DE BERKEL

Tijdens mijn voorbereiding van deze tussenvakantie heb ik de fietskaart van dit gebied urenlang bestudeerd en stuitte ik op het feit dat ik heel dicht bij de oorsprong van De Berkel was. Dat is dan voor mij DE uitdaging om daar naar op zoek te gaan. Ooit heb ik in Rekken, bij Eibergen, gewoond en De Berkel heeft op de één of andere manier altijd tot mijn verbeelding gesproken. Ook door de verhalen dat dat hele rustige voortkabbelende riviertje wel eens behoorlijk te keer kon gaan en gevaarlijk kon worden als het buiten zijn oevers trad. 

P. heeft altijd dubbel van het lachen gelegen als ik dit soort verhalen vertelde. Hij had het altijd over de woest kolkende rivier De Berkel. De Schipbeek werd dan altijd in één adem meegenoemd. Nadat er een aantal jaren geleden in de buurt van Rekken bij een stuw een paar kanovaarders in De Berkel verdronken zijn is er toch een zwart randje om dit soort grappen bij gekomen. 

In de buurt van Billerbeck stond de Berkelquelle op de kaart genoemd, en daar moest het dus ergens zijn. Maar hoe ik ook keek, nergens zag ik ook maar iets van en klein beekje, geen brugje, geen stroompje, niets!

P. zag opeens wel een hotel/café die de naam Berkelquelle voerde.  We hebben de auto daar aan de kant van de weg gezet en we zijn lopend een zandpad opgegaan. Boven op de heuvel aangekomen zagen we een mooil icht glooiend landschap met prachtige gele korenvelden, maar nergens een spoortje van water. 

Tot we terugkwamen bij de auto en ik aan de overkant een klein paadje zag met de verwijzing van Berkelquelle en ja hoor, na nog geen tweehonderd meter zag ik water. Er was een keurig paaltje

waar op te lezen stond dat bij deze Quelle echt de Berkel begint. Later hebben we op google earth gezien, dat het verloop van de Berkel in het begin ondergronds plaats vindt. Dat wij dus geen beekje of stroompje konden vinden is dus niet zo vreemd.

Ik ben helemaal blij, dat we er toch in geslaagd zijn de oorsprong van De Berkel te vinden en met dit blogje is Het Berkelverhaal dan ook helemaal af. Ik kijk met veel genoegen en heel tevreden op dit hele gebeuren terug. Zoiets maakt een vakantie helemaal geslaagd. 

                              De Quelle

                                     klik

hanscke Vrijdag 06 Juli 2018 - 10:44 am | | Standaard

zes reacties

Sjoerd

Het rond in ieder geval een verhaal af zonder nog niet beantwoorde vragen. Een mooi verhaal zelfs.

Sjoerd, (URL) - 06-07-’18 16:28
Jeanne

Zo leuk om na zo’n gespeur de bron echt te vinden!

Jeanne, (URL) - 06-07-’18 17:06
Marjolijn

Zo zie je maar, wie zoekt die vindt…!!
goed gedaan.

Marjolijn, - 06-07-’18 17:21
Rietepietz

Dat lijkt me een leuke ontdekkingstocht, en dan ook nog met succes bekroont !

Rietepietz, (URL) - 06-07-’18 17:25
Ximaar

Ik heb de Berkel op veel plaatsen gezien, behalve de echte bron. Die heb ik ooit wel eens bezocht van de Ijssel. Zoals je waarschijnlijk weet is de naam Borculo een soort afgeleide of origineel voor de naam Berkel. Die naam komt ook terug in Nordkirchen.

Ximaar, (URL) - 06-07-’18 18:33
ria

Fijn dat je het gevonden hebt, zeker om dat het al zolang speelt.

ria, (URL) - 06-07-’18 22:18
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je de vraag beantwoorden met een cijfer.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.