TOVERACADEMIE


De kinderboekenweek loopt ten einde en gezien mijn "logo" wil ik, zij het op de valreep, er toch enige aandacht aan schenken. Het onderwerp van deze kinderboekenweek, DE TOVERACADEMIE, BOEKEN VOL MAGIE heeft  nogal wat stof doen opwaaien, omdat mensen met een christelijke achtergrond dit thema ongepast vonden. In sommige gevallen is het thema omgebogen naar "wonderen", maar verschillende christelijke basisscholen hebben er voor gekozen om dit jaar de kinderboekenweek maar over te slaan door er geen aandacht aan te besteden.

Tijdens de begeleidingsuren van mijn 2e jaarsleerlingen OA (onderwijsassistent) kwam deze tweedeling heel scherp naar voren. De leerlingen die stage lopen op een openbare school vertelden vol enthousiasme over allerlei activiteiten die verband hielden met toveren en magie. Toverspreuken moesten bedacht en onthouden worden tot de volgende morgen, er werden heksendrankjes gebrouwen, er werd geplakt met glitters, kortom het hele weekprogramma was afgestemd op het thema.

Voor de leerlingen die stage lopen op een christelijke school was het een gewone week. Een christelijke school had nog een beetje aandacht aan de boekenweek willen schenken, maar een boze brief van een ouder had tot gevolg dat ook die activiteit is geschrapt. 

Ik vraag mijzelf af of ik het jammer vind, dat "men" dit onderwerp als thema heeft gekozen. Wel als ik zie, dat het doel, kinderen stimuleren om te lezen, hierdoor bij een bepaalde bevolkingsgroep niet gehaald wordt. Is "men" gewoon aan dit feit voorbij gegaan of heeft "men" deze weerstand onderschat? Weet "men" niet dat de boeken van Harry Potter in nogal wat christelijke gezinnen verboden lectuur is.

Zelf heb ik niets op het thema tegen, maar ik begrijp nu wel waarom ik zo laat in mijn leven belangstelling voor heksen heb gekregen. Alhoewel, mij is niet de heks uit Hans en Grietje onthouden. Haar mocht ik in volle glorie aanschouwen door middel van de toverlantaarn. Een boze oude vrouw.  Mij is toen niet verteld dat er ook mooie jonge heksen bestaan. Daar ben ik pas veel later achter gekomen.


hanscke Zondag 16 Oktober 2005 - 1:00 pm | | School perikelen

acht reacties

Penguin

Wat wordt je logje mooi! Je bent goed bezig he?
Ik vind het dom en kortzichtig van die Christenen die er op deze manier mee omgaan. Ik ken er gelukkig wel velen die het gewoon kunnen relativeren en er niet zo’n issue van maken.
OT: Dat is geen blonde vraag hoor. Ik hoef niks te doen. de email wordt door een programma van mij herkend en het emailadres wordt zonder mijn tussenkomst aan de verzendlijst van deze nieuwsbrief toegevoegd. Zo ook met afmelden. beter Lui dan moe toch? :-) Kan je ook niks vergeten….

Penguin, (URL) - 16-10-’05 13:36
Snoo

Schandalig hoe de belevingswereld van volwassenen de belevingswereld van kinderen zo ernstig kan belemmeren. Maar ja, indoctrinatie en hersenspoeling door kerken en geloofsgemeenschappen is al eeuwen legaal…

Snoo, (URL) - 16-10-’05 18:00
Jetty

Jammer dat er mensen zijn die Christenen dom en kortzichtig vinden zonder zich er in te vediepen waarom ze zo denken. Vind het nogal wat om dat bv indoctrinatie en hersenspoeling te noemen. Ik bedoel jou niet hoor maar meer de reacties hier boven. Ikzelf ben Christen en ik voel me absoluut niet dom of geïndoctrineerd.
Maar ja, ieder zijn mening..
Bij mijn dochter op school (de doet de toevallig de opleiding onderwijsassistent) hebben ze het thema ook omgebogen. Ze doen nu veel met goochelen. En het lezen wordt absoluut gestimuleerd. Dat kan ook gelukkig met andere boeken..
Fijn weekend (wat daar dan nog van over is)nog meid.

