SLOWKOKEN


Ik was druk bezig om een lekker pruttelpotje van onder andere rundvlees rode kool en uien te maken, meestal maak ik zoiets als zoonlief op bezoek komt, want daar doe ik hem een groot plezier mee. Doordat hij veel buiten de deur moet eten begint restaurantfood hem wat te vervelen. Zijn voorkeur gaat, als hij hier is, uit naar een gewone Hollandse pot.

Nadat zoonlief zich op de hoogte had gesteld van wat die pot deze keer zou schaften, kwam hij op het idee dat hij nog één of ander kookapparaat voor mij bij zich had. Dit had hij als kerstpakket gekregen en het stond nog in zijn auto.

Ik las de tekst op de doos: Slowcooker. Ik had er nog nooit van gehoord. Nieuwsgierig geworden maakte ik de doos open. Stiekem hoopte ik dat het zoiets als een airfryer zou zijn, niet wetend wat ik daar precies mee zou kunnen doen, maar daar had ik in ieder geval wel van gehoord.

Maar het leek er niet op, zeker niet toen ik de beschrijving wat doorlas. Het is een apparaat waar je op lage temperaturen allerlei stoofgerechten kunt klaar maken. De lage temperatuur brengt wel met zich mee, dat er een lange bereidingstijd van zes uur of meer mee gemoeid gaat, maar dat dit de smaak zeker ten goede komt.

Tsja, wat moet ik met zo'n apparaat. Van nature ben ik niet echt een keukenprinses. Ik kook omdat het moet; ik besteed er heus wel enige zorg  en aandacht aan en het meeste wat ik kook is ook wel lekker, maar ik heb er echt geen aardigheid in om uren in de keuken te staan om nieuwe recepten uit te proberen. 

De volgende dag zou mijn jeugdvriendinnetje ( ja ja, tussen twee haakjes, inmiddels een zestig jaar oude vriendschap) met haar man op bezoek komen. Zij heeft veel meer feeling met koken dan ik, dus ik was erg benieuwd of zij enige kennis had omtrent deze voor mij nieuwe kookmethode.

Het proces van slowcooking kende ze wel en ze paste dit zelf ook wel toe, maar dan met gebruik van de oven. Ook voor haar was het een raadsel waarom dit apparaat ooit ontwikkeld is; het voegt immers niets toe.

Ik ben natuurlijk reuze benieuwd of dit apparaat bij de lezers van dit blog bekend is of dat er zelfs mensen zijn die daadwerkelijk met deze elektrische stoofpot eten bereiden. Laat het me weten.

                                   klik

Ter

hanscke Maandag 12 Maart 2018 - 9:36 pm | | Standaard

zes reacties

Sjoerd

Heerlijk zo’n slowcooker, ik heb er ene van een ander merk, maar dat doet er niet toe. Ik maak er inderdaad gerechten mee die normaliter ook twee of drie uur moeten trekken. Hachee, goulash, gewoon ‘s morgens alles in de slowcooker en als we thuis komen van ons werk zo aan tafel.

Sjoerd, (URL) - 13-03-’18 07:42
ria

hahaha, die Sjoerd toch. Ik ken het niet en wil het ook niet hebben :-)

ria, (URL) - 13-03-’18 11:07
Wieneke

Je kunt het eens proberen, maar of het nou heel veel toevoegt…..???

Wieneke, (URL) - 13-03-’18 11:51
Rietepietz

Mijn houding ten opzichte van koken is ongeveer als de jouwe en ik ken dus ook dit “geval” niet. Lijkt me niet zoveel nut te hebben dat ik er ruimte in de pannenkast voor in zou willen ruimen.

Rietepietz, (URL) - 13-03-’18 17:48
Mrs. T.

Ik ken het principe wel, maar doe het zelf niet.

Mrs. T., (URL) - 13-03-’18 20:43
Ximaar

Lijkt mij prima voor een hogere energierekening. ;-)

Zelf ben ik meer een snelkoeker. Het meeste is in 10 minuten klaar, doorgaans omdat ik het roerbak. Alleen rijst neemt meer tijd.

Ximaar, (URL) - 18-03-’18 02:02
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.