BITRI


Vanaf half januari lag het al in mijn bedoeling om er eens een blogje over te schrijven: Pakje Kunst uit de sigarettenautomaat. Voor mij was het helemaal nieuw toen ik een artikel hierover in onze krant las, overgenomen uit het AD.

Gisteravond, toen ik met de dames van onze breiclub het eetcafé Artisante in Dokkum verliet, zag ik zo'n automaat staan. Ik wilde er even een foto van maken, want ik was helemaal verbaasd dat ik, zo snel nadat ik hierover gelezen had, ook al zoiets in Dokkum aantrof.

Eén van de breidames raakte gelijk enthousiast en wilde een pakje kunst trekken. Onder grote belangstelling van ons groepje werd het pakje open gemaakt. Twee kleine beschilderde plankjes met een afbeelding van de wadden met daartussen iets van verharde klei gelijmd; een aardig hebbedingetje om een tijdje ergens neer te zetten. 

Om een beetje beslagen ten ijs te komen ben ik mij, voor het schrijven van dit blogje, eerst maar eens gaan oriënteren of er meer over dit fenomeen bekend was. Toen bleek dat ik toch al weer ver achter liep in de kennis hierover, want het is al weer een paar jaar oud. In 2016 kwam de Tilburgse kunstenaar Ro-nalt Schrauwen op het idee, voortbordurend op iets wat hij tien jaar geleden in Potsdam in Duitsland had gezien,  om dit te beginnen, nadat hij een oude sigarettenautomaat op Marktplaats had gekocht.

En zie, zijn idee is aangeslagen. Overal in het land worden zijn er in diverse steden een oude sigarettenautomaat geplaatst. Uit de automaat trekt men een Pakje Kunst met daarin een uniek kunstwerk en een bijlage met de informatie over de kunstenaar die uit de stad of uit de omgeving komt waar de automaat geplaatst is. De diverse kunstenaars uit de regio dragen er zorg voor, dat de automaat gevuld blijft. 

Achterop de pakjes staan net als bij de sigarettenpakjes waarschuwingen; kunst kan namelijk verwarren, irriteren, verrassen of blijmaken!

Natuurlijk staat er in Dokkum een Bitri-automaat, ooit werden die in Dokkum gemaakt. Of het een blijvertje wordt weet ik niet, maar ik vind het wel een heel leuk initiatief. 

  Ook dit is een bitri automaat en een pakje kunst kost 2 x 2 euro

                                       klik

hanscke Donderdag 08 Maart 2018 - 11:04 pm | | Standaard

zes reacties

Sjoerd

En wat kost zo’n pakje kunst…

Sjoerd, (URL) - 09-03-’18 07:35
Marjolijn

Leuk, nog niet tegen gekomen…!

Marjolijn, (URL) - 09-03-’18 07:45
Wieneke

Sjoerd, het kost vier of vijf euro, maar bij kunst mag je dat soort dingen niet vragen. :-) Het grappige is dat je er wel iets unieks voor hebt en dat er een verrassingselement in zit. Je weet niet wat er uit zo’n doosje komt.

Wieneke, (URL) - 09-03-’18 11:51
Rietepietz

Nog niet tegengekomen en ik miste ook de informatie over de prijs.
Zodra er betaald moet worden wil ik toch wel zién wat ik koop want vooral bij kunst moet het je toch aanspreken .

Rietepietz, (URL) - 09-03-’18 18:04
ria

Ik had er ook nog niet van gehoord. Grappig! Al zou ik het ook niet zo gauw kopen.

ria, (URL) - 10-03-’18 09:01
Renesmurf

Ik loop alle automaten altijd automatisch voorbij, maar als ik er eens eentje zie zal ik er eens op letten.

Renesmurf, (URL) - 10-03-’18 20:03
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.