CULTURELE CONFERENCE


Leeuwarden is dit jaar Cuturele Hoofdstad van het jaar. Hoe het komt, ik weet het niet, maar het spreekt mij op de één of andere manier hé-le-maal niet aan. Ik raak er niet door aangeraakt, niet door beroerd of wat dan ook. Er schijnt van alles te doen te zijn, maar ik vind dat er so wie so 's zomers best al wel veel te beleven valt, ook zonder de titel Culturele Hoofdstad en dit laatste geeft mij dan ook niet de boost dat ik overal achteraan moet hollen en extra veel moet gaan zien.

Eén programmaonderdeel springt er voor mij dan wel uit en dat zijn dan niet de binnenkort verwachte grote reuzen maar het concert Conference Of The Birds waar maar liefst duizend Ha-Fabra-muzikanten aan mee werken. De trompettist Eric Vloeimans en de multi-instrumentalist  Sytze Pruiksma brengen met vele toneelspelers en al deze mensen uit die vele muziekkorpsen deze voorstelling voor het voetlicht en ik ben er heel nieuwsgierig naar.

Toen ik in februari de vooraankondiging las, wist ik het meteen, hier wil ik naar toe. Ik word altijd blij als ik een muziekkorps hoor spelen. Dat heb ik echt overgehouden aan mijn jeugd. Mijn vader heeft jaren tuba gespeeld in een muziekkorps en ik heb het altijd heel erg leuk gevonden om hem te zien spelen. En dan nu honderden muzikanten tegelijk. Daar wil ik bij zijn.

Leuke bijkomstigheid is, dat het een voortborduren is op het format 'Kening fan 'e greide' van het nieuwjaarsconcert wat ik op 1 januari in het concertgebouw in Amsterdam heb gezien.

Dit wordt een blog in twee delen. Deel twee volgt als ik geweest ben.

Helaas, het was niet wat ik er van verwacht had. Er waren zeker geen 1000 Hafabra muzikanten. Hoeveel het er wel waren weet ik niet, maar ze waren in twee groepen verdeeld en voor hen was geen hoofdrol weggelegd. Er was geen enkel solo aan hen toebedeeld, die waren er alleen voor Erik Vloeimans en Sytze Pruiksma en ook aan het eind van de voorstelling werden ze niet uitgenodigd om even te gaan staan om zichtbaar voor het publiek het applaus in ontvangst te nemen.

Echt onder de indruk van de muziek was ik ook niet. Het waren moderne composities waarin veel gebruik gemaakt wordt van dissonanten. Je moet er van houden.......

Ondanks mijn kritische kanttekeningen heb ik wel een mooie avond gehad.
hanscke Vrijdag 13 Juli 2018 - 4:36 pm | | Standaard

vijf reacties

Sjoerd

Ik kan me voorstellen dat je net daar naartoe wil. Mijn dochter en enkel nichtjes speelden in een harmonie. Een concert in de Roermondse Orajerie is me altijd bijgebleven…

Sjoerd, (URL) - 13-07-’18 20:20
Rietepietz

Dan wachten we geduldig op deel 2 om te weten of het allemaal de moeite waard was.

Rietepietz, (URL) - 13-07-’18 21:45
ria

Ik hou ook erg van muziekkorpsen ook uit mijn jeugd overgehouden, ik loop er ook graag achteraan als ze een rondje door het dorp doen.

ria, (URL) - 13-07-’18 23:28
Marjolijn

Veel plezier bij de muziek uitvoering…!!

Marjolijn, - 14-07-’18 08:04
Ximaar

Hier in de binnenstad mag ik zeker niet klagen, en het is me teveel om overal maar op af te gaan. Het meeste is op zaterdagavond, zondagmiddag en dinsdagavond. Leuker vind ik de spontane dingen. Zo hoorde ik op vrijdagmiddag wat muziek en dat bleek een groep van 30 saxofonisten te zijn met hedendaagse popmuziek.

Ximaar, (URL) - 14-07-’18 11:16
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.