GROTE GRAZERS


De winter is voorbij, maar er is nog steeds gedoe over de Oostvaardersplassen. Ik juich het toe dat er diverse acties worden gehouden om te bereiken, dat het beleid dat door Staatsbosbeheer gehanteerd wordt, gewijzigd gaat worden. 

Toen ik een paar weken geleden met de trein door dit gebied kwam heb ik het in het voorbij gaan eens goed in mij op kunnen nemen. Dode dieren heb ik niet gezien, maar van wat ik wel zag werd ik ook echt niet blij. Het landschap deed mij heel onnaatuurlijk aan, echt niet Nederlands, en vooral heel "gecreëerd", want dat is wat er gebeurd is in de afgelopen jaren, het gebied is gemaakt, ontworpen door mensen!

Onder het mom van de natuur moet zijn gang kunnen gaan moeten er nu heel veel dieren lijden en een hongerdood sterven. Of toch niet?

Begin april maakte Staatsbosbeheer bekend, dat er de afgelopen winter bijna drieduizend grote grazers dood zijn gegaan wegens voedselgebrek, maar, en nu komt het, het grootste deel is afgeschoten! Als dat geen "natuurlijke"dood is.....

Ik sta dus vierkant achter de actievoerders. Dat wat er in de Oostvaardersplassen gebeurt moet niet mogen. Is het niet links om dan moet het maar rechtsom, maar er moet een ander beleid ten aanzien van het beheer van dit gebied komen.

Staatsbosbeheer moet nu toch echt de conclusie trekken: zo kan het niet langer, er zal een nieuw plan moeten komen voor dit gebied. En er zal een goede oplossing bedacht moeten worden voor de vele grote grazers die er nu rondlopen. Deze dieren verdienen het om een goed en gewaarborgd bestaansrecht te hebben. Het gaat tenslotte om levende have.

Het blijkt nu, dat natuur maken toch minder eenvoudig is dan men gedacht had en dat er fouten gemaakt zijn. Zo men zegt, fouten maken is menselijk, maar het is in mijn ogen toch mensonwaardig om op grote schaal deze dieren daar de dupe van te laten zijn. Bijvoeren lijkt geen goed idee, want dan komen er alleen maar meer zo is de gedachte, de grazers uit het gebied halen en elders onderbrengen mag ook niet, maar wat dan wel?

Dat er iets moet gebeuren is duidelijk, maar wat? Wie het weet mag het zeggen.

                         klik

hanscke Zondag 15 April 2018 - 12:10 pm | | Standaard

zeven reacties

Sjoerd

De dieren slachten en verkopen en op deze manieren reguleren dat het er niet te veel worden. Of zie ik dit verkeerd.

Sjoerd, (URL) - 15-04-’18 17:08
Renesmurf

Ik weet het! Ze moeten die dieren zien als de huisdieren van Nederland, en die schiet je niet af. Je kan ze wel verdoven en steriliseren om de groei te beperken. Het kost een paar centen, maar dat kost de JSF ook.

Renesmurf, (URL) - 15-04-’18 22:01
Wieneke

Wij leven in een veel te klein land voor dit soort experimenten. Om de Oostvaardersplassen staat toevallig wel een hek, dus het is een forse dierentuin en ik vind het helemaal niks natuur. In andere landen kunnen dieren zelf naar andere stukken grond gaan om daar hun kostje bij elkaar te scharrelen. Dat kan hier niet. Een paar zachte winters en hup het geboortecijfer explodeert. Dan komt er een strenge winter en de dieren verkommeren. Het lijkt heel wat, die Oostvaardersplassen, maar als je op de kaart kijkt zie je hoe beperkt alles is. Je kunt je zelfs afvragen of we nog wel natuur hebben in ons land, want op een paar kleine stukken na is alles door mensenhanden gemaakt. Een dier dat verhongert lijdt gewoon heel erg. Punt. Ik heb me meerdere malen ontzettend boos gemaakt omdat gedoe op die lullige vierkante kilometers ‘natuur’. Dat mensen de boswachters aanvallen is in mijn ogen zeer afkeurenswaardig, maar het had gewoon nooit zover mogen komen. Of je doet aan geboortebeperking en voortijdige afschot of je voedert netjes bij. Het een of het ander. Gewoon kiezen.

Wieneke, (URL) - 16-04-’18 17:07
Wieneke

Ik heb het daarnet nagekeken, het gebied is nog kleiner dan ik dacht: 5600 ha oftewel 56 vierkante kilometers. Lachertje als je ziet hoe groot de natuurgebieden in bijvoorbeeld Zweden en zelfs Frankrijk zijn.

Wieneke, (URL) - 16-04-’18 17:11
Rietepietz

In ieder geval is ze afschieten nog beter dan ze laten verhongeren maar dat lost het probleem verder niet op. Met sterilisatie moet het mogelijk zijn de kudde een beetje in bedwang te houden, In Nederland is gewoon te weinig ruimte om nog op grote schaal dieren in de “vrije” natuur te houden.

Rietepietz, (URL) - 16-04-’18 20:10
Marjolijn

Die discussie moet zeker goed gevoerd worden.
Zoals het nu gaat is het niet goed.

Marjolijn, - 17-04-’18 07:12
ria

Ik ben het helemaal met Sjoerd eens, het teveel afschieten en opnemen in de vleesindustrie.

ria, (URL) - 17-04-’18 19:19
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je de vraag beantwoorden met een cijfer.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.