Jetty, (URL) - 16-10-’05 20:23
pinto

Heel raar hoor dat dit een verboden onderwerp moet zijn op christelijke scholen. Zelf (dochter van een dominee) ging ik als heks verkleed naar school. Dat is toch raar dat zelfs mijn vader hier geen moeite mee had, terwijl de christelijke scholen toen strenger waren als nu. Harry Potter is toch een boek dat door iedereen gelezen kan worden? Raar!

pinto, (URL) - 16-10-’05 22:09
anja

Ik kreeg deze knuffels van Jasty en Marbow en geef ze door aan jou!…knuffff Stoel vasthouden!!! En stevig ook hoor!!! Want hier komen ze!!!
KNUFF*KNUFF**KNUFF**KNUFF**KNUFF**KNUFF**
KNUFF*KNUFF**KNUFF**KNUFF**KNUFF**KNUFF**
KNUFF*KNUFF**KNUFF**KNUFF**KNUFF**KNUFF**
KNUFF*KNUFF**KNUFF**KNUFF**KNUFF**KNUFF**
KNUFF*KNUFF**KNUFF**KNUFF**KNUFF**KNUFF**
KNUFF*KNUFF**KNUFF**KNUFF**KNUFF**KNUFF**
KNUFF*KNUFF**KNUFF**KNUFF**KNUFF**KNUFF**
KNUFF*KNUFF**KNUFF**KNUFF**KNUFF**KNUFF**
KNUFF*KNUFF**KNUFF**KNUFF**KNUFF**KNUFF**
KNUFF*KNUFF**KNUFF**KNUFF**KNUFF**KNUFF**
KNUFF*KNUFF**KNUFF**KNUFF**KNUFF**KNUFF**
KNUFF*KNUFF**KNUFF**KNUFF**KNUFF**KNUFF**
KNUFF Je bent net geknuffeld!! Helemaal,en er is geen ontsnappen aan deze keer!!! Dit is een start van een totale *KNUFFEL*oorlog! Dus knuffel iedereen die je kent!!! Knuffel je vrienden,je vijanden,iedereen!!! Een knuffel, zo klein, en de betekenis zo groot. Het kan een lach op iemands gezicht toveren.Dus laten we eens knuffelen op zijn tijd!!! Iedereen heeft wel eens een knuffel nodig,ook ik..!!! Als je deze mededeling krijgt,breng het verder naar tenminste 10 spacevrienden, inclusief de persoon van wie je het gekregen hebt. Verder wens ik je een fijne knuffeldag..Zit je nog????

anja, (E-mail ) (URL) - 17-10-’05 09:10
Molleke

Ik ben altijd zeer voorzichtig met het uitlaten van dit soort meningen over geloof en ongeloof. Ik geloof niet, maar vind dat een ieder daar de vrijheid in moet hebben.Alles heeft een voor en tegen. Jammer inderdaad dat kinderen daar soms de dupe van worden. Molleke:-.

Molleke, (E-mail ) (URL) - 17-10-’05 21:05
Rose

AH! Weet je wat het is? Bijna elk jaar komt er een apart kinderboekenweekgeschenk uit voor de christenen onder ons. Het is namelijk nooooit goed. Dit jaar was er een leuke (in mijn ogen) kaart, waarmee je zogenaamd geheimen kon ontdekken in boeken. Je moest de kaart op een bepaalde manier plaatsen, draaien etc. en als alles klopte zou je een zogenaamd magisch geheim ontdekt hebben. Maar goed, de christenen onder ons vonden dat natuurlijk verachtelijk… ;-) Jammer, maar helaas.

Rose, (E-mail ) (URL) - 17-10-’05 21:21
Merlijn

Belachelijk eigenlijk dat ouders hun mening en geloofsovertuiging aan hun kinderen opdringen! Het zou mooi zijn als je ze alle facetten van het leven liet beschouwen om zelf een keuze te maken …..

Merlijn, (URL) - 17-10-’05 23:20
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.