MAROKKOREIS 2.En we gaan verder, tijd om te lunchen. We blijven nog even in Meknès en stoppen bij al weer een prachtige poort op een heel groot plein en van daaruit gaan we lopend de medina, wat zoveel als altstat of historisch centrum betekent, in. Ik sta versteld van de kleine straatjes. Dit ligt meer in mijn smaakgebied. Dit is wat ik mij voorgesteld had om te gaan zien. Het ene straatje is nog kleurrijker dan het andere. Bij elke stap word ik blijer. De bezienswaardigheden die op de lijst van werelderfgoed van Unesco staan vind ik wel mooi, daar niet van, maar ik wilde ook zo graag het "gewone" Marokko zien.

En opeens gaan we een deur binnen, lopen we door een prachtige gang, muren en vloer helemaal bekleed met prachtig tegelwerk en komen we in een ruimte waar de tafels gedekt staan. Hier zullen we de lunch gebruiken. Natuurlijk krijgen we als welkomstdrank een kop "lange" thee.

Binnen is het koud, we houden onze jassen aan. De reisleider heeft ons zojuist uitgelegd, dat de meeste huizen in de winter niet verwarmd worden. Buiten is het nu ongeveer 17 graden. De donsjasjes komen zowel buiten als binnen goed van pas. We vertellen nog eenmaal aan de mensen met wie we aan tafel zitten, hoe het nu kwam, dat we ons vliegtuig gemist hadden, maar dat is dan ook absoluut de laatste keer. Vanaf nu zijn we gewoon onderdeel van de groep. Helemaal blij dat het toch nog goed is gekomen

Na de lunch rijden we een stukje het Rifgebergte in om uit te komen bij de vroegere Romeinse stad Volubilis. Dit was mij thuis, evenals het bezoek aan de graanpakhuizen en de stallen bij de voorbereiding op deze reis ontgaan, maar mede door het mooie weer is het een genot om dit alles te bekijken en begin ik ook iets meer van het ochtendprogramma te begrijpen. Het is indrukwekkend groot en de plaatselijke gids weet het goed uit te leggen. Vroeger hebben hier ooit meer dan 15.000 mensen gewoond.

Het is al vijf uur geweest als we richting Fès rijden waar we de volgende twee nachten zullen slapen. Onderweg krijgen we heel veel informatie over de bewoners van de Rifstreek. Landgenoten zoals Ali B. en Aboutaleb schijnen van oorsprong hier vandaan te komen. Gelukkig blijft het langer licht dan bij  ons, wel tot bijna 7 uur en ik kijk tijdens de rit naar het hotel mijn ogen uit. Wat heb ik deze eerste dag veel gezien!

   De vroegere Romeinse stad Volubius

                                klik

hanscke Zondag 04 Februari 2018 - 1:32 pm | | Standaard

acht reacties

Marjolijn

Leuk dat je gezien hebt wat je graag wilde zien…!!

Marjolijn, (URL) - 04-02-’18 18:04
Jeanne

Leuk dat we mee kunnen kijken naar al die bijzondere plekken.

Jeanne, (URL) - 04-02-’18 18:07
Rietepietz

Lijkt me wel vermoeiend dat constant verplaatsen maar je ziet natuurlijk het meest.

Rietepietz, (URL) - 04-02-’18 19:41
Mrs. T.

Wat een mooie reis hebben jullie gemaakt.

Mrs. T., (URL) - 04-02-’18 19:51
Sjoerd

En dat was pas de eerste dag… Mooie beelden. Dat beloofd nog wat.

Sjoerd, (URL) - 04-02-’18 21:39
Renesmurf

Ja, mensen zijn toch nieuwsgierig he, en geïnteresseerd! Het hoort er allemaal bij, en nauwe straatjes hou ik ook erg van!

Renesmurf, (URL) - 05-02-’18 00:09
Ximaar

In het Rifgebergte wonen naar ik weet vooral Berbers, waar de Arabische Marokkanen op neer kijken. Ali B schijnt ook voorouders te hebben die tot de Berbers behoren. Veelal kwamen deze laagopgeleide mensen naar Nederland als gastarbeider.

Ximaar, (URL) - 05-02-’18 11:07
ria

Fijn dat alles nog goedkwam en veel hebt kunnen zien en genieten van al het moois. Prachtige foto’s heb je gemaakt. Leuke foto ook van jullie samen, je glundert er van ;-)

ria, (URL) - 05-02-’18 16:53
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je de vraag beantwoorden met een cijfer.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.