ONT-MOETEN


Vanmorgen was ik om zes uur al klaar wakker. Een beetje vroeg en ik kon aan niets anders meer denken dan aan allerlei zaken op school die ik vooral niet moest vergeten om op de agenda van de komende teamvergadering te zetten. Hoe graag ik nog had willen slapen, het lukte gewoon niet meer. Om mijzelf wat af te leiden begon ik maar over wat andere dingen na te denken. Ik bedacht dat het niet meer zo heel lang zou duren voordat de vakantie begint.

Dat bracht mij opeens terug bij de dagopening die ik de vorige dag met de leerlingen had gelezen . Ik gebruik voor de openingen De Zoutkorrel en het thema van deze week is ontmoeten. In dat stukje las ik dat je ontmoeten ook kunt lezen als ont-moeten. Even een pauze in alles wat móet. Deze morgen had ik even heftige verlangens naar de vakantie, naar de tijd van niets moeten.

Wat verder voortbordurend op dit woord bedacht ik dat ontmoeten ook iets heeft van elkaar treffen. Ik vroeg mij af of ontmoeten nu meer met een afspraak dan met het toeval te maken had. Van Dale geeft de volgende omschrijving van ontmoeten: 1. Iemand toevallig of volgens afspraak tegen komen, treffen. Van Dale geeft dus geen uitsluitsel of het nu meer met toeval of met afspraken te maken heeft. Een 2e omschrijving is: iets ondervinden, ervaren. Dan is er nog een derde omschrijving, maar die heeft een wiskundig aspect en daar was ik vanmorgen zelf niet opgekomen. Op die eerste twee omschrijvingen wel.

Ik lag wat te dagdromen en te fantaseren over hoe het op de camping zou zijn en wie we daar zouden treffen. Ik lag mij een voorstelling te maken van de mensen die tegelijkertijd met ons op die kleine camping in Frankrijk zullen staan. Mensen die ik nu nog niet ken, maar die ik daar zal gaan ontmoeten.

Al fantaserend was het opeens half acht. Geslapen heb ik niet meer, maar via het woord ontmoeten werden mijn gedachten een stuk plezieriger en kwam ik los van het denken over allerlei zaken die nog geregeld moeten worden. Natuurlijk, er moet heus nog veel geregeld worden, maar niet in mijn bed. Daar wil ik toch echt ont-moeten.

hanscke Dinsdag 27 Juni 2006 - 11:15 pm | | Standaard

vijf reacties

Marieke

Of ze alleen lucht verplaatsen of niet kan me niet schelen. Ik voel me goed sinds ik ze heb. Ik heb het gauw warm. Fijne dag vandaag.

Marieke, (E-mail ) (URL) - 28-06-’06 08:25
marijk

Wat goed dat je je gedachten zo hebt kunnen verzetten tijdens het wakkerliggen…piekeren is meestal het eerste wat gebeurd tijdens het wakkerliggen en als je dan zo je gedachten om kunt zetten dat je met een goed gevoel wakkerligt..da’s heel knap!! Daar heb ik bewondering voor!!
ot:die bottenkraker was eigenlijk voornamelijk spannend omdat ik niet wist wat er ging gebeuren en ook niet wist of ik er last/pijn van zou krijgen.Vandaag constateerde mijn mensendiecktherapeute dat de stand van mijn bekken al veel beter is dan voor het kraken, dus het heeft wel degelijk al geholpen!
fijne dag nog!!!

marijk, (E-mail ) (URL) - 28-06-’06 13:20
Renesmurf

Zie het als een dagdroom!

En woorden zijn maar woorden, weinig woorden kloppen echt, maar ach, zo is taal.
Een ontmoeting is hetzelfde als iemand tegen komen, afspraak of niet.

Renesmurf, (E-mail ) (URL) - 28-06-’06 17:41
Goentah

Wat een leuke uitleg van het woord ‘ontmoeten’! Ik heb dat ook wel eens, dat mijn gedachten ‘s ochtends naar allerlei onderwerpen afdwalen. Later vraag ik me dan af of ik het gedroomd heb, of bewust gedacht…
Enne, over 5 weken ga ik ook ont-moeten! Nu al zin in!

Goentah, (URL) - 28-06-’06 21:56
Jokie

Dat ont-moeten…daar ben ik ook wel aan toe!

Jokie, (URL) - 30-06-’06 09:41
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.