien, maar op zich is het een goede zaak dat er wat jongere mensen bezig gaan. Baudet rent als enige door het hele land voor bijeenkomsten. Dat doen de anderen niet of veel minder, behalve in verkiezingstijd. Maar het allerbelangrijkste is dat de mensen weer vertrouwen gaan krijgen en dat zie ik zo een twee drie niet gebeuren. Vooral niet met Pinokkio aan het roer.

Wieneke, (URL) - 22-12-’17 10:51
Renesmurf

We zullen zien, of niet natuurlijk. Ik vind leeftijd nooit zo van belang, maar zap weg als ik de kop van Wiegel zie, dat sowieso, Baudet vind ik maar een engerd.

Renesmurf, (URL) - 23-12-’17 21:07
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je de vraag beantwoorden met een cijfer.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.